ik zie veel Gin recepten met het macereren van de kruiden in alcohol en dan stoken. Ik zou graag allen de botanical basket gebruiken op mijn copperdome.
momenteel staat mijn vloeibare moutextract te vergisten (25 liter) deze wil ik 1x ruw stoken met de copperdome, en daarna met die hoeveelheid ruwstook de fijnstook doen met de botanical basket. en copperdome. gevuld met kruiden voor gin
mijn vraag is hoeveel gram totaal aan kruiden zou je dan in de basket moeten doen??
Dit hang ook een beetje af van jou smaak of recept. Ik had de eerste keer 2 x 25 liter stookwijn 1 x gestookt, toen de kruiden in de basket gedaan en nog een keer gestookt(dus 3x stoken). Eerst was de smaak nog niet zo sterk aanwezig, maar na een paar weken was dit al beter.
https://www.stookwinkel.nl/product/still-spirits-gin-botanicals-london-dry-gin-style-50-g
Je kan de basket met de kruiden ook een nachtje in de alcohol zetten en/of de kruiden wat kneuzen.
Het vervelende is dat je veel moet proberen en proeven.
Dat kan ontzettend variëren mac; eerst kijken hoeveel bruikbare alcohol er uit het moutextract komt.
Ben zelf geen Ginstoker, maar ik weet dat Jenever als basis gebruikt werd voor Gin. Dacht dat koning Willem II de engelsen had verplicht Jenever als basis te gebruiken voor hun Englisch Gin.
Gin is geloof ik ook een beschermt product qua ingrediënten, waarbij Jenever enkel geografisch beschermt is (waar het gemaakt mag worden). Ik durf daarom geen leidraad te geven hoeveel jeneverbessen en kruiden/specerijen je zou moeten toevoegen.
Wat voor kruiden gebruik je?
Maceraat stoken of met basket heeft invloed op welke smaken er mee overkomen. Traditioneel is basket gebruikelijk.
Als je een eigen recept schrijft zal je ook even moeten zoeken (proefondervindelijk) naar juiste verhoudingen en evenwicht, voordeel daaraan is dat je naar eigen smaak kunt werken. Heb je een kruiden pakket, dan ben je gebonden aan de kruiden die er in zitten en de handleiding die daar voor geldt. Ik neem aan dat er bij zulke pakketten wel advies zit?
Ben benieuwd ? waarschijnlijk zullen de Gin stokers hier wel een leidraad hebben waarop je kunt werken
Gin is een heel oud recept op basis van granen alcohol
Dus met moutextract zit je al op een goede weg.!
De alchol haal je 2 x over met een alambiek .( In jou geval de copperdome)
(de alcohol hoeft ook niet boven 88% een hint van granen en mouten is juist wat gin karakter geeft )
De 3 e overhaal gebruik je de basket. .
Voor 5 liter gin vul je basket met
Jeneverbes en sleedoorn bessen totaal gewicht 50gram
anijszaad 20 gram
koreander 15 gram.
venkelzaad 20 gram
karwijzaad 10 gram
wortelzaad [ peen zaad ] 10gram .
de verhouding Sleedoorn en jeneverbessen is van Gin tot Gin verschillend .
sommige gin's bevatten uitsluitend sleedoorn .
En ook gebruiken ze in de modernere gin vaker citroen schil of Curaçao schil .
je kunt dus iets hierin variëren .
Kneus de bessen en zaden alvorens vullen.
Wanneer je verse bessen gebruikt voeg je ze zo toe .
Wanneer je gedroogde bessen gebruikt laat je ze uurtje tevoren even wellen is wat 40 % .
Een maceraat is niet gebruikelijk om gin te maken dat is meer de bloemetjes jurk huisvrouwen huis tuin keuken methode .
bedankt voor de tip
bedankt voor je reactie
bedankt voor je reactie en recept
Dag Robbert.
Je spreekt van 5 liter gin. Is dat 5 liter eindprodukt of 5 liter in je stookketel?
Hoe bereken je dat dan precies?
5 liter eind product