Hoe lang kun je met een sugarwash
Wachten naar klaren
Wou vandaag stoken
Stook buiten alleen de storm is een dag
Later
Sta wel droog maar de wind zal veel
Invloed op de vlam hebben
Als de vergisting klaar is nooit te lang wachten .
Het is niet alleen water en ethylalcohol wat je hebt gekregen maar ook andere alcoholen en zuren .zuren en alcoholen kunnen binden en er zullen div .esters/ acetaten ontstaan .
wil je het meerdere dagen laten staan moet je zowiezo de stookwijn van het gist hevelen .
Cellen gaan namelijk onbinden en er zal waterstofsulfide /zwavelwaterstof ontstaan .
Het is dus nooit verstandig om te lang te wachten met verwerken van de stookwijn .
Ik heb al overgeheveld en het
“Klaringspul” er bij gedaan
Zo in principe om 4 uur kunnen/moeten stoken
Wil het dan morgen of overmorgen doen
Dat duurt te lang?
En het staat nu op kamertemperatuur
Scheelt het nog als ik buiten zet ?
Hoop vragen,weet ik
Dus alvast bedankt voor de antwoorden
Hello Haak
Zoals vermeld door Robbert, gewoon afgieten en bezinksel weggooien. Daarna kan je het zonder probleem een weekje laten staan.
Best gewoon op kamertemperatuur laten (dan gist het nog een beetje verder uit) maar indien je het koud zet : geen probleem.
Mag wel niet vriezen natuurlijk
Prettige feesten
Het is bierbrouwers eigen om te klaren en koud te zetten .
Een beslag dat je gaat verstoken hoeft niet helder te zijn . Elke goedwerkende ketel kan vertroeteling aan en verwerken .
Koolzuur wordt langer vast gehouden wanneer je een beslag koud zet .
Koolzuur wil je kwijtwezen voor je gaat Stoken .
Dus te koud zetten werkt tegen en kan zorgen voor schuimen bij Stoken.
Een weekje mits afgehevelt zal niet direct kwaad kunnen.
Met sulfiet of andere toevoegingen voor houdbaarheid kun je wel een aantal weken laten staan maar je krijgt kwaliteits verlies .
Probeer gewoon altijd binnen een week na vergisten het te verwerken .
Er zijn mensen die wel eens week of 4 wachten maar dan is er veel correctie werk wil je nog wat ervan maken .
( Als ik blijk geen tijd te hebben om te verwerken binnen 14 dagen gaat het het riool in .)
Robbert, als de stookwijn nog koolzuurgas bevat, heeft dat dan ook een negatieve invloed op de smaak achteraf of is er dan enkel extra risico op schuimvorming tijdens het stoken ?
Jan.
Bij het stoken zal in het begin door opwarming de nog aanwezige co2 snel uitzetten en de vloeistof verlaten .Dat kan zorgen voor schuimen en misschien zelfs spuwen van ketel
Maar zal daarna verder nagenoeg geen invloed hebben op smaak achteraf .