Meldingen
Alles wissen

het luchten van alcohol

Pagina 3 / 3

Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je kunt er ook een paar laagjes dik linnen. Overdoen en met elastiek vast zetten .

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nu vraag ik mij ook nog af hoe mensen dat doen in de zomer... Dan waren er bij mij thuis weinig plekjes onder de 17 graden. En in een gistkast komt zo weinig verse lucht.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gewoon in kelder of als je die niet hebt in een kruipruimte zetten.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dat had ik zelf ook kunnen verzinnen maar in een kruipruimte is het in de zomer bij 35 graden echt wel warmer als 17 graden hoor. Ik heb trouwens een hele mooie smeerput. 🙂

Op dit moment 15,9 graden.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als er geen geur in de drank kan trekken ook mogelijk

Beantwoorden
Berichten: 106
 eneR
(@ener)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik lees constant beluchten met een prop watten of keukenpapier.

Is daar geen mooi alternatief voor, zoiets als een luchtdoorlatend dopje /kapje?

Ik zie dat bij mij weeral mis gaan namelijk. ineens die prop watten in mijn fles 🙂

Zoek eens onder steriel luchtfilter oid

Beantwoorden
5 Reacties
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136
Gepost door: @ener

Ik lees constant beluchten met een prop watten of keukenpapier.

Is daar geen mooi alternatief voor, zoiets als een luchtdoorlatend dopje /kapje?

Ik zie dat bij mij weeral mis gaan namelijk. ineens die prop watten in mijn fles 🙂

Zoek eens onder steriel luchtfilter oid

Zou dit genoeg lucht doorlaten voor een goede rijping?

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Beantwoorden
 eneR
(@ener)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 106

@lemonloo

Denk het wel. Temperatuurverschil (dag/nacht) moet tenslotte voor een beetje in en uit zorgen.

Je kunt van alles gebruiken, bv een potje op een pijpje met daarin watten of een stukje stof. Maar zo'n filtertje kijkt wat netter.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@ener je kunt elk poreuze materiaal of filter gebruiken .  Het moet ademen . Het moet ook niet te open zijn dan krijg je weer te veel verdampen

Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@robbert Dus dit volstaat voor een goede rijping???

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@lemonloo zie het net als met rijpen op vat of fles . Als je een fles afsluit dan kan er niets uit of in dus beperkte oxydatie .  een vat is poreus . Er damp iets uit samen met scherpe stoffen  en zuurstof trekt erin en helpt met oxideren van stoffen  . Tanines , zuren , veranderen verdwijnen of vormen esters .

En zo ook als je een fles kun laten " ademen" daardoor krijg je een mooiere rijping

Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Elastiekje en keukenpapiertje laat misschien wel meer lucht door dan zo'n filtertje (dus bevoordelijk voor oxidatie)... kosten zijn het nou ook niet en voor het gemak hoef je het ook niet te laten.
Goedkoop, gebruikersgemak en grote kans dat ieder dit in zijn of haar huishouden vinden kan.
Evenals een prop watten, al zie ik die bij mij ook al in de fles verdwijnen haha

Beantwoorden
Berichten: 30
 derf
Topic starter
(@derf)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik doe het nu ook met ozon en gaat goed

heb een kast gemaakt met een afzuigkap erin die gesloten word met plexiglas en zuigt de ozon lucht naar buiten in de schuur

15 minuten en klaar en geen ozonlucht

merk wel als je over giet in een ander fles dat de ozonlucht die nog in de fles hangt verdwijnt na overgieten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

OZONE is instabiel en heeft een vrij korte halflife time .
Hangt ook van temperatuur af .
voor een correcte is ozone geschikt maar beluchten mrt ozone bij rijping breek je smaakstoffen te snel af en gaat dus ten koste van aroma .
Niet geschikt bij gewone rijpen van goed product .

Beantwoorden
Berichten: 30
 derf
Topic starter
(@derf)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik gebruik het met alcohol puur van suikerwash gemaakt

smaak doe ik daarna pas als nodig is maar kan even duren dat puur blijft staan in de flessen tot 40 %

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook voor goedkope suiker alcohol geld dat wanneer.vergisting van een goed basis beslag goed os verlopen is nA correctie niet nodig .
Dat geld ook voor werken met ozone .
Immers elke na bewerking na de destilatie heeft of residue of verlies .

Beantwoorden
Pagina 3 / 3
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?