Meldingen
Alles wissen

Gestopte vergisting appelmelasse


Berichten: 5
Topic starter
(@slokop)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Beste stokers,

 

Bijna 3 weken geleden heb ik van 5L appelmelasse een 25 liter mash gemaakt en 2 zakjes MJ M02 gepitched. Deze heb ik droog in de emmer gestrooid, niet doorgeroerd. Begin Sg was 1075, pH 4.2.

Na 3 dagen mooi gisten bedacht ik opeens dat ik vergeten was DAP toe te voegen. Toen heb ik alsnog 11g DAP opgelost in een beetje water, en dit toegevoegd. Daarna werd de vergisting wat heftiger, maar een dag later leek alle activiteit er wel uit. Een week na het maken van de mash de emmer maar open gemaakt om SG en ph te checken: 1030 en 4.1.

Nog een week later was het SG niet verder afgenomen, dus toen besloten nog een zakje gist toe te voegen. Deze keer gehydrateerd in wat appelsap (zonder conserveermiddelen) en na een paar uur toegevoegd. Ik dacht wel eens gelezen te hebben dat DAP voor de gist moet worden toegevoegd, dus dat het achteraf toevoegen van de voeding de gist misschien om zeep had geholpen. Het toevoegen van extra gist heeft echter niks uitgehaald, en SG is nu 3 weken na inzetten van de vergisting nog steeds 1030.

Achteraf gezien had ik de DAP misschien beter niet meer toe kunnen voegen. Al doende leert men...

Wat zouden jullie mij aanraden? Kan ik deze emmer dit weekend af gaan stoken, omdat er geen activiteit meer is, of kan het beter door het riool? Of is er iets anders dat ik nog kan proberen om toch een volledige vergisting te krijgen?

Bij voorbaad dank!

Groeten,

SlokOp

Beantwoorden
5 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9965

@slokop 2 zakjes van 9 gram ?  

Wanneer gist te weinig voeding heeft sterf het sneller af  . Dus als je laag pitcht en er kan maar weinig deling van gist plaats vinden zal het gist op zijn voor de eindstreep is bereikt. 

Beantwoorden
(@slokop)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert Inderdaad 2 zakjes van 9 gram. Leek mij ook weinig, maar een zakje zou volgens de verpakking genoeg moeten zijn voor 23L mash. Vanwege mijn twijfel later nog extra gepitched, maar ook dat heeft niet geholpen.

Wat zou je advies zijn om verder te gaan, zo afstoken of wegspoelen en opnieuw beginnen?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9965

@slokop als de geur goed is . Een beetje kruizing tussen goor bier en appelcider en niet azijn achtig kun je het stoken en verlies voor lief nemen.  Zorg wel dat je een ketel ( ketels richting ) gebruikt die niet meteen aanbrand.

Beantwoorden
(@slokop)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 5

@robbert De geur was de laatste keer nog goed, dat zal ik voor het de ketel in gaat nog beoordelen. Zal gestookt worden in een rvs ketel van Vevor op een elektrisch kookplaatje. Nog niet veel gebruikt, dus of het aan gaat branden weet ik niet. Daar gaan we achterkomen.

Bedankt voor de hulp!

Wat zou je trouwens voor een volgende keer aanraden, naast de voeding niet vergeten toe te voegen? Meer pitchen, giststarter maken van tevoren, of zou de voeding gelijk toevoegen al genoeg moeten zijn voor een goed verloop?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9965

@slokop allereerst even verwarmen tot ongeveer 80 graden en paar minuutjes daarop blijven.  Daarna afkoelen en voldoende gist en gistvoeding toevoegen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?