Hallo allemaal,
ik heb 3,5 week geleden een suikerwash gemaakt met 5 kg suiker, 5 gram citroenzuur, 10 gram voedingszout en een ons bakkersgist (brgmn). Verwerkt op de prof Brouwer manier. Nu heb ik 7 dagen geleden het sg gemeten en deze stond op 1028. Vandaag weer gemeten en deze staat nog steeds op 1028. Helaas ben ik vergeten het begin sg te meten (ja stom). De wijn ruikt goed en met de aansteker test gaat de vlam uit. Is de wijn nu wel of niet uitgegist..? Of is de gist dood en is er nog suiker aanwezig, omdat ik div forums heb begrepen dat het sg op 1000 uit moet komen?
van sg heb ik geen verstand ( ik ben van caliber old skool zonder moderne techniek) maar volgens mij is 3 weken meer dan genoeg om zo'n basis / standaard mash te laten vergisten....
Ik stookte eerst ook zonder, dit is de eerste keer. Voorheen was ik inderdaad ook al aan de stook gegaan, maar het blijkt dat een sg meter dus echt wel een meerwaarde is.
Bedankt voor de snelle reactie. Je bedoelt een glazen hydrometer die als zijnde dobber fungeert? Nee die heb ik niet. Ik dacht dat een refractometer afdoende zou zijn. Waarvoor gebruik je de refractometer dan wel?
Okay… weer wat geleerd. Ik heb 2 refractometers, 1 voor sg en brix, en 1 voor het alcoholpercentage. Super bedankt voor de goede snelle uitleg. Ik ga direct een (sg) hydrometer bestellen!
Dat lijkt mij een goed idee!
Het nadeel van dit forum is dat er zo gigantisch veel informatie op staat dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. De ervaren stokers hier zijn net scheikundigen met termen die ik eerst moet uitzoeken om überhaupt het verhaal te snappen. Ervaring opdoen gaat samen met fouten maken, en horen uiteraard ook bij het leerproces.
is dit de meter die ik het beste voor universele doeleinden kan gebruiken?
WEST KIN LOOK – UNIVERSELE HYDROMETER – 3 SCHALEN
Dat klopt ook. Ik ben een praktijk mens met technische achtergrond. Bij een “ikea kast” tijdens montage ga ik pas de beschrijving lezen als ik vastloop… 😂
in ieder geval bedankt.
Kleine update.
na het verkrijgen van de hydrometer (dobber) was direct al duidelijk dat de wash uitgegist was. Dus het lag inderdaad aan het gebruik van de verkeerde meter. Bedankt Alchemist!
Vandaag begonnen met stoken. Voorheen altijd met turbogist gewerkt. Dit keer met ouderwetse droge bakkersgist. Maar beste mensen, WAT EEN VERSCHIL!!! De alchohol is zacht en zoet, alles behalve een spiritus lucht en smaak. Met deze ervaring gebruik ik nooit geen turbo gist meer. Ja een boel kwantiteit maar dat is dan ook alles. Geen gedoe met veroudering of tijdens het likeuren een berg suiker om de boel te verdoezelen.
Ik maak vaak een nep Rakomelo (Grieks sappie) alcohol op suikerbasis (normaal druiven, maar daar kan ik niet aankomen) en een berg honing met kaneel (recept staat nog niet vast omdat ik nog aan het experimenteren ben)
Groet, Lambik