Meldingen
Alles wissen

Hoe verwerk je eiken snippers?


Berichten: 21
Topic starter
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Inmiddels heb ik nu twee keer een whisky gemaakt met behulp van eikensnippers.

Het is een beetje gokken, zoeken, inlezen, testen. Maar met de light toasted snippers wordt de kleur een beetje groenig en met de medium toasted krijg ik wat aanslag Verwijderde link

hoe doen jullie dit? 

groet

Arjen

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
17 reacties
4 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@arjen je bericht stond in de spamrij. Sorry dat het even duurde. Door diezelfde spambeveiliging doet je linkje het ook niet. Na 5 berichten kun je links en fotos plaatsen.

Groetjes, Jan

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjen Hoi Arjen,

 

Even voor de volledigheid wat vragen, zoals Jan al aangaf duurt het eventjes voordat je links etc. kunt plaatsen;

 

  • Hoe heb je de whisky gemaakt? Grondstoffen en manier van destilleren.
  • Waar heb je de snippers vandaan?
  • Welk percentage heb je de whisky op gebruikt om op hout te rijpen?
  • Beschrijf de aanslag eens.
Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist 

Begrepen van de links. Geen probleem.

Ik heb een mash gemaakt van uitsluitend whishymout en de snippers heb ik van de stookwinkel. Het alcoholpercentage bij de rijping met hout zat ongeveer op 60%. De aanslag laat zich het best vergelijken met de aanslag in een theekopje.

En uiteraard nog bedankt voor jullie snelle reactie 😀 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjen De aanslag kan zijn van wat Robbert al noemde, het niet spoelen van de snippers vooraf aan het gebruik, ook kan zo een waas vormen die met filteren niet altijd weggaat, in dat geval kan vislijm oplossing bieden.

 

Je hebt in ieder geval hout gebruikt wat er ook voor bedoeld is, in het verleden heb ik wel dingen gezien dat mensen pallethout of spul voor de bbq gebruikten, vanwege onbekende behandeling is dat niet iets wat je moet overwegen, hout is makkelijk te verkrijgen en kost je ook geen rib uit je lijf.

 

Met de 60% alcoholsterkte heb je wel kans dat je wat meer looizuren uit het hout trekt waardoor je meer bittere smaken krijgt, het voordeel is wel dat als je teveel looizuren proeft het rijpen op fles (gedurende 6 a 12 maanden) dit wat weg laat trekken. Voor de zachtere smaken zit je eerder rond de 42 a 48% te denken, wel afhankelijk van de houtsoort / behandeling maar ook de gemaakte drank en stijl die je wilt hebben.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wanneer de bladeren van bomen vallen trekt chlorofyl wat terug in takken . Wanneer je snippers gebruikt kan dergelijk hout erin zitten. Chlorofyl geeft groene kleuring .

Bezinksel aanslag kun je voorkomen door eerst hout te spoelen alvorens gebruik.

Beantwoorden
2 Reacties
(@arjen)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert 

Hoi Robbert, bedankt voor je antwoord. En dat spoelen ga ik de volgende keer zeker doen. 

En bedankt voor je mooie filmpjes op Youtube. Daar haal ik ook veel info uit.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@arjen geen dank als je vragen hebt hoor ik het . 

P.s. als je de fles met een propje watten even afsluit dan kan de drank ademen ook door zuurstof zal de kleur meer bruin worden en groene wat afnemen. 

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik heb nu 3 keer gespoeld en laten uitlekken maar dat werkt niet goed.

 

1654439642-1DC6B888-209B-4511-85ED-B027D4E152B8.jpeg
Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Ik denk dat ik een oplossing weet. Ik heb de whisky nu over een koffiefilter gefilterd en dat werkt prima. De volgende keer doe ik de snippers in een koffiefilter en die niet ik dicht en dan in de whisky.

Beantwoorden
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjen ikzelf zou niet geneigd zijn nietjes te gebruiken in een drank die gelagerd moet worden, laag kwaliteit staal en een lichtelijk zuur milieu zijn misschien niet de beste combinatie. 

 

Zelf filter ik alle drank na over een a twee lagen keukenrol en dat haalt bij houtgelagerde dranken alles eruit. Bij fijnstof van gemalen kruiden werkt het niet iedere keer maar daar kan vislijm te oplossing bieden. 

Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@alchemist oh dat is inderdaad ook een goed idee. En ik ging ervan uit dat nietjes van koper zijn maar dat hoeft natuurlijk niet. Ik moet nog even wennen aan filteren. Als ik bier brouw dan laat ik het wel bezinken maar filteren doe ik beslist niet. Dat kan soms de smaak volledig veranderen. Ik denk bijvoorbeeld aan een NEIPA.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arjen tussen bier en whisky zitten nogal wat verschillen, maar koper wil je al helemaal niet in een (licht)zuur milieu hebben.

 

Bezinken kan voor whisky maar cold crashen is niet iets wat je moet proberen, de reden is dat je nogal wat schuimvorming tijdens destilleren kunt krijgen. Alhoewel bier en whisky brouwen op elkaar lijken (temperaturen doorlopen met gestelde p.H.) zijn er nogal wat verschillen in gewenst eindproduct na het maischen. Als je een goede ketel hebt hoeft bezinken eigenlijk niet eens, wel goed opletten wat je wel en niet in de ketel stopt, maar dat is met flesjes bier vullen niet anders.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818
Geplaatst door: @alchemist

, maar koper wil je al helemaal niet in een (licht)zuur milieu hebben.

 

Anders heb je straks alle kleuren drank gehad idd😆 

Beantwoorden
Berichten: 21
Topic starter
(@arjen)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Update:

ik had alles gefilterd door een koffiefilter. Daarna was het beslist “schoon”. Nu ontstaan echter weer precies dezelfde bruine vlokjes en het laagje aanslag onderin de fles. 

wat zou het nu kunnen zijn?

Beantwoorden
Berichten: 188
(@johnny)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik lees even mee.  Ik heb precies hetzelfde met één fles whisky.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Meerdere mogelijkheden.

Kraanwater gebruik bij verdunnen ?

Neerslaan  vam mineralen? 

Uitkristalliseren van suikers ? 

Slecht hout waaruit harsen neerslaan ? 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@arjen)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 21

@robbert ik heb houtsnippers van stookwinkel gebruikt dus die laat ik eerst even buiten beschouwing. Ik heb inderdaad gewoon kraanwater gebruikt. Suikers? Ik vraag me af of die in het destilaat kunnen zitten.

Mineralen zou dus kunnen. De vlokjes zijn inmiddels naar de bodem gezakt en er blijft een keurig heldere drank boven staan. Ook geen opvallende smaak-afwijkingen. 

De flessen staan nu met watjes afgedicht te rijpen. Dat gaat zo te zien mooi. En op zich ben ik best content met het resultaat.

Overigens, leuk forum en fijne, behulpzame reacties. Dank jullie wel!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?