Meldingen
Alles wissen

Graan mouten en gelijk maischen.


Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi,

Ik heb nog een flinke zak tarwe staan, die niet gemout is en ik niet heel gemakkelijk door de schrootmolen kan halen.

Nu begrijp ik dat voor het mouten de tarwe nat gemaakt moet worden totdat ze gaan ontkiemen, en ze dan roosteren om het ontkiemen weer te stoppen.

 

Zou ik ze ook nat kunnen maken tot ze gaan ontkiemen, en dan direct schroten en maischen?

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
9 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stephan het stoppen van verder ontkiemen is door verlaging van het vochtgehalte, op lagere temperaturen drogen is beter voor het behoud van diastatisch vermogen.

 

Amylase wordt meen ik pas na een dag of 2 a 3 gevormd na het ontkiemen dus de eerste worteltjes zien is te snel. Je kunt wel het groenmout gebruiken om mee te maischen maar let wel dat de smaak anders kan worden dan je verwacht.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@alchemist het zijn niet de worteltjes maar de kiem / spruit die als een klein sabeltje uit de korrel moet steken   . 

OngeeGroenmout heeft hoger diastatisch vermogen dan geeest  mout.

Groenmout geeft meer grassige , zurige , granige smaken dan geeest. Je krijgt ook ren drogere smaak.

Wanneer de kiem ongeveer de zelfde lengte heeft als de korrel ongeveer  4-6 dagen heb je groen mout.

 
Je kunt ongeeest mout gelijk gebruiken tijdens maischen. 
Hou wel rekening dat een groenmout wanneer je niet afmaicht op 80 graden of spoeld op 80 graden je kans hebt op spontane gisting , een secondaire spontane gisting of schimmel vorming 
Beantwoorden
Berichten: 457
Admin
Topic starter
(@stephan)
Famed Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Okay, thanks.

Dan moet ik een manier zien te vinden om ze te laten drogen. In de oven kan ik maar een beetje tegelijk laten drogen.

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stephan je kunt het drogen ook overslaan en er meteen mee maischen, tarwe zal als groenmout genoeg diastatisch vermogen hebben.

 

Alleen weet ik niet wat de smaak doet, bij andere graansoorten (meen dat het rogge was) werden smaken als nootmuskaat/ meloen toegeschreven

 

Rogge dus;

https://www.whiskyadvocate.com/what-is-green-malt-and-what-flavors-does-it-add-to-whiskey/

 

 

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan ne kunt mout uitspreiden en onder regelmatig omschepem met föhn eroverheen blazend drogen . Kan al bin 20 graden voor groenmout.

 

Beantwoorden
Admin
(@stephan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 457

@robbert en als ik het droog heb, moet ik dan een paar dagen wachten tot ik het kan maischen?

Ik ga het vooral gebruiken als neutraal voor bijvoorbeeld jenever. Is het dan aan te raden om groenmoet te gebruiken? Of wordt de neutraal dan te onvoorspelbaar?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@stephan als het droog is kun je het meteen inzetten. 

Ook ongeeest groenmout kun je direct inzetten. .

Groen mout kun je zeker ook voor jenever gebruiken. 

Nee onvoorstelbaar is het niet . Je kunt er veel wegen ook mee uit  . Wanneer de groenmout goed is gelukt heb je maximale enzymen werking  . Je kent dus ook gemakkelijk ongemoute granen erbij gebruiken maar ook mouten waarbij geen enzym werking is.

Groenmout heeft een licht zuur " grassige" mout smaak.  Deze blend snel in bij andere granen en ook in kruinen. Daarnaast bij zelf simpel kolom destilleren raakt de mout smaak snel arm . 

Let wel op bij maisschen dat groen mout vaak iets lager in ph uitvalt en misschien iets bijsturing met wat calciumcarbonaat daarbij te adviseren is .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@stephan, bij mijn Mountain Dew project heb ik veel aan de volgende link gehad:

https://www.hobbybrouwen.nl/artikel/zelfmouten.html

Ik maakte ook de fout in het begin dat ik naar de worteltjes keek maar het moet ontspruiten, het sabeltje moet uit de korrel komen.

Ik laat het mout goed drogen anders wordt het pap tijdens het schroten.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

Hou er wel rekening mee dat de gemiddelde temperatuur bij het mouten 13 graden is. Bij een graad of 20 heb je snel kans op infecties en schimmel en dan krijg je van die witte haren op je mout en die paar witte haartjes die ik op mij hoofd heb vindt ik wel genoeg(al zijn het de enigste haren die ik heb). Die 13 graden is ook de rede dat ik op de winter heb gewacht om verder te gaan met het Mountain Dew project. De afgelopen zomer was veel te warm hier, maar bij jou zullen ook wel koelere periodes aanbreken. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?