Welke gist is het beste te gebruiken om stookwijn te maken met dextrose suiker.
En welke verhoudingen bij gebruik van 6kg dextrose?
Vorig jaar heb ik 50 kg dextrose vergist in 200 liter volgens het fast fermenting vodka recept. Afgezien van het feit dat het handig was om twee zakken van 25 kg in het vat te kieperen was ik helemaal niet wild van het eindresultaat qua smaak en rendement. PErsoonlijk vond ik het geen meerwaarde om (duurdere) dextrose te gebruiken voor een sugar wash met bakkersgist.
Kan (nog) niet zeggen dat ik er meer profijt van heb gehad, dan tijdens stookwijn gemaakt van normale kristalsuiker.
Opbrengst vrijwel gelijk...
Al vond ik hem na de 1e stook run al wel wat fijner ruiken, niet zo'n erge (turbo) gist lucht, wat gebruikelijk is en normaal pas na een 2e stook run verdwijnd.
Nu nog afwachten wat voor een eind resultaat ik zal krijgen (qua smaak) na het gebruik van bepaalde smaak essences!
Heb er in ieder geval al een ltr. Likeur 43 van gemaakt met een alcohol percentage van 31% (essence afkomstig van Borrelsteeg) En heb ook alvast een ltr. Whiskey van gemaakt met een alcohol percentage van 40% (ook deze essence is afkomstige van Borrelsteeg)
Met beide essence heb ik nog geen eerdere ervaringen mee, dus geen idee hoe deze zullen gaan smaken...
Met de rest v.d. alcohol opbrengst (clear spirits) ga ik op een later tijdstip nog bekijken wat ik daarvan ga maken.
In ieder geval maak ik ook nog een partij Classic Tennessee Bourbon Whiskey vanuit een essence van Still Spirits. Hier heb ik goede ervaring mee en kan daardoor goed de smaak verschillen proeven, mochten die er zijn!
Zodoende weet ik pas echt te zeggen of het gebruik van Dextrose een groot (klein) verschil heeft opgeleverd.
Zal mij benieuwen...
Qua prijs is het in ieder geval niet de moeite waard, aangezien Dextrose een stuk duurder is dan de normale suiker wat ik normaal gesproken gebruik.
Maar ach!!! Zo af en toe wat experimenteren maar de hobby natuurlijk ook weer wat leuker en interessant!!!
Wordt vervolgd, zou ik zo zeggen.