Meldingen
Alles wissen

Fermentatie gestopt bij 1.020


Berichten: 20
Topic starter
(@lumey)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mijn graanbeslag had bij aanvang (drie weken geleden) een SG van 1.075 maar het lijkt nu uitgegist op 1.020 want het SG zakt al sinds een dag of 10 niet meer verder.

Gebeurt het wel vaker dat een graanbeslag niet helemaal droog uitgefermenteerd raakt tot 1.000? (Wanneer ik eerder stookwijnen van suiker maakte ging het iedere keer zelfs tot onder de 1.000). 

Beantwoorden
4 reacties
4 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@lumey 1075 is best wel hoog voor graan hoe ben je te werk gegaan?

Beantwoorden
(@lumey)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@rumo 3Kg Pale Ale mout, 1kg roggemout, 1kg maïsvlokken. Maischen in 18l water gedurende een uur op 67°C.  En dan wat vals gespeeld door 1,5kg vloeibaar moutextract toe te voegen om het SG wat op te drijven.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@lumey  1065 en 1085 is prima start. 

Ik weet niet hoe je na maischen hebt gefilterd alvorens je het op gist zette.

Een graan beslag gaat meestal niet ver onder de 1000.  1020 is nog prima. 

Als je zeker bent dat gisting voorbij is dan ook afstoken op 1020.

10 dagen wachten is eigenlijk al te lang na eind gisting. 

Beantwoorden
(@lumey)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 20

@robbert Ik heb niet echt gefilterd, alleen het graanbed gespoeld met 7l heet water. 
inderdaad, ik dacht ook al dat het te lang duurde. Vanavond doe ik een ruwstook. Hopelijk komt er nog iets drinkbaar uit.

Dank voor de raad.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?