Meldingen
Alles wissen

gebruik vislijm


stookje
Berichten: 138
Topic starter
(@stookje)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb het afgelopen jaar een groot aantal fruitlikeuren gemaakt met de 'pantydropper' methode. Dat wil zeggen, fruit macereren op sterke alchohol, afgieten, fruit bedekken met suiker om de rest van het vocht te onttrekken in een siroop, mengen met fruitige alchohol, klaar. Werkt fantastisch met aardbeien, gold kiwi, lychees en ander zacht fruit. Het ziet er alleen niet mooi uit met alle kleine deeltjes op de bodem. Vandaar mijn idee om het te proberen te klaren met vislijm.

Ik vind alleen weinig details over het precieze gebruik. Als docent gaat mijn hart echt kloppen van dit soort heldere instructies: https://www.brouwmaatje.nl/klarinsmiddelen/2720-vislijm-vinoferm-1l-klaren-zelf-bier-maken-thuisbrouwen-wijn-maken-sap-brouwendoejezo-brouwhuis-5420069805838.html

Goed, ik heb wat toegevoegd en ik zie wolkjes ontstaan en de rest wordt inderdaad helderder. So far so good. Hoe nu deze twee te scheiden? Ik hoopte op een soort taaie slijm die ik er zo kon uitfilteren, maar het is daar te dun voor. Gebruik ik gewoon te weinig? Ik hoop niet dat het idee is dat het uiteindelijk naar de bodem zakt en dat ik dan de rest overhevel. Dat werkt namelijk zonder de vislijm ook, ik heb zelfs het idee dat de deeltjes meer gaan drijven nu ik de vislijm erbij heb gedaan. Of is vislijm beter geschikt voor kleine gistdeeltjes en minder voor mijn toepassing?

 

Beantwoorden
9 reacties
1 Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@stookje ik filter het 2 keer door koffiefilters en vaak na 2 weken nog een keer, heb heldere likeuren zonder ooit vislijm te hebben gebruikt. er staat hier wel ergens een uit leg van robbert hoe het te gebruiken

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9958
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

VISLIJM : gebruik 0,1 gram per liter meng dit met klein beetje van de drank of wat alcohol of wijn bij 25 graden . voeg dit toe aan de drank door afkoeling vlokt dit en neemt zwevende mee naar beneden . hierna door filter halen .

 

 

Beantwoorden
6 Reacties
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert Dat is nou precies wat er misgaat. Het drijft ipv te bezinken en wordt niet dik genoeg om te filteren. Misschien is het duidelijker op de foto.

1706457972-IMG_2609-Large.jpeg
Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

...

1706458016-IMG_2610-Large.jpeg
Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stookje bij de twee keren dat ik vislijm gebruikt hebt zag het ook zo uit, bleef achter tijdens filteren door keukenrol.

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@alchemist thx dat ben ik nu aan het proberen. Slibt natuurlijk meteen dicht dus dat wordt een avondje druppelen 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@stookje je moet wel de temperatuur ook op25 gr hebben. 

Is de vislijm niet over datum ?

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@robbert ik heb m net gekocht. Verwarmen wist ik van tevoren niet en zal ik de volgende keer proberen. Het is al vloeibaar trouwens.

Beantwoorden
Berichten: 139
(@concha)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Onlangs heb ik dit filmpje gezien dat verschillende methodes testte om een aantal producten te klaren. Misschien is er een methode bij om likeureb te klaren.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?