Meldingen
Alles wissen

Eerste whisky poging.


stookje
Berichten: 135
Topic starter
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb er een tijd tegenaan gehikt. Maischen klonk mij altijd complex in de oren, en het leek er ook op dat je er veel en grote spullen voor nodig hebt. Ik woon 3 hoog achter, dus daar heb ik absoluut geen plek voor. Na een hoop research had ik een plan om het compact aan te pakken. 

Ik heb een pan van 21 liter gevonden, die precies om mijn (nu 1 na) grootste soeppan past, en op de millimeter net in mijn keukenkastje past. Hierin zet ik met klemmetjes een kookzak vast waar de mout in gaat. Ik laat een hoekje over voor een sous-vide staaf, die de temperatuur bewaakt.

In de kookzak mikte ik een peated mout met een klein beetje Special-B MD mout en na een fase op 65 en een op 72 graden heb ik SG gemeten en kwam ik veel te laag uit. Na een uurtje inkoken ging het een stuk beter. Ik kreeg er ongeveel 12 liter uit, dat in het gistvat lekker tekeer ging. Geduld is niet een van mijn sterkste kanten, dus ik heb van de week al iets overgeheveld en een ruwstook gedaan. Bloody hell, dat belooft echt naar rokerige whisky te gaan smaken als die lang genoeg rijpt, leuk en ik ben blij dat ik deze stap eindelijk heb gedaan, het was lang niet zo ingewikkeld als ik dacht.

Een paar dingen gaan nog niet helemaal goed, en daar heb ik vragen over.

Ten eerste de ruwstook, ik wilde 'm wat warmer stoken om zoveel mogelijk rooksmaak te behouden. Ik heb een 2.5 liter alquitara, en heb 'm nog niet voor 2/3 gevuld. Nou ho maar, dat knalde er meteen verkleurd uit. Ik had geen keuze en moest m op de langzaamste druppelsnelheid zetten om er iets transparants uit te krijgen. Na de stook zag de binnenkant van de ketel eruit als een brinta explosie. Overal zatten klodders pap, ook hoog in de ketel. Zouden er teveel eiwitten in hebben gezeten die zijn gaan schuimen? De klodders waren een stuk dikker dan de stookwijn die erin ging.

Ten tweede, de hoeveelheid stookwijn. 12L is minder dan de helft van mijn gistvat, dus ik zat te denken dat als ik vroeg opsta ik wel 2x achter elkaar kan maischen. Maar de vraag is, waar laat ik de stookwijn uit de eerste lading? Ik heb geen pan of fles waar zoveel ingaat, MAAR ik heb natuurlijk wel een gistvat van 25 liter waar het uiteindelijk toch in gaat. Het is er eentje van de stookwinkel. De vraag hierbij is, van welk materiaal is deze gemaakt, en welke temperatuur kan die hebben? Ik durf er niet zomaar net ingekookte kokende vloeistof in te gieten, maar tot hoeveer moet ik 'm laten afkoelen. Is 70 graden te doen? Of welke temperatuur dan wel? Er is hier vast wel iemand die dat weet.

 

 

 

1643994526-whisky.jpg
Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
7 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@stookje 

 

 

Ten eerste de ruwstook, ik wilde 'm wat warmer stoken om zoveel mogelijk rooksmaak te behouden. Ik heb een 2.5 liter alquitara, en heb 'm nog niet voor 2/3 gevuld. Nou ho maar, dat knalde er meteen verkleurd uit. Ik had geen keuze en moest m op de langzaamste druppelsnelheid zetten om er iets transparants uit te krijgen. Na de stook zag de binnenkant van de ketel eruit als een brinta explosie. Overal zatten klodders pap, ook hoog in de ketel. Zouden er teveel eiwitten in hebben gezeten die zijn gaan schuimen? De klodders waren een stuk dikker dan de stookwijn die erin ging.

 

Ja, maischen op een 50 a 55 graden breekt eiwitten meer af en dan wordt het spuwen minder. Ik zou trouwens zelf niet in zo'n klein keteltje proberen een graanvergisting te destilleren maar okay.. De ruwstook, of eerste overhaal kun je het beste rustig beginnen zodat de opgeloste CO2 de tijd heeft om te ontsnappen. Wat veel helpt is de ketel zonder hoed te verwarmen tot een 55 graden en met een garde de Co2 eruit te slaan, ookwel kan een smaakloze olie gebruikt worden om het schuimen te verminderen (denk aan slaolie).

 

 

Ten tweede, de hoeveelheid stookwijn. 12L is minder dan de helft van mijn gistvat, dus ik zat te denken dat als ik vroeg opsta ik wel 2x achter elkaar kan maischen. Maar de vraag is, waar laat ik de stookwijn uit de eerste lading? Ik heb geen pan of fles waar zoveel ingaat, MAAR ik heb natuurlijk wel een gistvat van 25 liter waar het uiteindelijk toch in gaat. Het is er eentje van de stookwinkel. De vraag hierbij is, van welk materiaal is deze gemaakt, en welke temperatuur kan die hebben? Ik durf er niet zomaar net ingekookte kokende vloeistof in te gieten, maar tot hoeveer moet ik 'm laten afkoelen. Is 70 graden te doen? Of welke temperatuur dan wel? Er is hier vast wel iemand die dat weet.

 

Ik denk dat je met de kookzak een erg laag rendement haatl, heb je daarin ook geroerd tijdens het maischen? De enzymen hebben ook water nodig om de afsplitsingen te doen (eiwitten of zetmeelomzettingen). Koken is ook een keuze die je doet bij Whisky maken, als je beter gaat maischen is het misschien niet meer nodig om te koken en dan is je eindtemperatuur al een stuk lager.

 

 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135
Geplaatst door: @alchemist

@stookje 

 

 

 

Ja, maischen op een 50 a 55 graden breekt eiwitten meer af en dan wordt het spuwen minder. Ik zou trouwens zelf niet in zo'n klein keteltje proberen een graanvergisting te destilleren maar okay.. De ruwstook, of eerste overhaal kun je het beste rustig beginnen zodat de opgeloste CO2 de tijd heeft om te ontsnappen. Wat veel helpt is de ketel zonder hoed te verwarmen tot een 55 graden en met een garde de Co2 eruit te slaan, ookwel kan een smaakloze olie gebruikt worden om het schuimen te verminderen (denk aan slaolie).

Grappig, ik meende mij juist te herinneren dat bierbrouwers dit doen voor een dikkere schuimlaag. Dat was juist wat ik probeerde te verhinderen.

Ik denk dat je met de kookzak een erg laag rendement haatl, heb je daarin ook geroerd tijdens het maischen? De enzymen hebben ook water nodig om de afsplitsingen te doen (eiwitten of zetmeelomzettingen). Koken is ook een keuze die je doet bij Whisky maken, als je beter gaat maischen is het misschien niet meer nodig om te koken en dan is je eindtemperatuur al een stuk lager.

Ik denk serieus na over een grotere ketel, misschien weer een alquitara maar dan 15L. De ruwstoken van een 25L gistvat beginnen me wel lang te duren opgeteld. Ik wilde klein beginnen om te kijken of deze hobby beviel, ik denk dat ik dat antwoord al weet 🙂

Waarom zou de kookzak het rendement negatief beinvloeden? Ik heb me inderdaad helemaal suf geroerd. En met een uiteindelijk SG van ongeveer 1060 is er toch genoeg suiker gevormd lijkt me.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@stookje 55 graden zorgt voor een stevigere schuimlaag inderdaad, maar met de huidige kwaliteit van mouten wordt dit vaak overgeslagen, wanneer je korter op de 50 a 52 graden gaat zitten vormen zich kleinere eiwitten / aminozuren waardoor het schuim minder stevig wordt.

 

Grotere ketel maakt het gehele proces makkelijker, alquitara is iets meer een uitdaging om te gebruiken maar kan zeker voor Whisky. Ik ben ooit met de AirStill begonnen, dat was iets van van 9 a 12 rondes voordat de Whisky klaar was, blij dat dat niet meer hoeft 😉 , zit nu op 3 en dat bevalt me prima.

 

De kookzak kan ervoor zorgen dat de uitwisseling van vloeistof met al het goede grut erin minder goed gebeurd, maar als je een S.G. waarde van 1.060 bereikte (voor het koken?) had je dat ook kunnen laten vergisten en is het prima.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135
Geplaatst door: @alchemist

De kookzak kan ervoor zorgen dat de uitwisseling van vloeistof met al het goede grut erin minder goed gebeurd, maar als je een S.G. waarde van 1.060 bereikte (voor het koken?) had je dat ook kunnen laten vergisten en is het prima.

Dat was na het inkoken, daarvoor had ik ongeveer 1035. Had 'm ook iets langer mogen maischen misschien (45 min op 65, 45 op 72) en heb ook niet naar het pH gekeken voor ie het gistvat in ging.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3165

@stookje p.H. is iets wat flink onderschat wordt tijdens het maischen en de vergisting, de processen van zetmeel omzetten naar vergistbare suikers, suiker omzetten naar ethanol, hogere alcoholen etc. zijn complexer dan menigeen zich van bewust is.

 

Wat je voor de volgende keer kunt overwegen is het gebruik van een of twee mineralen tabletten, aangezien de enzymen een aantal ionen nodig hebben die bijna niet in drinkwater voorkomen, levert een mineralentablet een toegevoegde waarde. Maischen verloopt een stuk beter ermee.

Beantwoorden
(@erika)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@stookje leuk bericht om te lezen. De eerste keer dat ik whisky ging maken maakte ik ook fouten.

Dapper dat je het probeert met zo'n kleine ketel. Heb zelf een 10 liter whisky alambiek, maar wil graag voor de ruwstook een grotere ketel.

Ik denk zelf dat je goed moet kijken welk formaat goed voor je is. Als je van de 25 liter gistvat uit gaat heb je ongeveer 22 liter om ruw te stoken. Uiteindelijk hou je ongeveer 6 liter om te fijn stoken.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135
Geplaatst door: @alchemist

 

Ja, maischen op een 50 a 55 graden breekt eiwitten meer af en dan wordt het spuwen minder. Ik zou trouwens zelf niet in zo'n klein keteltje proberen een graanvergisting te destilleren maar okay.. De ruwstook, of eerste overhaal kun je het beste rustig beginnen zodat de opgeloste CO2 de tijd heeft om te ontsnappen. Wat veel helpt is de ketel zonder hoed te verwarmen tot een 55 graden en met een garde de Co2 eruit te slaan, ookwel kan een smaakloze olie gebruikt worden om het schuimen te verminderen (denk aan slaolie).

Thanks dat heeft enorm geholpen, nu komt ie er zonder kleur uit 🙂

Beantwoorden
stookje
Berichten: 135
Topic starter
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Niemand weet het antwoord op mijn vraag over het materiaal van het Stookwinkel vergistingsvat, en de max. temperatuur die het kan hebben? Misschien Jan @stookforum ?

Beantwoorden
2 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@stookje staat bij het product 🙂

. 30 Liter met inhoud gradering
. Voedsel veilig kunststof
. Semi Transparant
. Sluit perfect luchtdicht af
. Langdurig bestand tot 100 graden en kortstondig tot 130 graden
. Emmer kan gevuld gedragen worden zonder kans op scheuren

 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 135

@stookforum echt waar? Stom dat had ik niet gezien. Helemaal top dan kan ik de eerste helft kwijt terwijl ik de tweede ga maischen. Bedankt!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?