Ik heb het afgelopen jaar een groot aantal fruitlikeuren gemaakt met de 'pantydropper' methode. Dat wil zeggen, fruit macereren op sterke alchohol, afgieten, fruit bedekken met suiker om de rest van het vocht te onttrekken in een siroop, mengen met fruitige alchohol, klaar. Werkt fantastisch met aardbeien, gold kiwi, lychees en ander zacht fruit. Het ziet er alleen niet mooi uit met alle kleine deeltjes op de bodem. Vandaar mijn idee om het te proberen te klaren met vislijm.
Ik vind alleen weinig details over het precieze gebruik. Als docent gaat mijn hart echt kloppen van dit soort heldere instructies: https://www.brouwmaatje.nl/klarinsmiddelen/2720-vislijm-vinoferm-1l-klaren-zelf-bier-maken-thuisbrouwen-wijn-maken-sap-brouwendoejezo-brouwhuis-5420069805838.html
Goed, ik heb wat toegevoegd en ik zie wolkjes ontstaan en de rest wordt inderdaad helderder. So far so good. Hoe nu deze twee te scheiden? Ik hoopte op een soort taaie slijm die ik er zo kon uitfilteren, maar het is daar te dun voor. Gebruik ik gewoon te weinig? Ik hoop niet dat het idee is dat het uiteindelijk naar de bodem zakt en dat ik dan de rest overhevel. Dat werkt namelijk zonder de vislijm ook, ik heb zelfs het idee dat de deeltjes meer gaan drijven nu ik de vislijm erbij heb gedaan. Of is vislijm beter geschikt voor kleine gistdeeltjes en minder voor mijn toepassing?
VISLIJM : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met klein beetje van de drank of wat alcohol of wijn bij 25 graden . voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen .
Onlangs heb ik dit filmpje gezien dat verschillende methodes testte om een aantal producten te klaren. Misschien is er een methode bij om likeureb te klaren.