Meldingen
Alles wissen

Gist & Dextrose


Berichten: 30
Topic starter
(@edjev)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Welke gist is het beste te gebruiken om stookwijn te maken met dextrose suiker.

En welke verhoudingen bij gebruik van 6kg dextrose?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
9 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@edjev voordeel van dextrose is dat het is een monosaccharide dus voor gist makkelijker verwerkbaar en ook minder vuil uitscheiding van het gist.  

Gewoon suiker / sacharose is een disacharide wil zeggen dat het een suiker is dat eerst moet omgezet door gist tot glucose en fructose en daarna omgezet tot alcohol . Daarom is altijd verstandig om vooraf de suiker deels te inverteren . 

Voor gemak kun je prima de verhouding van een normaal suikerbeslag aanhouden. 5,5 ,a 6 kilo op 25 liter .

Voor dextrose is een gist op basis van een saccharomyces cerrevisea prima . Dat kunnen b.v.  bakkersgist zijn , fermentis c70 ,  redstar dady ,jack  Mangrove westcoast .

Beantwoorden
Berichten: 367
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Vorig jaar heb ik 50 kg dextrose vergist in 200 liter volgens het fast fermenting vodka recept. Afgezien van het feit dat het handig was om twee zakken van 25 kg in het vat te kieperen was ik helemaal niet wild van het eindresultaat qua smaak en rendement. PErsoonlijk vond ik het geen meerwaarde om (duurdere) dextrose te gebruiken voor een sugar wash met bakkersgist.

Beantwoorden
Berichten: 30
Topic starter
(@edjev)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Kan (nog) niet zeggen dat ik er meer profijt van heb gehad, dan tijdens stookwijn gemaakt van normale kristalsuiker.

Opbrengst vrijwel gelijk...

Al vond ik hem na de 1e stook run al wel wat fijner ruiken, niet zo'n erge (turbo) gist lucht, wat gebruikelijk is en normaal pas na een 2e stook run verdwijnd.

Nu nog afwachten wat voor een eind resultaat ik zal krijgen (qua smaak) na het gebruik van bepaalde smaak essences!

Heb er in ieder geval al een ltr. Likeur 43 van gemaakt met een alcohol percentage van 31% (essence afkomstig van Borrelsteeg) En heb ook alvast een ltr. Whiskey van gemaakt met een alcohol percentage van 40% (ook deze essence is afkomstige van Borrelsteeg)

Met beide essence heb ik nog geen eerdere ervaringen mee, dus geen idee hoe deze zullen gaan smaken...

Met de rest v.d. alcohol opbrengst (clear spirits) ga ik op een later tijdstip nog bekijken wat ik daarvan ga maken.

In ieder geval maak ik ook nog een partij Classic Tennessee Bourbon Whiskey vanuit een essence van Still Spirits. Hier heb ik goede ervaring mee en kan daardoor goed de smaak verschillen proeven, mochten die er zijn!

Zodoende weet ik pas echt te zeggen of het gebruik van Dextrose een groot (klein) verschil heeft opgeleverd.

Zal mij benieuwen...

Qua prijs is het in ieder geval niet de moeite waard, aangezien Dextrose een stuk duurder is dan de normale suiker wat ik normaal gesproken gebruik.

Maar ach!!! Zo af en toe wat experimenteren maar de hobby natuurlijk ook weer wat leuker en interessant!!!

Wordt vervolgd, zou ik zo zeggen.

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@edjev gebruik van dextrose of geïnverteerd suiker zal altijd voordeel geven in vergisting tegenover gewoon tafelsuiker .

Gist kan makkelijker suikers verwerken  , vlotter en heeft minder uitstoot van azijn zuur .

Doordoor minder bijsmaak en minder verlies aan voorloop en naloop . 

Daardoor ook vlotter verlopende vergistingen en minder kans op stilvallen of mislukking . 

Bijsmaak van gist is significant minder bij een kwaliteit gist dan met de hobby turbo gisten ..

 

 

Beantwoorden
(@edjev)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert thanxs voor de info

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1833

@edjev ik denk dat je meer verschil merk als je een goede gist gebruik in plaats van een turbo gist als dat je dextrose in plaats van kristalsuiker gebruikt. De opbrengst zal met een turbo gist meer zijn maar de smaak minder. Het is dan aan jou wat je belangrijk vindt.

Beantwoorden
(@edjev)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30
  • @rumo Uiteindelijk de smaak...
Beantwoorden
marcel1966
(@marcel1966)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 158

@edjev ikzelf ben geen voorstander van turbogist, gebruik zelf natte bakkergist(4 pakjes van 42gram) op 5kg suiker en 25 ltr water. opbrengst na 1e stook is 3,5ltr ...soms gooi ik er ook nog een 2e stook overheen.

ik woon net over de grens in duitsland en hier verkopen ze de natte bakkersgist pakjes gewoon bij de duitse lidl, kost 9 cent per pakje 🙂

maak er diverse likeuren van en ze zijn stuk voor stuk zacht van smaak.

Aangezien ik ook een huis in Hongarije heb ben ik ook aan het experimenteren met fruit (palinka) van perziken , peren en pruimen.

Beantwoorden
(@edjev)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?