Meldingen
Alles wissen

Eikenvat 1L met folie zak

Pagina 2 / 2

Xandor
Berichten: 43
Registered
(@xandor)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

dit is mijn 2 ltr vat eiken wasmund's barrel kit zaten toen ook 2 flessen 70% 700ml. was wel leuk maar ook weer vrij duur.

 

 

en hij is kei lek... hopen dat hij morgen al wat natter is zodat ie dicht blijf...  we wachten af..

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@xandor hoepels strak slaan en water erin en natte dwijl erom heen .

Als dan nog lek kun je  bagetnagels om en om vlak langs lekende naad slaan . Hierdoor druk je naad dicht .

(Niet geheel door slaan )

Ook kun je bepaalde lekken dichten met carnaubawas .

Soms wil ook helpen het vat spoelen met bentoniet .

Beantwoorden
Xandor
Registered
(@xandor)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 43

@robbert/@notna   nota ik heb alles afgekeken van robbert!...hij weet er heel veel van ik ben maar een amateur..  lees veel en denk aan je kosten.. ik heb nu ook een hele installatie staan om maar aan bepaalde eisen te voldoen.. maar die whisky van de foto was een suiker wash dus eigenlijk geen whisky maar verschillende vrienden van mij zijden dat hij zeer goed te drinken was... naar meerdere  malen proberen (nieuwe wash) pas op het vat gezet... gewoon geen lekker destillaat..en heb ook echt mijn best gedaan de laatste keer voor 2.3 ltr whisky ... veel lezen en ervaring op doen 

credits aan Robbert!!...

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@xandor soms kan  Een destillaat direct van de ketel  niet meteen lekker te zijn als maar de juiste tonen er in zitten .

Het kan zijn dat met rijpen de smaken op hun plaats vallen. 

Niet opgeven het het gaat vast lukken .

Beantwoorden
Xandor
Registered
(@xandor)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 43

@robbert na 1 keer een redelijke whisky te hebben gemaakt ....   maar deze was al lekker dus met meer geduld en wat meer respect moet het beter gaan... ps kan ik 10lrt vaatje eerst een paar weken laten rijpen met water zodat als ik er spirit op zet die zachter is?..

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@xandor is het  een nieuw vat wat je ingebruik gaat nemen controleer of hoepels goed stevig zitten sla desnoods even stevig aan. 

Je wil wat zachter resultaat vul dan het vat met water en wat calcium .omwikkel het vat met vochtig linnen ,  roteer het vat regelmatig en na een paar dagen leeg je het en spoelen met schoon   water  om .

Vul het opnieuw en Laat nog een paar dagen zo staan en is het vat dicht kun je het gebruiken .

Is het een droog maar eetder gebruikt vat vul het vat met heet kokent water ongeveer 1/5 van de inhoud . Rol en kantel het vat . 

Het hete water stoomt het vat . En het trekt sneller dicht en poriën komen mooi open . 

Is het gebruikte vat al wat ouder en heeft even gestaan spoel dan ook even met wat zwavel of sulfiet en spoel het na.

Vul het af en laat ook vat enkele dagen staan tot geen lekkage meer is .

( Heb je een stoom cleaner of iets dergelijks kun je ook met stoom erin werken. , Ook behang stomers zijn zeer handig ) 

Zweet een vat een beetje doe er dan wat bentoniet in bij het water en rol het vat heen en weer . Na legen even een keer naspoelen .

Een vat hoeft dus niet eerst maanden vol water te staan alvorens gebruik .

 

 

 

Beantwoorden
Xandor
Berichten: 43
Registered
(@xandor)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden
Beantwoorden
3 Reacties
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@xandor vullen jullie zón nieuw vat eerst af met een zelf gemaakte wijn voor langere tijd alvorens jullie gedisteleerde drank daarin doen, of vullen jullie hem gelijk af met gedisteleerde drank en dan voor korte tijd?

Beantwoorden
Xandor
Registered
(@xandor)
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 43

@ton  nee ik niet het was een gekocht vatje met spirit er bij 70%  1e keer en geen succes tweede keer was dus deze keer ging een stuk beter klein vat korte standtijd (2.5ltr) 3 tot 4 weken  en na smaak op de fles (gebrand vat)(amateur 2e keer dat ik whisky maak)

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@xandor dan maak je mooi resultaat begrijp ik, 👍

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 1927
Registered
(@baukrrhh)
Nobel Lid
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Me2

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7420
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Beantwoorden
18 Reacties
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@robbert mooie prijs ook 👍

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@ton in Engeland hebben ze heel veel nieuwe , gebruikte en gereconstrueerde tonnen.  

Als je even zoekt is het ook zeker de moeite waard.

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@robbert en zo'n gebruikt vat heeft ook gelijk smaak

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@ton een gebruikt vat is anders van smaak dan ongebruikt.

Maar ook een gerecondisioneerd vat is niet geheel neutraal meer .  Geeft minder looizuur dan nieuw maar wel de mooie vat karakters.

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@robbert schijnt de drank dan zachter te maken begreep ik omdat het de tanines zou verlagen

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7420

@ton tanines kunnen ook mede esters vormen maar ook een vrij harde smaak achterlaten. .

Met rijpen zwakt het wel af .

Een eerder gebruikt vat geeft inderdaad zachtere smaken dan een nieuw vat . 

soms is het ook beter om ook een nieuw vat vooraf te behandelen waardoor tanines afzwakken .  Ook nieuwe vaten worden wel gespoeld met sherry , port of wijn om dat te bewerkstelligen.

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@robbert dus als ik ooit een nieuw 10 liter vaatje koop kan ik hem misschien beter eerst vullen met een zelfgemaakte wijn voor een jaar.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@ton. Ik koop mijn vaatjes bij TAS en dan zijn ze nieuw en geven dan snel teveel smaak af. Daarom gooi ik er eerst 3 maanden een andere drank in. Dat kan zijn een goedkope sherry, port of een pak hele goedkope wijn en soms alles door elkaar. Wat er dan uit komt drink ik niet maar gaat soms weer in een ander vat. Voor een 10 liter vat moet je behoorlijk door stoken om deze vol te krijgen. En als het niet naar je zin is zit je gelijk met veel slechte drank. Daarom gebruik ik de 3 liter vaatjes, maar die gaan nog sneller dan de 10 liter vaten. Dus pas op.

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385

@rumo hoe kleiner het vat hoe sneller het gaat begrijp ik , dan zou een biologisch wijntje uit eigen tuin daar zich wel in kunnen plaatsen,(biologisch) alles goed gereinigd met sulfiet en goed na gespoeld alvorens de wijn in mijn fles gaat.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1006

@ton.Klopt Ton, hoe kleiner hoe sneller. De verhouding hout oppervlakte en inhoud is dan klein, dus meer drank heeft contact met het hout. Ik gebruik de 3 liter, maar dan moet echt oppassen, maar na een paar keer gebruiken wordt dat steeds minder.

Beantwoorden
Ton
 Ton
Registered
(@ton)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zeer Actief Lid
Berichten: 385