Meldingen
Alles wissen

Eerste testrun met goedkope lidlwijn


Berichten: 48
Topic starter
(@vinnies)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nou beste mensen! 

we have lift off! Ik heb hier persoonlijk veel lol van.. 

keteltemperatuur probeer ik rond de 80 graden te houden.. das nog een beetje uitzoeken allemaal.. maar de eerste druppels zijn een feit… 

deze run wordt een ruwstook.. dan verdunnen en fijnstoken.. vraag is alleen… kan ik in zo’n grote ketel maar bv 3 liter stoken? Wat is jullie advies? 

Beantwoorden
29 reacties
1 Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In de regel geldt dat je niet te weinig vloeistof in je ketel wilt omdat het sturen op temperatuur moeilijker wordt en je de kans loopt de smaakstoffen te verbranden. 

 

Wanneer je je ketel hebt, zul je dus even moeten afstemmen dat de volumes overeenkomen met wat je gaat vergisten of destilleren (nu in het geval van ingekochte wijn). Probeer bij de ruwstook de uitstroom tussen druppels en een straaltje in te houden.

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@vinnies)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat lukt aardig! Heb net een meting gedaan. 78% dus das best aardig voor een eerste keer.. moet wel zeggen dat dit uit de eerste 200 ml kwam…

als ik jou goed begrijp.  Zal ik straks mn stook moeten verdunnen met weer 8 liter water om voldoende volume te houden… zal voor het eindproduct dan niet veel uitmaken toch? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Let wel op wat er in de wijn aan stabilisators en concerverings middelen zit . Goedkope wijnen worden vaak als concetraat verscheept en bij andere bottelarijen weer aangevuld met water . 

Deze wijnen zijn dan ongeschikt voor destilatie . 

Je gaat verkeerde stoffen in destillaat concentreren !

Beantwoorden
3 Reacties
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert

help me ff.. wat houdt dat in.. is het dan niet geschikt voor consumptie, ook niet na twee of drie runs? 

kreeg als tip om dit eens eerst te proberen voordat ik mijn eigen suikerwash ga verstoken. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@vinnies er kunnen geur , kleur , smaak , concerverings middelen en eventueel in wijnen sulfiet en cyaniden inzitten. en ook hogere methyl waardes .

Je gaat met destileren concentreren en je krijgt bepaalde stoffen zonder hulpstoffen niet weg met alleen Destilatie .

Wil niet zeggen dat het meteen noet geschikt voor consumptie is maar je eind product zal dan een mindere kwaliteit hebben en misschien ook smaken die je niet wenst en moeilijk weg krijgt .

Gebruik altijd een product waarvan je zeker bent dat het aan kwaliteit voldoet . 

gebruik altijd een product waar je of wel weet wat er in zit of herkomst weet .

Gewoon maar een willekeurig goedkoop product gebruiken kan dus of voor een slecht product zorgen of veel onnodig aanvullend werk. 

Ik zeg niet dat wat je nu gebruikt slecht is . Dat kan ik zo niet op afstand zien.

Maar het kan dus zonde van werk , tijd en investering zijn .

 

Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@robbert

helder! thnx! hier kan ik wat mee. 

Eerlijk is dit voor mij echt een testrun om eens te kijken of ik het een beetje krijg zoals ik wil. en was ook niet in de veronderstelling dat ik uit deze batch een topborrel ga krijgen. maar door deze run voel ik me wel iets meer beslagen ten ijs komen als ik mijn eigen wash ga destilleren waar ik een topborrel uit wil fixen 🙂 

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat is niet helemaal correct hoor. Zo er al sprake is van indikking tbv transport, dan is dat uitsluitend toegestaan voor onvergiste most; niet voor gerede wijn.

Maar eigenlijk is dat een fabeltje dat door de Keuringsdienst van Waarde in het levwn geroepen is en al herhaaldelijk is weerlegd door o.a. Ronald de Groot van Perswijn.

Het enige wat je tegen kunt komen aan conservering in wijn is sulfiet en ascorbinezuur. Meer is - zelfs in budgetlanden als Zuid-Afrika - niet toegestaan.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@uridium

Het lijkt me sowieso bijzonder dat als een wijn geschikt voor consumptie ( met hoofdpijn als extra'tje) na destilleren een gevaarlijk goedje wordt. Al is dat met methanol natuurlijk ook wel het geval. 

ik ga toch voor een fijnstook en daarna de het destillaat marceren met een lekker vruchtje van het een of ander. Daarna aanlengen met suikerwater/siroop. lijkt me dat als er al onwenselijke stoffen inzitten dat deze hoeveelheden verwaarloosbaar zijn. 

Beantwoorden
Berichten: 48
Topic starter
(@vinnies)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

wanneer stop je eigelijk met je run.. 

ik krijg nu ongeveer nog een percentage van 40 uit mn run. maar heb het idee dat dit ook wel een mooi moment is om te stoppen. 

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Nou, Robbert heeft wel een punt, dat sommige stoffen geconcentreerd worden bij destillatie, en dat geldt o.a. voor methanol, dat ook in gewone wijn voorkomt in lage concentratie, maar in hogere concentratie giftig is. En tijdens destillatie ontstaan ook stoffen zoals ethylacetaat, die niet per sé heel fijn zijn (niet schadelijk, maar weer wel nare smaak).

Ik ben zelf met een project bezig om eigen Armagnac te maken en heb al 28 liter wijn gedestilleerd, en niet elke run is even succesvol. Ook hier geldt, dat het resultaat afhangt van de kwaliteit van het basismateriaal.

Overigens is dat basismateriaal bij Armagnac en ook Cognac heel ongerijpte zure basiswijn, en dat weten ze toch nog iets leuks van te maken 😉

Beantwoorden
12 Reacties
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@uridium

begrijpelijk wel! 

klinkt als een leuk project! ben benieuwd! 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@uridium hier bij mij  staan de juracon en colombard ranken nu tot dakgoot hoogte . Deze druivensoorten zijn echte cognac soorten .

Hopen dat ze dit jaar goed dragen dan zal ik ook weer eens ouderwets bezig .

( Hoewel ik een paar dagen per maand bij een ned brandy destileerderij ( hier staan Alambiek charantaise en een Armagnac alambiek ) wat freelance  is ook leuk om thuis weer eens te doen . )

 

@vinnies stop wanneer de smaak keert naar wat zuur muf of wanneer uitstroom troebel wordt . Meestal zit dat tussen 55 en 42 % al 

Beantwoorden
(@uridium)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 59

@robbert Dat zijn inderdaad de goede soorten, colombard, ugni blanc, jurancon blanc en ook folle blanche. Overigens is volgens mij het vroeg oogsten en dus redelijk 'zuur' houden van de basiswijn in de Armagnac en Cognac een trucje om de vorming van complexe polyfenolen te voorkomen, die tijdens de rijping van het destillaat op hout allerlei tropische smaakjes zouden geven.

Ik gebruik ook voornamelijk Côte de Gascogne (ugni blanc en colombard) voor m'n Armagnac-experiment. Ik heb er afgelopen weekend noodgedwongen ook sauvginon blanc bij gedaan (want niet genoeg basismateriaal; wie had dat gedacht ;-). Ben benieuwd, wat dat doet. Sauvignon bevat veel methoxypyrazines die ook complexe smaakjes maken igv houtrijping... we'll see (and taste).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@uridium klopt je plukt voor ze rijp zijn .  Je moet goed naar de kleuring kijken en proeven.  Het miet ook niet te vroeg anders zit je met weinig suikers . 

Je hebt zowiezo 6 kilo nodig om 1 liter drank over te houden dus niet te te vroeg en niet te laat om goede verhouding te hebben voor opbrengst. 

Ik kan het goed in de gaten houden ze staan paar meter achter huis .

Ik heb ook paar muskaat struiken staan voor misschien een metaxa in de toekomst .

 

 

 

Beantwoorden
(@petrus)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 70

@robbert weet jij hoe het komt dat voor cognac met een charentaise in de eerste stook er iets van 30% alcohol komt? Ik kom met een koperen alambiek bij alles wat ik stook toch op 50% en hoger.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@petrus opbouw ,temperatuur beheer en het wordt ruim uitgestookt waardoor er veel bijproducten in zit.  

Met alambiek zal je ook moeten doorgaan met stoken  tot ongeveer een 3e deel is opgevangen van totaal zo zal je van een  150  liter begin wijn met percentage van rond 10 - 12 % dan uitkomen op 50 liter 30 tot 36 % 

Beantwoorden
(@petrus)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 70

@robbert ok dank je voor snelle reactie! En dan gewoon de 2e run er achteraan? Grappig trouwens met jouw 150 liter. Ik werk klein en heb nu 10 liter stookwijn van de druiven uit de tuin van een vriend. Heb ze ouderwets geplet door ze te stampen met m’n voeten, handig hoor! Mijn alambiek is 17 liter en die werkt prima (zelfmaak van oude boiler).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@petrus ik werk thuis ook met klein maar ook help ik wel bij een bedrijfje daar staan paar  grote  ketels waaronder een  een Armagnac ketel en een charantaise .  Daar gaat inderdaad een minimaale  in van  150 liter .

Beantwoorden
(@petrus)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 70

@robbert fijn dat je reageert! Graag stel ik nog wat vragen als je tijd hebt:

1. Ruwstook snel en fijnstook langzaam? 
2. Voor fijnstook de ruwstook verdunnen tot circa 25%?
3. Nog een algemene vraag. Ik vind het lastig om een zachte smaak te krijgen, want het wordt vaak te scherp. Ook na lagering van een jaar, of zelfs twee. Fabrieksproducten zijn altijd wel “rond” van smaak. Is er een manier om dat voor mekaar te krijgen? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@petrus als je met een potstill of Alambiek een cognac / brandy of soortgelijk wil maken dan stook je de wijn ( met pulp ) uit  dus gewoon met voor en naloop. Het midden loop deel is dan oogehoogt in percentage door destilleren tot rond 32 % en gaat dan weer terug in ketel met de voor en naloop en met toevoegen van nieuwe wijn ( met pulp ) opnieuw gestook met aparte opvang van voor en naloop het hart deel is dan de uiteindelijke drank .

 
Je er is dus niet een ruw stook en fijn stook proncipe .
Je hoeft dus het eerste gestookte deel niet te verdunnen .
 
De ronde smaak komt doordat je dus opnieuw de basis wijn meestookt .
 
Het scherpe is ook kwestie van goede basis product en goede scheidingen maken .
 
Beantwoorden
(@petrus)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 70

@robbert hartstikke fijn dat je de moeite neemt om mijn vragen te beantwoorden. Ik wil nog ff checken of ik je antwoord goed heb begrepen:

1. Stel ik heb 15 liter stookwijn om cognac te maken. 10 liter daarvan haal ik met pulp en al over tot zo'n 32%. 5 liter stookwijn houd ik apart. 

2. Dit destillaat doe ik met voor en naloop bij de overgebleven 5 liter stookwijn (ook met pulp) voor de tweede stook. 

3. Het mengsel van wel en niet gedestilleerde wijn haal ik over tot zeg 45%. Ik doe dat in potjes en haal de voor en naloop eraf. 

4. Ik houd over de middenloop (het hart). Die gaat lageren op eiken en wordt de cognac. 

Klopt? 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@petrus klopt .  Maar ga niet af op percentage in Finale overhaal maar op smaak , geur , kleur en eventueel troebel worden. Meestal zal de naloop al bij zaken naar 55 -52 %  komen . Je zal dan een hart opvang van boven de 60 % hebben .

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik stop ook meestal bij 46%, maar het belangrijkste is: goed proeven! Als het fris en zoet smaakt naar alcohol met een vleugje wijnsmaak, dan doorgaan. Wordt het branderig en scherp/log, dan stoppen.

Ter indicatie (maar ik heb een niet al te efficiënte still) ik haal uit 4 liter wijn ca 375 ml destillaat, beginnend bij 62% (100 ml), dan 55% (100 ml), dan 51% (100 ml) en tor slot nog ca. 75 ml á 46%. Daarna begint het resultaat echt te branderig te worden.

Ik laat wel de naloop komen en sla die op samen met de voorloop, om bijv. handen mee te ontsmetten, stickers af te weken etc.

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Oh ja, ik gebruik dus de eerste 40 á 50 ml niet, maar hou die als voorloop apart. Daarin zit de meeste methanol en ethylacetaat.

 

Beantwoorden
3 Reacties
(@vinnies)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 48

@uridium

superthnx man! ik ben ermee gestopt. 

heb ruim een liter met avb van 60 uit 9 liter wijn gehaald. ik heb het gevoel dat ik niet ontevreden mag zijn. morgen ga ik dit weer aanlengen met water en dan een fijnstook doen. 

Beantwoorden
(@hetisaltijdwat)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 22

@vinnies

En?, is het gelukt 

Beantwoorden
 cary
(@cary)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 18

@vinnies , hoe veel water heb je bij je 1 liter gedaan om het weer te stoken? Dwz, hoeveel was je alcohol percentage voor je 2e run?

Beantwoorden
Berichten: 59
(@uridium)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb mijn eerste projectje er bijna op zitten; in het totaal 7 liter gestookt voor lagering in houten vat. De eerste drie liter gerijpte spirit geoogst na 2 maanden houten vat. Nu zit de volgende batch in het vat. De eerste rond smaakt prima, maar ik ga 'em blenden met de tweede ronde en eventueel nog wat narijpen.

Intussen is er een nieuw vaatje van 5 liter binnenkomen en daarnaast 100 flessen afgekeurde rosé (te oud, maar smaakt nog ok), dus de Air Still draait op volle toeren. Haal er per 5 flessen ca. 400 ml bruikbare (en lekkere) spirit uit @ 57% ABV.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?