Neen, geen beledigingen maar gewoon een vraagje over eikels. 🙂
Ik lees op internet dat er in de US mensen eikels toevoegen aan bier brouwsel. Ze blijken ook eetbaar te zijn en niet alleen voor varkens. Native Indians overleefden de strenge winters op pemmican en eikel-meel.
Aangezien nu de laatste mispels fermenteren en er daarna niets meer te oogsten valt :Â een vraagje over eikels
Zijn er hier mensen die eikels fermenteren of eikels toevoegen aan hun mash ?
Hier de link over fermentatie van eikels.
https://www.themadfermentationist.com/2018/12/fermented-acorn-sour-brown.html
Eikels kun je vele dingen mee doen . (er zijn mensen die er ook broden van bakken. )
Maar je kunt ze mee maischen met gerst , mais voor een bourbon.
Er zijn diverse bourbons van bekend .
Het gebruik in likeuren eikels ook net als kastanjes ,walnoten ,hazelnoten, in diverse boeken gewoon beschreven .Ook diverse recepturen zijn er te vinden .
Thanks Robbert
Enig recept dat je kan aanraden ?
Zeker interessant. Gewoon gaan proberen. Eikelmeel werd vroeger gegeten door de arme bevolking. Het tanige haalde men er vanaf door ze wekenlang te spoelen bijvoorbeeld door ze in een 'jute'zak  in de stroming van een beekje te hangen. Ik las eens op Internet dat iemand een zakje ervan in het waterreservoir van de wc deed. Stortbak dus,  niet de pot. Ik denk dat die looistoffen er wel uit moeten voor een goede vergisting. Kijk maar hoe lang het duurt voordat een eikel gecomposteerd is buiten. Let us know.
groeten Catnip
Je zou ze kunnen gebruiken in een whiskey of bourbon . B.v. 1 deel gerste mout ,3delen mais ,2 delen eikels. De eikels moet je wel vooraf 10dagen weken voor gebruik en dan fijn hakken . Je maakt hiervan eeñ beslag en laat dit vergiste . Je krijgt een zachte Boterige smaak whiskey/ bourbon.
Ook kun je de eikels kneuzen en roosteren . Hierna twee weken macereren in 68% alcohol . Voeg ook ongeveer 1/3 deel cacao bonen toe en mespuntje nootmuskaat . Na macereren neem je 1/4 deel apart en 3/4 deel distileer je . Na distileer voeg je het apart gehouden deel aan het distilaat toe . (Het 1/4 maceraat wel eerst even door filter halen )
Omdat er looizuur / tanine in zit altijd eerst voor weken of verhitten of roosteren !
(Er zijn ook nog wat mogelijkheden tot creme likeuren met eikel en hazelnoot . Ik kan die als je belang hebt binnenkort ook even posten . )
p/s het vergiste beslag van gerst, mais en eikels moet 2 x overgehaald . was vergeten erbij te zetten .
Robbert, ik vind dit zeer interessant. Allerlei oude ambacht onderwerpen. Ik wist echt gewoon niet dat mensen iets met eikels consumeren. Wel ken ik bijvoorbeeld een biggen buik vol stoppen met gesplitste eikels zout en peper. Dan roosteren van de hele big boven eiken vuur. Leuk deze onderwerpen.Â
Haha niet in de toilet! Leuk catnip. Het idee van die stortbak is echt top idee qua spoeling.Â
je kunt immers ook koffie makken van eikels . heel simpel . Je maakt ze schoon . Gewoon in een grote pan poffen . dus heet maken . ze barsten open . zodra het vocht eruit is . haal je de schilletjes eruit . Zodra ze ook mooi bruin zijn mik je ze in blender dat het korreltjes poeder wordt . daarna kun je er ouderwets heet water opgieten . even laten als ouderwets trekken als koffie En je hebt eikel koffie . .MAAARRRR! dit kun je dus ook overgieten met alcohol , sinaasappel en kruidnagel erbij . trekken laten . Zeven , honing erdoor en ook zo heb je een simpele eikel likeur .
Ik weet alleen niet wat je moet doen tegen eekhoorn overlast. ?????
???
Hi en bedankt aan iedereen.
Ik had al kastanjemeel gemaakt en proberen te vergisten door suiker toevoeging.
Gaat als volgt. Neem (tamme) kastanjes, doe ze in een pot met water, een uurtje koken, schillen, drogen in de oven, vermalen tot meel. Meel mengen met suiker en vergisten. Ik weet nog niet hoe het smaakt.
Eikels heb ik al gesplit, gepeld, gedroogd, vermalen. Blijkt dus dat ik die eerst had moeten spoelen en vergisten. Ga er eens een nieuwe lading halen.
Ik ben benieuwd
Alleszins ik zoek naar recepten om te vergisten dus niet om te macereren.Â
Mijn ouders vertellen me overigens dat ze tijdens de oorlog koffie van eikels of van chicorei dronken.Â
Toch maar een boek erbij gepakt en even verder gezocht dan de standaard whiskey en eikels in bourbon .
Diverse dingen gevonden .
Probleem met eikels is dat amylase en het hoge looizuur slecht samen gaat .
En teveel spoelen smaak doet verdwijnen .
de eikel ontdoen van de harde schil .
Hierna fijn malen in vijzel .
Overgieten met kokend water .
Na een dag afgieten en nogmaals overspoelen met heet water .
Na een dag wederom afgieten .
nu deel mout toevoegen .
Hier wordt gesproken bij een PH van 5 langdurig op 150 F . Houden .
Nadien afkoelen .
45 gallon beslag .
3 lb juniper
5 lb blue berry
5 lime
Dit laten vergisten en na vergisten overhalen .
Voor gemak ;
Gallon 3,785 liter
Lb 0,453 kg
149 F = 65 C
Geen suiker toevoegen er zitten voldoende in de eikels
🙂
Hey Robbert
Lijkt me een heerlijk recept. Zal het recept delen door 10.
Hoeveel eikels heb je daarvoor nodig ?