Meldingen
Alles wissen

Gin stoken met alleen de botanical basket


Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik zie veel Gin recepten met het macereren van de kruiden in alcohol en dan stoken. Ik zou graag allen de botanical basket gebruiken op mijn copperdome.

momenteel staat mijn vloeibare moutextract te vergisten (25 liter)  deze wil ik 1x ruw stoken met de copperdome, en daarna met die hoeveelheid ruwstook de fijnstook doen met de botanical basket. en copperdome. gevuld met kruiden voor gin

mijn vraag is hoeveel gram totaal aan kruiden zou je dan in de basket moeten doen?? 

 

Beantwoorden
12 reacties
Berichten: 1832
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit hang ook een beetje af van jou smaak of recept. Ik had de eerste keer 2 x 25 liter stookwijn 1 x gestookt, toen de kruiden in de basket gedaan en nog een keer gestookt(dus 3x stoken). Eerst was de smaak nog niet zo sterk aanwezig, maar na een paar weken was dit al beter.

https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-gin-botanicals-london-dry-gin-style-50-g

Je kan de basket met de kruiden ook een nachtje in de alcohol zetten en/of de kruiden wat kneuzen.

Het vervelende is dat je veel moet proberen en proeven.

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat kan ontzettend variëren mac; eerst kijken hoeveel bruikbare alcohol er uit het moutextract komt.
Ben zelf geen Ginstoker, maar ik weet dat Jenever als basis gebruikt werd voor Gin. Dacht dat koning Willem II de engelsen had verplicht Jenever als basis te gebruiken voor hun Englisch Gin.
Gin is geloof ik ook een beschermt product qua ingrediënten, waarbij Jenever enkel geografisch beschermt is (waar het gemaakt mag worden). Ik durf daarom geen leidraad te geven hoeveel jeneverbessen en kruiden/specerijen je zou moeten toevoegen.
Wat voor kruiden gebruik je?
Maceraat stoken of met basket heeft invloed op welke smaken er mee overkomen. Traditioneel is basket gebruikelijk.
Als je een eigen recept schrijft zal je ook even moeten zoeken (proefondervindelijk) naar juiste verhoudingen en evenwicht, voordeel daaraan is dat je naar eigen smaak kunt werken. Heb je een kruiden pakket, dan ben je gebonden aan de kruiden die er in zitten en de handleiding die daar voor geldt. Ik neem aan dat er bij zulke pakketten wel advies zit?

Ben benieuwd ? waarschijnlijk zullen de Gin stokers hier wel een leidraad hebben waarop je kunt werken

Beantwoorden
4 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@pikketanus Mijn ervaring met de botanical basket in combinatie met de copperdome is dat je heel weinig kruiden nodig hebt om smaak af te geven, zeker als je alles kneust in een vijzel. De hoeveelheid kruiden is ook afhankelijk van de hoeveelheid stookalcohol. Voor 10 liter @30% heb je minder nodig dan voor 25 liter @ 30%.

Je kan online heel wat recepten vinden van kruidenmengsels maar bechouw deze als een leidraad. Trial en error is nog steeds de beste benadering in onze hobby en daar draait het toch om. Je eigen smaak en voorkeur creeren.

Het beste is om bvb in excel een lijstje te maken met alle kruiden die in je huis hebt/wenst te gebruiken alsook volume en sterkte van je stookwijn en keurig invullen hoeveel gram van welk ingredient je gebruikt, verloop van de stook, voorloop/naloop etc. Zo kan je je recept gaan finetunen, selecteren welke als beste uit de bus komt en bij succes telkens opnieuw maken.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@odevie zelfde product creëren keer op keer, klinkt heel makkelijk. Werkelijk ligt vaak iets anders... verschil in gisting, stook, te gebruikken producten (tarwe is de ene keer toch net wat anders dan andere, bv andere boer, grond waarop geteeld is...) zo zijn er veel variabelen, sommige met grote impact, andere minder tot nauwelijks merkbaar.

Zo ook met kruiden. Klimaat waarin gegroeid bepaald bv concentraties geurige stoffen etc... zelfde kruiden op ander moment idem dito, bv een anijsdrank die ondanks zelfde receptuur afwijkt in troebelheid. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@pikketanus, ik kan je helemaal volgen. We werken immers met natuurlijke grondstoffen en levend materiaal (gisten).

Laat ons zeggen dat mijn punt eerder is om door alles goed te noteren je voor jezelf een goede handleiding maakt om iets lekker nog eens te maken. Als het resultaat dan tegenvalt dan weet je ook gelijk hoe je het de volgende keer NIET moet doen. lol

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@odevie zeker een leidraad nodig ja

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gin is een heel oud recept op basis van granen alcohol
Dus met moutextract zit je al op een goede weg.!

De alchol haal je 2 x over met een alambiek .( In jou geval de copperdome)
(de alcohol hoeft ook niet boven 88% een hint van granen en mouten is juist wat gin karakter geeft )
De 3 e overhaal gebruik je de basket. .

Voor 5 liter gin vul je basket met

Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram

anijszaad 20 gram

koreander 15 gram.

venkelzaad 20 gram

karwijzaad 10 gram

wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .

de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .

sommige gin's bevatten uitsluitend sleedoorn .

En ook gebruiken ze in de modernere gin vaker citroen schil of Curaçao schil .

je kunt dus iets hierin variëren .

Kneus de bessen en zaden alvorens vullen.
Wanneer je verse bessen gebruikt voeg je ze zo toe .
Wanneer je gedroogde bessen gebruikt laat je ze uurtje tevoren even wellen is wat 40 % .

Een maceraat is niet gebruikelijk om gin te maken dat is meer de bloemetjes jurk huisvrouwen huis tuin keuken methode .

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor de tip

 

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor je reactie

Beantwoorden
Berichten: 65
 mac
Topic starter
(@mac)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor je reactie en recept

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dag Robbert.

Je spreekt van 5 liter gin. Is dat 5 liter eindprodukt of 5 liter in je stookketel?

Hoe bereken je dat dan precies?

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

5 liter eind product

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?