Meldingen
Alles wissen

Houdbaarheidsvragen


Berichten: 11
Topic starter
(@dutchie)
Active Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Beginnende stoker hier met twee vragen over houdbaarheid

 

Ik heb afgelopen voorjaar een eerste vergisting van suikerwater en turbogist gedaan, maar slechts tijd gehad voor 1 run. Heb nu nog zo'n 14 liter over, kan ik dat na 6 maanden nog gewoon verstoken?

 

Tweede vraag: ik heb pruimen versapt met een weck ontsapper en die in gesterilisserde flessen gedaan, nu staat er echter toch schimmel op het oppervlak van de vloestof. Kan ik dat sap nog gebruiken om te vergisten, of is de schimmel schadelijk?

Bedankt alvast!

Dutchie

Beantwoorden
3 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@dutchie bedoel je dat een deel nog niet gestookt is na 6 mnd.? Dat kan het riool in.

Als iets langer dan 8   dagen staat is het beste om er wat sulfiet in te doen en als het dan nog maand heeft gestaan weg gooien 

Als het eenmaal overgehaald is kan het vrij lang staan maar let op er komt een rijping ! 

Je heb het sap dus niet even verwarmt ? Even boven 78 gr dan blijft het langer houdbaar.

Witte schimmel zal geen groot probleem geven om opnieuw te stoken .

zwarte schimmel dan kan het het riool in.

 

Beantwoorden
(@dutchie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Active Member
Berichten: 11

@robbert 

Dank voor je snelle reactie.

Ja, heb die stookwijn nog niet gestookt.. zal het weggooien.

Hoe zit dat dan met het inschatten van wanneer de vergisting klaar is? Luistert het stoken daarna dan ook zo nauw? (ik bedoel, moet je dan echt een stookwijn binnen een week verstoken?)

 

Het perensap is wel verwarmd, de Weck ontsapper doet dat met stoom, dus  het zou voldoende verhit moeten zijn.

Ik zal de kleur van de schimmel controleren.

 

Groeten,

Dutchie!

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@dutchie als er geen beweging , belletjes en co2 meer vrijkomt is vergisting klaar.

Als je te lang wacht krijg je invloed van rottende gistcellen  .  En verzuring. Best is altijd te werken met vers product en snel te verwerken.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?