Meldingen
Alles wissen

Hoe alcohol gehalte stookwijn meten?


Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb mijn eerste suikerwash staan.

Gisting gaat goed, SG is nu 1015 dus bijna klaar.

Ik heb ook geprobeerd te meten hoeveel alcohol er nu al in de wash zit.

Geen geloofwaardig resultaat gezien.

Ik heb alle meters op de foto geprobeerd.

De alcohol meter met wijnschaal zinkt volledig

De andere alcohol meter geeft 30%

Refractometer geeft 40%.

Ik meet nog suiker denk ik.

1669743495-IMG_20221129_173742.jpg
Beantwoorden
7 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@ghost Het verschil tussen start SG en eind SG vermenigvuldig je me 0,13125 en je hebt het alcoholpercentage.

 
Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Robbert bedankt voor uw snel antwoord.

10,5% dan nu.

Ik hoop vrijdag te kunnen stoken.

Anders moet de wash nog een week blijven staan door tijdgebrek, ik had gehoopt sneller te vergisten maar door de koude gaat het iets trager. Temperatuur zit rond de 19graden nu 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ach, met 1,015 kun je nog best even wachten. Als je echt een suikerwijn hebt gemaakt, kan die nog wel wat zakken en dus meer alcohol maken. En met 10 % alcohol kun je, als je de zaak niet verstoort, ook nog wel wat geduld hebben.

Beantwoorden
Berichten: 56
Topic starter
(@ghost)
Trusted Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Heb nog wel gezorgd dat de gist emmer wat warmer staat nu.

Dus zal nu wel wat sneller gisten dat laatste stukje. Is een suiker oplossing.

Beantwoorden
2 Reacties
(@targa)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 34

@ghost. Krijg geen goed stookwijn. Weet jij hoe ? 

Ik heb 4 kg suiker met 10 liter water en ongeveer 100 gram bakkersgist. 2 dagen leker pruttelen en nu is het zo goed als over. 

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 367

@targa 4 kg suiker in 10 liter wash is veel te veel, dat komt overeen met 10 kg suiker in 25 liter. Zelf gebruik ik maximaal 6 kg suiker per 25 liter wash en daar heeft bakkersgist best de handen mee vol.Een totale vergisting duurt wel enkele weken.

Elke gist heeft zijn limieten wat alcoholproductie betreft. Ga je gist onder druk zetten door bvb een te hoog suikergehalte dan gaat die eerst nare bijproducten maken en dan afsterven. Bakkersgist is nu eenmaal niet zo alcohol tolerant. Sommig 'turbogisten' kunnen tot 8 kg suiker per 25 liter maar ook hier geldt dat je dan makkelijk vieze bijsmaakjes krijgt.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik maak meestal een zemelenwodka. Een liter zemelen met wat voeding en eierschalen koken in 3 liter water en tegelijk 3 kg suiker met wat citroensap in 1,5 liter water koken. Dan met verneveld water verdunnen tot 20 liter en gist er op strooien. Met een vitaminepil. Na een week kan er dan weer 1,5 kg opgeloste suiker bij.Komt dan op pakweg 22 liter uit.

Nog 2 weken wachten en de zaak is uitgegist en komt op 10 tot 12 vol-% uit. En glashelder met een dikke bodem van gist met zemelen.

Ik hou in het algemeen 1 kg suiker in 5 liter wijn aan. Dat levert pakweg 11 vol-% alcohol op. Hoger gaan heeft meestal weinig zin en geeft, zoals gezegd, meestal veel meer bijsmaken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?