Nou beste mensen!
we have lift off! Ik heb hier persoonlijk veel lol van..
keteltemperatuur probeer ik rond de 80 graden te houden.. das nog een beetje uitzoeken allemaal.. maar de eerste druppels zijn een feit…
deze run wordt een ruwstook.. dan verdunnen en fijnstoken.. vraag is alleen… kan ik in zo’n grote ketel maar bv 3 liter stoken? Wat is jullie advies?
In de regel geldt dat je niet te weinig vloeistof in je ketel wilt omdat het sturen op temperatuur moeilijker wordt en je de kans loopt de smaakstoffen te verbranden.
Wanneer je je ketel hebt, zul je dus even moeten afstemmen dat de volumes overeenkomen met wat je gaat vergisten of destilleren (nu in het geval van ingekochte wijn). Probeer bij de ruwstook de uitstroom tussen druppels en een straaltje in te houden.
Dat lukt aardig! Heb net een meting gedaan. 78% dus das best aardig voor een eerste keer.. moet wel zeggen dat dit uit de eerste 200 ml kwam…
als ik jou goed begrijp. Zal ik straks mn stook moeten verdunnen met weer 8 liter water om voldoende volume te houden… zal voor het eindproduct dan niet veel uitmaken toch?
Let wel op wat er in de wijn aan stabilisators en concerverings middelen zit . Goedkope wijnen worden vaak als concetraat verscheept en bij andere bottelarijen weer aangevuld met water .
Deze wijnen zijn dan ongeschikt voor destilatie .
Je gaat verkeerde stoffen in destillaat concentreren !
Dat is niet helemaal correct hoor. Zo er al sprake is van indikking tbv transport, dan is dat uitsluitend toegestaan voor onvergiste most; niet voor gerede wijn.
Maar eigenlijk is dat een fabeltje dat door de Keuringsdienst van Waarde in het levwn geroepen is en al herhaaldelijk is weerlegd door o.a. Ronald de Groot van Perswijn.
Het enige wat je tegen kunt komen aan conservering in wijn is sulfiet en ascorbinezuur. Meer is - zelfs in budgetlanden als Zuid-Afrika - niet toegestaan.
wanneer stop je eigelijk met je run..
ik krijg nu ongeveer nog een percentage van 40 uit mn run. maar heb het idee dat dit ook wel een mooi moment is om te stoppen.
Nou, Robbert heeft wel een punt, dat sommige stoffen geconcentreerd worden bij destillatie, en dat geldt o.a. voor methanol, dat ook in gewone wijn voorkomt in lage concentratie, maar in hogere concentratie giftig is. En tijdens destillatie ontstaan ook stoffen zoals ethylacetaat, die niet per sé heel fijn zijn (niet schadelijk, maar weer wel nare smaak).
Ik ben zelf met een project bezig om eigen Armagnac te maken en heb al 28 liter wijn gedestilleerd, en niet elke run is even succesvol. Ook hier geldt, dat het resultaat afhangt van de kwaliteit van het basismateriaal.
Overigens is dat basismateriaal bij Armagnac en ook Cognac heel ongerijpte zure basiswijn, en dat weten ze toch nog iets leuks van te maken 😉
Ik stop ook meestal bij 46%, maar het belangrijkste is: goed proeven! Als het fris en zoet smaakt naar alcohol met een vleugje wijnsmaak, dan doorgaan. Wordt het branderig en scherp/log, dan stoppen.
Ter indicatie (maar ik heb een niet al te efficiënte still) ik haal uit 4 liter wijn ca 375 ml destillaat, beginnend bij 62% (100 ml), dan 55% (100 ml), dan 51% (100 ml) en tor slot nog ca. 75 ml á 46%. Daarna begint het resultaat echt te branderig te worden.
Ik laat wel de naloop komen en sla die op samen met de voorloop, om bijv. handen mee te ontsmetten, stickers af te weken etc.
Oh ja, ik gebruik dus de eerste 40 á 50 ml niet, maar hou die als voorloop apart. Daarin zit de meeste methanol en ethylacetaat.
Ik heb mijn eerste projectje er bijna op zitten; in het totaal 7 liter gestookt voor lagering in houten vat. De eerste drie liter gerijpte spirit geoogst na 2 maanden houten vat. Nu zit de volgende batch in het vat. De eerste rond smaakt prima, maar ik ga 'em blenden met de tweede ronde en eventueel nog wat narijpen.
Intussen is er een nieuw vaatje van 5 liter binnenkomen en daarnaast 100 flessen afgekeurde rosé (te oud, maar smaakt nog ok), dus de Air Still draait op volle toeren. Haal er per 5 flessen ca. 400 ml bruikbare (en lekkere) spirit uit @ 57% ABV.