Meldingen
Alles wissen

geen constante temperatuur tijdens gisten


Berichten: 23
Topic starter
(@bcnx71)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Hoi allen,

ik ben van plan zowel van bier als whisky te brouwen Verwijderde link Ik las dat in beide gevallen kamertemperatuur gewenst is.

Gezien ik mijn huis met hout verwarm heb k zelden een constante temperatuur en zakt die vaak tot 12 graden tot ik weer verwarm tot een graad of 23.

Is dit een probleem? Moet ik maatregelen treffen zoals het isoleren van mijn vaten? Of toch ergens een volume proberen te voorzien met een constante verwarming?

 

Dank,

BC

Beantwoorden
9 reacties
6 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@bcnx71 van warmte variaties krijgen je gist vriendjes alleen maar stres. Bij zulke temperatuur verschillen zou je kunnen overwegen om een gistkast te maken bijv. van een oude koelkast. Als mijn emmer op een koele plek staat dan doe ik er een warmteriem omheen en isoleer ik de boel. Ook regel en controleer ik de temperatuur met een wifi temperatuurregelaar.

Beantwoorden
(@bcnx71)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@rumo heb je een link naar die regelaar? 

Dank!

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2047

@bcnx71 er is al veel over geschreven dat kan je met de zoekopdracht wel terug vinden.

En dan kom je vast zoiets als dit tegen:

https://stookforum.nl/forums/installatie/klimaatkast-maken/paged/3/

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@bcnx71 er zijn momenteel gisten te koop die geen problemen hebben met lage of hogere temperaturen en ook niet met schommelingen. Dus dat kan een oplossing zijn maar desondanks is het beter om temperatuur constant te houden.  Het heeeft namelijk niet alleen invloed op Tijd van gisting maar ook op zure uitstoot en vorming wat weer invloed heeft op smaak vorming.

Een giston op een koude vloer zetten in een toch verwarmde ruimte heeft al invloed op gist werking.

Je kunt een klimaat kast kopen of bouwen . Je kunt lowbudget ook bij bouwmarkt een grote metselkuip kopen de gistton erin zetten .de kuip vullen met water en een aquarium verwarming erin hangen. 

Bij terrarium winkel kun je warmte matjes kopen die kun je onder gistton zetten of ertegen aan leggen.

En er zijn ook warmte banden te verkrijgen bij winkels die spul voor bier brouwen verkopen. 

 

Fermentis saftspirit GR-2 is een gist die minder problemen heeft bij  warmte wisseling en is ook vrij goed geschikt voor whiskey achtige producten.

Beantwoorden
(@bcnx71)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@robbert 
thanks! ik vind ideeen met koelkasten en thermostaten. dat vind ik wel interessant, want dan kan je in de 2 richtingen regelen, dus ook als het in de zomer te warm is.
weet jij of ik voor bier en whisky dezelfde klimaatkast TEGELIJK zou kunnen gebruiken of hebben die andere omstandigheden/temperaturen nodig?

 

Dank!

BC

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10479

@bcnx71 je moet dat per beslag bekijken. Er zijn wel wat overeenkomsten met bier maar er zijn ook grote verschillen. Ook te maken met soorten gist.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2771
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Welkom!

Bij bier is het sws handig om te kunnen sturen met je tempratuur. Dus ik zou het maken van een gistkast je adviseren. 

Er zijn op het internet verschillende filmpjes en instructies hoe dat moet. Een koelkast een inkbird en warmtlint maken al snel een goede ruimte voor je brouwsels.

Wanneer jouw omgeving te koud word gaat je gist in slaapstand en dat wil je niet.

Beantwoorden
2 Reacties
(@bcnx71)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 23

@murmillo 

thanks, ik ben me er nu over aan het inlezen. Ik ga inderdaad denk ik een koelkast en thermostaat aanschaffen. Neem je trouwens best een koelkast of vriezer?
Weet jij of je voor bier en whisky gisten dezelfde omstandigheden nodig hebt of gebruiken die andere temperaturen?

Thanks,

BC

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2771

@bcnx71 bieren en hun verschillende gisten hebben soms verloop van tempratuur tijdens de hoofdgisting. Met de verschillende tempratuur kun je verschillende smaakprofielen een beetje sturen

De meeste whiskey gisten doen het goed tussen de 21 en 26 graden. 

Een inkbird 308 wifi is de nieuwste thermostaat. Die kun je al voor 37 euro krijgen. Als je daar een warmtelint bij koopt en netjes in de koelkast verwerkt heb je in een mum van tijd een sjieke gistkast. https://brouwbeesten.nl/hoe-bouw-je-een-vergistingskast/

Een vriezer wil ik je niet adviseren omdat die te hard koelt bij een coldcrash. Daarnaast zijn ze vaak smaller dan een koelkast. 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?