Meldingen
Alles wissen

Eikenvat 1L met folie zak

Pagina 2 / 2

Berichten: 42
(@xandor)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

dit is mijn 2 ltr vat eiken wasmund's barrel kit zaten toen ook 2 flessen 70% 700ml. was wel leuk maar ook weer vrij duur.

 

 

en hij is kei lek... hopen dat hij morgen al wat natter is zodat ie dicht blijf...  we wachten af..

Beantwoorden
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@xandor hoepels strak slaan en water erin en natte dwijl erom heen .

Als dan nog lek kun je  bagetnagels om en om vlak langs lekende naad slaan . Hierdoor druk je naad dicht .

(Niet geheel door slaan )

Ook kun je bepaalde lekken dichten met carnaubawas .

Soms wil ook helpen het vat spoelen met bentoniet .

Beantwoorden
(@xandor)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 42

@robbert/@notna   nota ik heb alles afgekeken van robbert!...hij weet er heel veel van ik ben maar een amateur..  lees veel en denk aan je kosten.. ik heb nu ook een hele installatie staan om maar aan bepaalde eisen te voldoen.. maar die whisky van de foto was een suiker wash dus eigenlijk geen whisky maar verschillende vrienden van mij zijden dat hij zeer goed te drinken was... naar meerdere  malen proberen (nieuwe wash) pas op het vat gezet... gewoon geen lekker destillaat..en heb ook echt mijn best gedaan de laatste keer voor 2.3 ltr whisky ... veel lezen en ervaring op doen 

credits aan Robbert!!...

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@xandor soms kan  Een destillaat direct van de ketel  niet meteen lekker te zijn als maar de juiste tonen er in zitten .

Het kan zijn dat met rijpen de smaken op hun plaats vallen. 

Niet opgeven het het gaat vast lukken .

Beantwoorden
(@xandor)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 42

@robbert na 1 keer een redelijke whisky te hebben gemaakt ....   maar deze was al lekker dus met meer geduld en wat meer respect moet het beter gaan... ps kan ik 10lrt vaatje eerst een paar weken laten rijpen met water zodat als ik er spirit op zet die zachter is?..

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@xandor is het  een nieuw vat wat je ingebruik gaat nemen controleer of hoepels goed stevig zitten sla desnoods even stevig aan. 

Je wil wat zachter resultaat vul dan het vat met water en wat calcium .omwikkel het vat met vochtig linnen ,  roteer het vat regelmatig en na een paar dagen leeg je het en spoelen met schoon   water  om .

Vul het opnieuw en Laat nog een paar dagen zo staan en is het vat dicht kun je het gebruiken .

Is het een droog maar eetder gebruikt vat vul het vat met heet kokent water ongeveer 1/5 van de inhoud . Rol en kantel het vat . 

Het hete water stoomt het vat . En het trekt sneller dicht en poriën komen mooi open . 

Is het gebruikte vat al wat ouder en heeft even gestaan spoel dan ook even met wat zwavel of sulfiet en spoel het na.

Vul het af en laat ook vat enkele dagen staan tot geen lekkage meer is .

( Heb je een stoom cleaner of iets dergelijks kun je ook met stoom erin werken. , Ook behang stomers zijn zeer handig ) 

Zweet een vat een beetje doe er dan wat bentoniet in bij het water en rol het vat heen en weer . Na legen even een keer naspoelen .

Een vat hoeft dus niet eerst maanden vol water te staan alvorens gebruik .

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 42
(@xandor)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden
Beantwoorden
3 Reacties
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@xandor vullen jullie zón nieuw vat eerst af met een zelf gemaakte wijn voor langere tijd alvorens jullie gedisteleerde drank daarin doen, of vullen jullie hem gelijk af met gedisteleerde drank en dan voor korte tijd?

Beantwoorden
(@xandor)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 42

@ton  nee ik niet het was een gekocht vatje met spirit er bij 70%  1e keer en geen succes tweede keer was dus deze keer ging een stuk beter klein vat korte standtijd (2.5ltr) 3 tot 4 weken  en na smaak op de fles (gebrand vat)(amateur 2e keer dat ik whisky maak)

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@xandor dan maak je mooi resultaat begrijp ik, 👍

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Me2

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ebay uk 

1612862198-Screenshot_20210209-101530.png
Beantwoorden
18 Reacties
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert mooie prijs ook 👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ton in Engeland hebben ze heel veel nieuwe , gebruikte en gereconstrueerde tonnen.  

Als je even zoekt is het ook zeker de moeite waard.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert en zo'n gebruikt vat heeft ook gelijk smaak

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ton een gebruikt vat is anders van smaak dan ongebruikt.

Maar ook een gerecondisioneerd vat is niet geheel neutraal meer .  Geeft minder looizuur dan nieuw maar wel de mooie vat karakters.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert schijnt de drank dan zachter te maken begreep ik omdat het de tanines zou verlagen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ton tanines kunnen ook mede esters vormen maar ook een vrij harde smaak achterlaten. .

Met rijpen zwakt het wel af .

Een eerder gebruikt vat geeft inderdaad zachtere smaken dan een nieuw vat . 

soms is het ook beter om ook een nieuw vat vooraf te behandelen waardoor tanines afzwakken .  Ook nieuwe vaten worden wel gespoeld met sherry , port of wijn om dat te bewerkstelligen.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert dus als ik ooit een nieuw 10 liter vaatje koop kan ik hem misschien beter eerst vullen met een zelfgemaakte wijn voor een jaar.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@ton. Ik koop mijn vaatjes bij TAS en dan zijn ze nieuw en geven dan snel teveel smaak af. Daarom gooi ik er eerst 3 maanden een andere drank in. Dat kan zijn een goedkope sherry, port of een pak hele goedkope wijn en soms alles door elkaar. Wat er dan uit komt drink ik niet maar gaat soms weer in een ander vat. Voor een 10 liter vat moet je behoorlijk door stoken om deze vol te krijgen. En als het niet naar je zin is zit je gelijk met veel slechte drank. Daarom gebruik ik de 3 liter vaatjes, maar die gaan nog sneller dan de 10 liter vaten. Dus pas op.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@rumo hoe kleiner het vat hoe sneller het gaat begrijp ik , dan zou een biologisch wijntje uit eigen tuin daar zich wel in kunnen plaatsen,(biologisch) alles goed gereinigd met sulfiet en goed na gespoeld alvorens de wijn in mijn fles gaat.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@ton.Klopt Ton, hoe kleiner hoe sneller. De verhouding hout oppervlakte en inhoud is dan klein, dus meer drank heeft contact met het hout. Ik gebruik de 3 liter, maar dan moet echt oppassen, maar na een paar keer gebruiken wordt dat steeds minder.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@Tim oo ik ga het beleven tegen die tijd 😄

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ton nee niet een jaar . En pas op wat je erin gooit . Flessen wijn of sherry kunnen vol zitten met conserveringstoffen of kleur , geur en smaak stoffen .

Koop altijd een wijn , sherry, port gebotteld in land en van herkomst . Export wijnen worden vaak als concentraat geëxporteerd . ( Eerst ondaan van water en later weer aangevuld bij bottelarij in buitenland .

Water is overal dus door een drank eerst ervan te ontdoen bespaar je in transport . Dus daarom ook stabilators en concerverings in deze producten aanwezig !)

Alles wat je in vat  gooit komt terug in de drank .

Je kunt eventueel een nieuw vat tevoren behandel met bijv spoelen met een ascorbinezuur oplossing , zwavel , citroenzuur .

Of met water en ozone behandeling . 

 

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@robbert land van oogsten en bottelen weet ik van je eerdere gesprekken idd, oké niet 1 jaar en biologisch voor zover mogelijk ik het kan krijgen zoals mijn druif uit de tuin hier, druif is verplaatst dus daar even geen druiven van, maar zoals je weet ben ik een oude diesel en heb er ook geen haast mee🤣 het bouw  proces  is in werking en deze zomer hopelijk klaar😄

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@ton  me scboonpa zegt net,  ik heb nog een rakia eiken houten vat bij mijn familie staan. 100 liter,  mooi, die gaat mee terug van de zomer. 2x vaatjes erbij van 30L, dan moet het wel voldoende zijn haha. Maakt het eigenlijk uit hoe vol een vat zit? D

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@rvdh het liefst vol, dan droog het lege gedeelte niet uit. Je kan dan wel het vat constant draaien zodat alles nat  blijft, maar het oxideren en verdampen gaat ook sneller bij een half vol vat. Maar je heb goede voornemens met je 100 liter vat 😆

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh als een gebruikt vat lang heeft leeg gestaan is wel verstandig om het goed te controleren en eventueel te reconditioneren . 

Er kunnen verschillende schimmels e.d. in zitten maar ook rotting .

Er kan allerlei ongedierte ook in zitten of hebben gezeten .

 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@robbert haha  jaa de schoonfamilie heeft eigen stooksels in de familie.  Maar ik denk dat het voor misschiet iets te groot is dan haha  dat krijg ik natuurlijk nooit vol

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@rvdh als het vat van mooi hout is ketting zaag erin en gebruiken in blok of schaafsel .

Heb je mooi voorraadje 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik laat vat wel staan dan, neem liever meer rakia mee terug  haha. Koop hier wel wat ergens.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Er is op ebay.fr heel veel te vinden evenals ebay.uk.co

 

1612974626-Screenshot_20210210-172817.png
Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ebay

1612974703-Screenshot_20210210-172708.png
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

Ebay

1612976214-Screenshot_20210210-175556.png
Beantwoorden
Krikke
Berichten: 43
(@krikke)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Haha 

Ik heb ook zo eens een vaatje van 3 L aangeschaft , tijdje in water gelegen om te dichten en Hopla gevuld met whisky , jaartje later ik denk ga eens proeven , was leeg 😁 .

De engeltjes blij natuurlijk 😂

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@krikke had je het vat wel goed opgeslagen ?

Luchtvochtigheid 70-75 %. Temperatuur 11 graden .

Eventueel licht bevochtigen nu en dan.  ?

 

Beantwoorden
Krikke
(@krikke)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 43

@robbert 

Nee was inderdaad niet goed opgeslagen en ook maar half vol , jammer van de moeite maar weer een les geleerd natuurlijk , kon er wel om lachen . 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@krikke veel gemaakte fout is dat men een vat in de woonkamer of keuken voor show neer zet . Een vat is niet voor mooi of show . 

Een gevuld vat moet je eigenlijk in de agenda zetten voor nu en dan controle en verder vergeten . Rust en tijd . 

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@evds ik ben nu in de buurt bij die servische vatenshop. Heb hem een mail gestuurt  waarop ik reply kreeg dat ze met vakantie zijn. Helaas. 

Ik heb nu een 10L vat uit Macedonie besteld via via, enkel wel duurder.. dus helaas. Goedkoper dan die Serv kan ik het niet vinden. Foto volgt zodra die binnen is. Hebben we weer wat te doen thuis.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

top robbie

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

top robbie mss prijzen hier meegeven en met meerdere bestellen

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

https://m.reklama5.mk/AdDetails?ad=1762962

Hier de website van de vaten in Macedonie. Zijn gemaakt van Blagun dab, donzige eik uit de regio Maleshevo. Als ik google, kom ik op donzige eik uit. Gebruiken ze speciaal voor de rakija

Maar misschien ook wel leuk voor een Balkan whisky experiment. Iemand al bekend of gedachtes hierover?

 

De Servische website is wel goedkoper, en heeft iig zomereiken vaten voor whiskey

 

Kwaliteitsvaten voor wijn en cognac gemaakt van speciaal geselecteerde Maleshevo-eik - "Blagun" met bewezen kwaliteit en traditie van meer dan 50 jaar maken. De vaten worden gemaakt in standaardmaten van 30 tot 300 liter, evenals speciale wijnvaten - "vat" van 225 liter, en grotere kunnen op bestelling worden gemaakt. De prijs is vanaf een vat (niet per liter) en is afhankelijk van de grootte en het type vat, en kan afhankelijk van de bestelling worden overeengekomen.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh Ik heb even gezocht uit nieuwsgierigheid, heb zelf wel gespeeld met Sloveens Eiken Chips wat nogal een kruidig effect gaf zoals kruidenkoek / 5 kruiden mengsel.

 

Op Maleshevo en Blagun gezocht te hebben vermoed ik dat het de Quercus Frainetto is, ook wel bekend als Hongaars Eiken.

 

Enige whisky die ik vond, haalde rating 72/100 op Whiskybase

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een mail verstuurd met wat meer navraag.

 

Bijzonder idee dus...   balkan whisky..  haha  lachen, gaan we doen. Althans.  Eerste poging was niet best gelukt vorig jaar.  Herpakken en rijpen in dat vat.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@rvdh Het ligt er wel even aan waarom het niet best gelukt was 😀 , met een kleiner vat dat ongebruikt is kan het aandeel aan looizuren erg hoog zijn waardoor je er een hout essence uit trekt. 

 

Ik vind vrij weinig over de Whisky zelf, op de site van High Coast Whisky (de producent) staat wel iets over de Quercus serie waarbij verschillende soorten hout gebruikt zijn, maar deze staat er niet tussen. 

 

Spoiler
Van de website
De Quercus serie is uniek in zijn soort. Voor zover wij weten is dit de eerste keer dat een distilleerderij heeft onderzocht welke smaken de eik zelf bijdraagt ​​aan de whisky.
Onze studie in eikenhout bestaat uit vier voorraden whisky die zijn opgeslagen op de vier eikensoorten die de drankenwereld domineren. Dit zijn de Europese boseik Quercus robur , de Amerikaanse witte eik Quercus alba , de Oost-Europese bergeik Quercus petraea en tenslotte de Aziatische eik Quercus mongolica .

 

De vraag is eerder welke smaak dit hout gaat afgeven en of het zinvol is om eerst wat anders erop te laten rijpen om wat van de looizuren eruit te trekken. 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 422

@alchemist   Het is voor sowieso voor rakia/cognac. Ik kan eerst wat rakija 'opofferen'. Ik neem weer wat mee terug....ohh zo lekker, druiven en pruimen rakija.

Dan zal ik erna een whisky maken en deze erin verouderen

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 422
Topic starter
(@rvdh)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@evds

 

Fotootje van me 10L vat,  leuk he!

1626894413-20210721_210402.jpg
Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?