Meldingen
Alles wissen

Eerste trial rum met heftige bijsmaak


WillemV
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@willemv)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hallo allemaal,

Een aantal weken geleden heb ik voor de eerste keer, na vergisting met de speciale rumgist en laten bezinken, de rum uit de melasse van Jan gestookt. Na het tweede distillaat viel het mij op dat het distillaat een hele penetrante, irriterende geur had. Ik ging er zelfs wat van tranen. Zelfs terug verdunt naar 50% vol. Dit heb ik eerder met andere distillaten nog nooit meegemaakt. Ik kan de geur dan ook niet precies plaatsen.

Zelf denk ik dat ik dit bij de tweede run, door cuts te maken, beter had kunnen beheersen. Nu heb ik alleen een begin weggenomen. Mijn vraag blijft dan echter of dit normaal/typisch is voor een rum puur van Melasse. Of zo niet, heb ik dan ergens een klassieke fout gemaakt? Bacterie in de vergisting? Gestookt op te hoge temperatuur?

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en kennis hierin. Alvast bedankt!

 

Mvg Willem

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
18 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@willemv Nu is het wel zo dat rum altijd stinkt na destilatie en eerst moet rijien voor het drinkbaar is . 

Maar een penetrante lucht ? 

Er kan van alles aan de hand zijn. 

Heb je na Vergisting te lang laten staan of op gist laten staan ?

Op afstand moeilijk te beoordelen eigenlijk  maar Is het een azijnzure lucht of amoniak achtig of meer aceton of lijm lucht ? 

Een afvoer put / riool lucht of meer een paddestoel / schimmelachtige lucht ( oude vochtige kelder lucht)

Of meer een zwavelachtige lucht ? 

Naloop zitten bij rum veel hogere foezels in dus zeker verstandig die tijdig te verwijderen

 

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 282
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan je wat meer informatie geven?

Hoeveel melasse, hoeveel water, eventueel pH, werkwijze, ketel waarmee is gestookt, hoelang gegist, hoe lang na einde gisting geacht met stoken?

Ik heb zelf een aantal keren rum gestookt met goed gevolg en ben nooit een penetrante geur tegengekomen, dus ik ben bang dat ik je niet kan helpen.

Maar aanvullende info kan zeker helpen voor beantwoording door de meer ervaren stokers.....

Beantwoorden
WillemV
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@willemv)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Bedankt voor de reacties!

Het is een meer een ammoniak-achtige lucht, maar ik herken er ook zeker de geur van de molasse zelf in. Gezien de vluchtigheid van de geur ga ik ervan uit dat dit in de voorloop is meegekomen. Het gedeelte wat ik in een klein vaatje heb gedaan ruikt al minder sterk, al kan ik niet goed aangeven of het gemaskeerd is door het hout, of dat het misschien langzaam vervliegt. Een klein gedeelte welk ik in een afgesloten fles heb gedaan ruikt nog steeds.

Verder: ik heb 10kg molasse verdund met 70l warm water en aan het gisten gezet met 2 zakjes turbo rum gist. De SG was iets lager dan de bedoeling, maar hij vergistte goed door. Na ongeveer 5-6 dagen was het uitgegist, waarna ik het nog 1 week heb laten staan. Hierna heb ik de eerste stook gedaan en alles meegenomen. Daarna een tweede stook met de voorloop weggelaten tot een eindpercentage van 50%. Zit hier wellicht al een belangrijke fout in?

Het stoken doe ik met een zelf gebouwde ketel.

Nu moet ik verder eerlijk zeggen dat ik deze trial er een keer snel tussendoor heb gedaan i.p.v. degelijke metingen te doen tussendoor. Ik denk daarom dat ik een keer een tweede poging ga inplannen. Hebben jullie hier tips bij voor de vergisting? En proeven jullie deze vergisting aan het einde? Dit doe ik normaal wel, maar vond ik deze keer niet zo uitnodigend.

Verder zal ik bij een volgende keer betere cuts maken en wellicht een andere kolom gebruiken om beter te scheiden. Bij mijn kleine ketel doe ik hier namelijk een stuk isolatie omheen als het om iets eenvoudigs gaat zoals bijvoorbeeld een brandewijn van kristalsuiker. Als ik de isolatie weghaal scheidt die een stuk beter. Ook een goede tip om uit te kijken met de hogere foezels achterin!

Beantwoorden
13 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@willemv heb je naast die turbo gist extra gistvoeding gebruikt ? Ook 2 zakjes turbo gist ?  Turbo gist zit over vol met voeding .   Diamoniumfosfaat kan door verhitten ( uiteenvallen in een Amoniak en andere stoffen . Dat kan jou drank verknallen .

Is niet zozeer dus het maken van fout in scheidingen. 

Maar waarschijnlijk de gistvoeding en te hoge stook temperatuur .

Waarom heb je gewacht met stoken ma vergisten.  Het is beter als vergisting voorbij is zo spoedig mogelijk over te halen.  Zeker als er nog gistresten aanwezig zijn .

Een fullbody rum stook je op potstill een lightbody eventueel met een kolom .

Hoge foezels hebben ook grenzen ! En zeker in temperatuur .

Betreft Sg is mooiste tussen 1060 en 1090 . Minimaal is eigenlijk 1040 om een rendabele vergisting te hebben .

Let ook op en zekere melasse dat het ph niet te laag wordt. !

Ik zou adviezeren volgende keer bij rum een ander en beter gist te gebruiken . 

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert, welke Ph waarde is bij melasse na bv. 3 weken vergisting te laag?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@ahelmons  je proberen niet onder de 4,2 zien te komen 

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert , mocht ik te laag zitten, zijn er dan nog hulp middelen om de Ph waarde op te krikken?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@ahelmons calcium carbonaat of wat natrium bicarbonaat

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@ahelmons wijnsteenzuur , citroenzuur of fosforzuur mun je ph mee verlagen .

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert , bedankt voor je info, mocht het nodig zijn, pas ik het aan. Gr. Ad.

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert, na een 3 tal melasse vergistingen, na 4 weken, bleken deze alle 3 ruim onder de Ph waarde van 4,2 te stoppen.( 2 stuks Ph van 3,8 en 1 stuks van 3,7).

Ik denk, dat dit in de toekomst niet anders zal zijn.

Ik merkte ook, dat tijdens de 1e week van de vergistingen bij alle 3, de Ph waarde bij aanvang vergisting Ph van 5,2 de waarde na 1 week verder zakte naar Ph van 4,1.

Is het verstandig, of heeft het nut om tijdens de melasse vergistingen in het begin van de 2e week ( Ph waarde tot ca. 4,1 gedaald op dat moment), om hier al calcium carbonaat in de vorm van neerslag kalk of schalen van eieren of schelpen kalk toe te voegen?

De volgende vraag, die hier eigenlijk bij hoort, is, zijn de gistcellen als je 1 van de bovengenoemde kalk soorten toevoegt, hier tegen bestand of niet? Of sterven ze af?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@ahelmons Dat ph zakt is normaal . Bij de meeste zal dat rond 1 punt zijn . Wanneer je een begin waarde hebt van rond 5.2 zal dan een eind van 4.2 - 4 kunnen zijn . Gevaar is doorslaan met lagere waarden waardoor je acetaat vorming gaat krijgen en ook problemen met het stook resultaat. 

Veelal kan de manier van gisting en gebruikte gist ook invloed hebben.  Een moeizame gisting geeft ook meer azijn zuur vorming . Een iets lagere brix / SG en voldoende mineralen en voeding kan voor betere vergisting zorgen SG tussen 1070 en max 1090 ! 

Je kunt inderdaad eierschalen of schelpen gebruiken. Deze zijn vrij hard waardoor ze niet meteen invloed hebben op ph maar als zuurtegraad oploopt zal het sneller invloed krijgen en stabiel houden van ph.  Calcium carbonaat poeder kun je beter toevoegen als noodzakelijk is. Omdat in die vorm snel het zuur wel beinvloed wordt en ph stijgt. 

Er zijn ook zuurbuffers te maken en eventueel te koop.Maar wanner een goed begin ph en goed gist milieu er is zal dat niet snel nodig zijn . ( En simpel paar eierdoppen doet geen kwaad )

Nee calcium zal niet direct gist in problemen brengen.  De meeste gisten zullen tussen 2.8 en 8 kunnen overleven maar werking zal wel beinvloed raken vooral op de lagere waarden .  Eventueel enzymen werking staat meer onder invloed van ph . Beneden 4,7 neemt die rap af. .

 

Beantwoorden
de Scheider
Registered
(@ahelmons)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 71

@robbert, het is goed om te lezen, dat ik tijdens de vergisting toch eierschalen of schelpen mag / kan gebruiken. Dit, omdat je schrijft, dat beneden een Ph waarde van 4,7 de enzymenwerking snel af neemt.

Bij regelmatige metingen kun je vanaf het begin proberen de zuurgraad minder snel en diep te laten zakken.

Ook is het duidelijk, dat de gist niet al te veel te lijden heeft, als je  gebruik maakt van calcium.

Robbert, bedankt voor de info, het is leerzaam. Gr. Ad.

Beantwoorden
Bewust
Registered
(@bewust)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 175

Robert, goed om te lezen dat de Ph niet onder de 4,7 moet komen. Ik heb sinds 3 dagen ook een vaatje molasse staan te vergisten en had een start waarde van 4,9 dat leek mij wel goed. Nu net gecheckt en zit al op 4,6 á 4,7 dus dat wordt dan te laag. Toch maar een beetje Calciumsulfaat erbij gooien dan.  Hoop dat de gist (White Labs California V Ale) er geen last van heeft. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@bewust ik zou nu nog geen calcium erbij gooien misschien alleen wat eierdoppen .. de enzym werking gaat wel achteruit maar is nog niet gelijk om zeep met deze waardes

Beantwoorden
Bewust
Registered
(@bewust)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 175

Het worden eierschalen van de eitjes van het ontbijt ipv Calcium Carbonaat en niet wat ik net schreef Calciumsulfaat want daar haal je de Ph nog verder mee naar beneden.

Beantwoorden
WillemV
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@willemv)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hoi Robbert,

Het wachten heb ik gedaan om zo veel mogelijk dode gistcellen te laten bezinken.

De gistsoort heb ik gekozen op feit dat deze specifiek voor Rum is ontwikkeld ivm de vele complexere suikers aanwezig in de molasse. Welke gist zouden jullie anders adviseren die toch ook meerdere suikers aankan, en droog uitgist?

Ik vond de geur inderdaad al te sterk om te dit te verklaren puur door het maken van cuts. Jouw redenatie klinkt daarom ook zeker logisch inderdaad. Misschien dat andere cuts deze initiele afwijking beter had gemaskeerd, maar voorkomen is beter dan genezen uiteraard.

Heel duidelijk en leerzaam! Hartelijk dank.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7642

@willemv dode gistcellen zakken direct.  Dat duurt geen week.  Bij normaal overhevelen blijft er een klein laagje achter in gist vat.  Het eventueel nog aanwezige beetje zal bij een goedwerkende ketel achter blijven en niet het destilaat in de weg zitten .

zelf gebruik ik gist voor rum wat ik zelf maak op basis eigen aan rum dus het voelt zich erin thuis en prima resultaat .

Turbo gisten zijn commercieel leuk en vooral in hobby sfeer men wil snel en veel . En ze worden leuk gepromoot. 

Maar Er zijn diverse gisten die meersdere suikers aankunnen. En een goed / Beter  alternatief bieden .

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?