Meldingen
Alles wissen

Eerste trial rum met heftige bijsmaak


WillemV
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@willemv)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 week geleden

Hallo allemaal,

Een aantal weken geleden heb ik voor de eerste keer, na vergisting met de speciale rumgist en laten bezinken, de rum uit de melasse van Jan gestookt. Na het tweede distillaat viel het mij op dat het distillaat een hele penetrante, irriterende geur had. Ik ging er zelfs wat van tranen. Zelfs terug verdunt naar 50% vol. Dit heb ik eerder met andere distillaten nog nooit meegemaakt. Ik kan de geur dan ook niet precies plaatsen.

Zelf denk ik dat ik dit bij de tweede run, door cuts te maken, beter had kunnen beheersen. Nu heb ik alleen een begin weggenomen. Mijn vraag blijft dan echter of dit normaal/typisch is voor een rum puur van Melasse. Of zo niet, heb ik dan ergens een klassieke fout gemaakt? Bacterie in de vergisting? Gestookt op te hoge temperatuur?

Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen en kennis hierin. Alvast bedankt!

 

Mvg Willem

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
6 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@willemv Nu is het wel zo dat rum altijd stinkt na destilatie en eerst moet rijien voor het drinkbaar is . 

Maar een penetrante lucht ? 

Er kan van alles aan de hand zijn. 

Heb je na Vergisting te lang laten staan of op gist laten staan ?

Op afstand moeilijk te beoordelen eigenlijk  maar Is het een azijnzure lucht of amoniak achtig of meer aceton of lijm lucht ? 

Een afvoer put / riool lucht of meer een paddestoel / schimmelachtige lucht ( oude vochtige kelder lucht)

Of meer een zwavelachtige lucht ? 

Naloop zitten bij rum veel hogere foezels in dus zeker verstandig die tijdig te verwijderen

 

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 266
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan je wat meer informatie geven?

Hoeveel melasse, hoeveel water, eventueel pH, werkwijze, ketel waarmee is gestookt, hoelang gegist, hoe lang na einde gisting geacht met stoken?

Ik heb zelf een aantal keren rum gestookt met goed gevolg en ben nooit een penetrante geur tegengekomen, dus ik ben bang dat ik je niet kan helpen.

Maar aanvullende info kan zeker helpen voor beantwoording door de meer ervaren stokers.....

Beantwoorden
WillemV
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@willemv)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 week geleden

Bedankt voor de reacties!

Het is een meer een ammoniak-achtige lucht, maar ik herken er ook zeker de geur van de molasse zelf in. Gezien de vluchtigheid van de geur ga ik ervan uit dat dit in de voorloop is meegekomen. Het gedeelte wat ik in een klein vaatje heb gedaan ruikt al minder sterk, al kan ik niet goed aangeven of het gemaskeerd is door het hout, of dat het misschien langzaam vervliegt. Een klein gedeelte welk ik in een afgesloten fles heb gedaan ruikt nog steeds.

Verder: ik heb 10kg molasse verdund met 70l warm water en aan het gisten gezet met 2 zakjes turbo rum gist. De SG was iets lager dan de bedoeling, maar hij vergistte goed door. Na ongeveer 5-6 dagen was het uitgegist, waarna ik het nog 1 week heb laten staan. Hierna heb ik de eerste stook gedaan en alles meegenomen. Daarna een tweede stook met de voorloop weggelaten tot een eindpercentage van 50%. Zit hier wellicht al een belangrijke fout in?

Het stoken doe ik met een zelf gebouwde ketel.

Nu moet ik verder eerlijk zeggen dat ik deze trial er een keer snel tussendoor heb gedaan i.p.v. degelijke metingen te doen tussendoor. Ik denk daarom dat ik een keer een tweede poging ga inplannen. Hebben jullie hier tips bij voor de vergisting? En proeven jullie deze vergisting aan het einde? Dit doe ik normaal wel, maar vond ik deze keer niet zo uitnodigend.

Verder zal ik bij een volgende keer betere cuts maken en wellicht een andere kolom gebruiken om beter te scheiden. Bij mijn kleine ketel doe ik hier namelijk een stuk isolatie omheen als het om iets eenvoudigs gaat zoals bijvoorbeeld een brandewijn van kristalsuiker. Als ik de isolatie weghaal scheidt die een stuk beter. Ook een goede tip om uit te kijken met de hogere foezels achterin!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@willemv heb je naast die turbo gist extra gistvoeding gebruikt ? Ook 2 zakjes turbo gist ?  Turbo gist zit over vol met voeding .   Diamoniumfosfaat kan door verhitten ( uiteenvallen in een Amoniak en andere stoffen . Dat kan jou drank verknallen .

Is niet zozeer dus het maken van fout in scheidingen. 

Maar waarschijnlijk de gistvoeding en te hoge stook temperatuur .

Waarom heb je gewacht met stoken ma vergisten.  Het is beter als vergisting voorbij is zo spoedig mogelijk over te halen.  Zeker als er nog gistresten aanwezig zijn .

Een fullbody rum stook je op potstill een lightbody eventueel met een kolom .

Hoge foezels hebben ook grenzen ! En zeker in temperatuur .

Betreft Sg is mooiste tussen 1060 en 1090 . Minimaal is eigenlijk 1040 om een rendabele vergisting te hebben .

Let ook op en zekere melasse dat het ph niet te laag wordt. !

Ik zou adviezeren volgende keer bij rum een ander en beter gist te gebruiken . 

Beantwoorden
WillemV
Berichten: 3
Registered
Topic starter
(@willemv)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 week geleden

Hoi Robbert,

Het wachten heb ik gedaan om zo veel mogelijk dode gistcellen te laten bezinken.

De gistsoort heb ik gekozen op feit dat deze specifiek voor Rum is ontwikkeld ivm de vele complexere suikers aanwezig in de molasse. Welke gist zouden jullie anders adviseren die toch ook meerdere suikers aankan, en droog uitgist?

Ik vond de geur inderdaad al te sterk om te dit te verklaren puur door het maken van cuts. Jouw redenatie klinkt daarom ook zeker logisch inderdaad. Misschien dat andere cuts deze initiele afwijking beter had gemaskeerd, maar voorkomen is beter dan genezen uiteraard.

Heel duidelijk en leerzaam! Hartelijk dank.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@willemv dode gistcellen zakken direct.  Dat duurt geen week.  Bij normaal overhevelen blijft er een klein laagje achter in gist vat.  Het eventueel nog aanwezige beetje zal bij een goedwerkende ketel achter blijven en niet het destilaat in de weg zitten .

zelf gebruik ik gist voor rum wat ik zelf maak op basis eigen aan rum dus het voelt zich erin thuis en prima resultaat .

Turbo gisten zijn commercieel leuk en vooral in hobby sfeer men wil snel en veel . En ze worden leuk gepromoot. 

Maar Er zijn diverse gisten die meersdere suikers aankunnen. En een goed / Beter  alternatief bieden .

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?