Meldingen
Alles wissen

Hoe lang kun je wachten met sugarwash om te stoken


Haak
Berichten: 282
 Haak
Registered
Topic starter
(@haak)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Hoe lang kun je met een sugarwash
Wachten naar klaren
Wou vandaag stoken
Stook buiten alleen de storm is een dag
Later
Sta wel droog maar de wind zal veel
Invloed op de vlam hebben

Beantwoorden
6 reacties
Robbert
Berichten: 7787
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Als de vergisting klaar is nooit te lang wachten .
Het is niet alleen water en ethylalcohol wat je hebt gekregen maar ook andere alcoholen en zuren .zuren en alcoholen kunnen binden en er zullen div .esters/ acetaten ontstaan .
wil je het meerdere dagen laten staan moet je zowiezo de stookwijn van het gist hevelen .
Cellen gaan namelijk onbinden en er zal waterstofsulfide /zwavelwaterstof ontstaan .
Het is dus nooit verstandig om te lang te wachten met verwerken van de stookwijn .

Beantwoorden
Haak
Berichten: 282
 Haak
Registered
Topic starter
(@haak)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 11 maanden geleden

Ik heb al overgeheveld en het
“Klaringspul” er bij gedaan
Zo in principe om 4 uur kunnen/moeten stoken

Wil het dan morgen of overmorgen doen
Dat duurt te lang?
En het staat nu op kamertemperatuur
Scheelt het nog als ik buiten zet ?

Hoop vragen,weet ik
Dus alvast bedankt voor de antwoorden

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 418
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hello Haak

Zoals vermeld door Robbert, gewoon afgieten en bezinksel weggooien. Daarna kan je het zonder probleem een weekje laten staan.

Best gewoon op kamertemperatuur laten (dan gist het nog een beetje verder uit) maar indien je het koud zet : geen probleem.

Mag wel niet vriezen natuurlijk

Prettige feesten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het is bierbrouwers eigen om te klaren en koud te zetten .
Een beslag dat je gaat verstoken hoeft niet helder te zijn . Elke goedwerkende ketel kan vertroeteling aan en verwerken .
Koolzuur wordt langer vast gehouden wanneer je een beslag koud zet .
Koolzuur wil je kwijtwezen voor je gaat Stoken .
Dus te koud zetten werkt tegen en kan zorgen voor schuimen bij Stoken.
Een weekje mits afgehevelt zal niet direct kwaad kunnen.
Met sulfiet of andere toevoegingen voor houdbaarheid kun je wel een aantal weken laten staan maar je krijgt kwaliteits verlies .
Probeer gewoon altijd binnen een week na vergisten het te verwerken .
Er zijn mensen die wel eens week of 4 wachten maar dan is er veel correctie werk wil je nog wat ervan maken .
( Als ik blijk geen tijd te hebben om te verwerken binnen 14 dagen gaat het het riool in .)

Beantwoorden
Lumey
Berichten: 13
Registered
(@lumey)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Robbert, als de stookwijn nog koolzuurgas bevat, heeft dat dan ook een negatieve invloed op de smaak achteraf of is er dan enkel extra risico op schuimvorming tijdens het stoken ?

Jan.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7787
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bij het stoken zal in het begin door opwarming de nog aanwezige co2 snel uitzetten  en de vloeistof verlaten .Dat kan zorgen voor schuimen en misschien zelfs spuwen van ketel

Maar zal daarna verder nagenoeg geen invloed hebben op smaak achteraf .

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?