Meldingen
Alles wissen

Einde vergisting, of niet?


Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal,

 

ik heb 3,5 week geleden een suikerwash gemaakt met 5 kg suiker, 5 gram citroenzuur, 10 gram voedingszout en een ons bakkersgist (brgmn). Verwerkt op de prof Brouwer manier. Nu heb ik 7 dagen geleden het sg gemeten en deze stond op 1028. Vandaag weer gemeten en deze staat nog steeds op 1028. Helaas ben ik vergeten het begin sg te meten (ja stom). De wijn ruikt goed en met de aansteker test gaat de vlam uit. Is de wijn nu wel of niet uitgegist..? Of is de gist dood en is er nog suiker aanwezig, omdat ik div forums heb begrepen dat het sg op 1000 uit moet komen? 

Beantwoorden
20 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@lambik zolang vlam uitgaat is er gisting. .het kan even stagneren . Als je suiker water gist en gistvoeding hebt gebruikt dan is inderdaad een sg van 1000 of lager het eindstation .

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@robbert 

wanneer kan ik een grens trekken? Of is het eindeloos wachten tot het sg onder de 1000 komt. 

Beantwoorden
Sebas(bassien)
Berichten: 210
(@bassien)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

van sg heb ik geen verstand ( ik ben van caliber old skool zonder moderne techniek) maar volgens mij is 3 weken meer dan genoeg om zo'n basis / standaard mash te laten vergisten....

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@bassien  de hydrometer is in 1790 uitgevonden door William Nicholson, jij bent van voor die tijd?

Beantwoorden
Sebas(bassien)
(@bassien)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 210

@alchemist hahaha ik voel me wel zo oud.. maar ben inderdaad wat nieuwer. ( en weer wat geleerd) ☺

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik stookte eerst ook zonder, dit is de eerste keer. Voorheen was ik inderdaad ook al aan de stook gegaan, maar het blijkt dat een sg meter dus echt wel een meerwaarde is. 

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal,

 

vandaag weer gemeten, wederom is de sg waarde nog steeds rond de 1028., al 10 dagen dus.. Het alcoholpercentage is wel 15%! Wat is wijsheid, nog langer wachten of aan de stook? Of ben ik gewoon te ongeduldig? 

1634733853-2A44C11D-D094-41C9-983E-EA5EE110D349.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lambik  Refractometer en vinometer raad ik niet aan tijdens de vergisting te gebruiken, het opgeloste gas kan afwijkingen geven op het meetresultaat. Je hebt toevallig geen hydrometer voor S.G. waarde?

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Bedankt voor de snelle reactie. Je bedoelt een glazen hydrometer die als zijnde dobber fungeert? Nee die heb ik niet. Ik dacht dat een refractometer afdoende zou zijn. Waarvoor gebruik je de refractometer dan wel? 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lambik Refractometer heb je in 2 versies;

 

  • S.G. / Brix Waarde, vooraf aan de vergisting om bij te sturen eventueel. Ook kan het tijdens het maischen gebruikt worden (vanwege de automatische temperatuurscorrectie). 
  • Alcoholgehalte, tijdens het destilleren om met een klein hoeveelheid monster snel het alcoholgehalte van het destillaat te bepalen. Bij het gebruik van suikers (likeuren) of kleurstoffen (vanuit hout of elders) gaat deze ook afwijken.

 

De hydrometer (dobber) met S.G. waarde werkt goed voor en na de vergisting. Na het destilleren heb je er niks meer aan, dan heb je een Alcohol hydrometer nodig. 

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Okay… weer wat geleerd. Ik heb 2 refractometers, 1 voor sg en brix, en 1 voor het alcoholpercentage. Super bedankt voor de goede snelle uitleg. Ik ga direct een (sg) hydrometer bestellen!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lambik Misschien dat we eens een handleiding moeten maken voor de verschillende spullen die men nodig heeft, ik zie vaker dat mensen dit proberen en vreemde resultaten krijgen.

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat lijkt mij een goed idee!

Het nadeel van dit forum is dat er zo gigantisch veel informatie op staat dat ik soms door de bomen het bos niet meer zie. De ervaren stokers hier zijn net scheikundigen met termen die ik eerst moet uitzoeken om überhaupt het verhaal te snappen. Ervaring opdoen gaat samen met fouten maken, en horen uiteraard ook bij het leerproces. 

is dit de meter die ik het beste voor universele doeleinden kan gebruiken?

WEST KIN LOOK – UNIVERSELE HYDROMETER – 3 SCHALEN

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@lambik Sommige hier zijn daadwerkelijk scheikundig opgeleid 😉 , ben er zelf ook eentje van.

 

Anderzijds is het probleem dat beginners vaak vanuit de heup beginnen te schieten en daarna tegen de lamp lopen 😆 , werkt twee kanten op. 

 

Die kun je inderdaad gebruiken.

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Dat klopt ook. Ik ben een praktijk mens met technische achtergrond. Bij een “ikea kast” tijdens montage ga ik pas de beschrijving lezen als ik vastloop… 😂 

in ieder geval bedankt.

Beantwoorden
Lambik
Berichten: 197
Topic starter
(@lambik)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kleine update.

na het verkrijgen van de hydrometer (dobber) was direct al duidelijk dat de wash uitgegist was. Dus het lag inderdaad aan het gebruik van de verkeerde meter. Bedankt Alchemist!

Vandaag begonnen met stoken. Voorheen altijd met turbogist gewerkt. Dit keer met ouderwetse droge bakkersgist. Maar beste mensen, WAT EEN VERSCHIL!!! De alchohol is zacht en zoet, alles behalve een spiritus lucht en smaak. Met deze ervaring gebruik ik nooit geen turbo gist meer. Ja een boel kwantiteit maar dat is dan ook alles. Geen gedoe met veroudering of tijdens het likeuren een berg suiker om de boel te verdoezelen.

Ik maak vaak een nep Rakomelo (Grieks sappie) alcohol op suikerbasis (normaal druiven, maar daar kan ik niet aankomen) en een berg honing met kaneel (recept staat nog niet vast omdat ik nog aan het experimenteren ben)

Groet, Lambik

 

 

1634988540-C9919554-BA1B-4242-ADD1-3A8A89333DE7.jpeg
Beantwoorden
4 Reacties
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@lambik 

de stookwinkel heeft een druiven concentraat 

misschien kun je die eens gebruiken 

Beantwoorden
Lambik
(@lambik)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 197

@haak 

Wat een top tip! Bedankt. Dat ga ik zeker proberen, ik wist niet eens dat het bestond… zo veel te leren nog ☺️.

Beantwoorden
Haak
 Haak
(@haak)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 599

@lambik 

denk dat Jan je zo wel gaat spammen met de link 😇

Beantwoorden
Daeno79
(@daeno79)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@lambik leuk idee!

Kende de Raki (firewater) van Kreta wel maar deze nog niet. Na het lezen van dit stukje loopt het water al in de mond. Bedankt voor de tip. Misschien dat ik , afgezien van de schnaps, deze ook eens ga maken. 

https://www.grieksegids.nl/griekenland-weblog/rakomelo-een-krachtige-specialiteit-uit-Kreta.php

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?