Ik heb mijn eerste suikerwash staan.
Gisting gaat goed, SG is nu 1015 dus bijna klaar.
Ik heb ook geprobeerd te meten hoeveel alcohol er nu al in de wash zit.
Geen geloofwaardig resultaat gezien.
Ik heb alle meters op de foto geprobeerd.
De alcohol meter met wijnschaal zinkt volledig
De andere alcohol meter geeft 30%
Refractometer geeft 40%.
Ik meet nog suiker denk ik.
Robbert bedankt voor uw snel antwoord.
10,5% dan nu.
Ik hoop vrijdag te kunnen stoken.
Anders moet de wash nog een week blijven staan door tijdgebrek, ik had gehoopt sneller te vergisten maar door de koude gaat het iets trager. Temperatuur zit rond de 19graden nu
Ach, met 1,015 kun je nog best even wachten. Als je echt een suikerwijn hebt gemaakt, kan die nog wel wat zakken en dus meer alcohol maken. En met 10 % alcohol kun je, als je de zaak niet verstoort, ook nog wel wat geduld hebben.
Heb nog wel gezorgd dat de gist emmer wat warmer staat nu.
Dus zal nu wel wat sneller gisten dat laatste stukje. Is een suiker oplossing.
Ik maak meestal een zemelenwodka. Een liter zemelen met wat voeding en eierschalen koken in 3 liter water en tegelijk 3 kg suiker met wat citroensap in 1,5 liter water koken. Dan met verneveld water verdunnen tot 20 liter en gist er op strooien. Met een vitaminepil. Na een week kan er dan weer 1,5 kg opgeloste suiker bij.Komt dan op pakweg 22 liter uit.
Nog 2 weken wachten en de zaak is uitgegist en komt op 10 tot 12 vol-% uit. En glashelder met een dikke bodem van gist met zemelen.
Ik hou in het algemeen 1 kg suiker in 5 liter wijn aan. Dat levert pakweg 11 vol-% alcohol op. Hoger gaan heeft meestal weinig zin en geeft, zoals gezegd, meestal veel meer bijsmaken.