Meldingen
Alles wissen

Hulp; Geen klaringsmiddel maar wel turbo carbon toegevoegd.


Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Gisteren een bestelling gedaan bij de stookwinkel en vanmorgen stond het pakket al klaar! Super service waarvoor nog dank. 

Bij mijn beginnerspakket, vooraf overleg over gehad, ontbrak het klarings middel. Op zich niet erg en nu buiten wat langer klaren. (En dik in orde gemaakt mbt compensatie)

MAAR: Ik heb de turbo carbon wel toegevoegd en de zoekfunctie bracht mij bij een stukje tekst dat je JUIST bij de Turbo carbon toevoeging juist het klaringsmiddel moet gebruiken. Dom dom of is mijn stookwijn te redden. Vanmiddag gemaakt en pruttelt in ieder geval lekker nu! 

Ik heb van een kennis 2 oude zakjes klaringsmiddel gekregen. Echter dik over datum. Zou het zonde vinden als hierdoor mijn stookwijn kapot gaat. 

Wie heeft er tips voor mij? Iemand een zakje ter overname misschien? 

bedankt alvast!

Beantwoorden
20 reacties
13 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@kerkhofj geen zorgen hoor, het klaart gewoon, ook zonder klaringsmiddel. Als je de emmer met deze temperaturen buitenzet gaat het lekker snel. Je zal zien dat de donkere kleur van de kool volledig verdwijnt. Alles zakt naar de bodem en de stookwijn wordt weer zo helder als water.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kerkhofj er staat niet echt waar jou stookwijn uit bestaat maar als het een gewone suiker vergisting is zou je het zonder klaren kunnen stoken .  TENZIJ   de ketel niet goed is ingericht of niet geschikt is voor niet heldere vloeistoffen .

De destilatie verdamt de meest vluchtige stoffen de rest zou in normaal geval achter blijven in ketel.

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert Ik heb idd suiker vergisting. 1e keer he😉 

De ketel is die uit mijn andere topic die ik net gemaakt heb.

1610010553-02646F78-960C-4080-8996-41DFA35B6D3A.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kerkhofj 

Als je een stook wijn maakt uit suiker zijn 5 dingen nodig 

Water , citroen zuur , suiker , gist en gistvoeding . Meer is niet nodig .

Klaren van deze simpele stookwijn is niet noodzakelijk .( Een beetje een oud verhaal van bierbrouwers en wijnmakers .)

Een goedwerkende  en ingerichte ketel krijgt het schoon . ( Immers je zou   ook pulp of vergist ruw beslag  in een ketel moeten kunnen verwerken . En ook met kookzak zijn er nog kleine zwevende vezels )

En er zijn wat moderne rvs electrische gestookte apparaten die vanwege constructie snel aanbranden . De producenten verkopen daarbij dus makkelijk hun aanvullende commerciële producten .

Wanneer je nu jou stookwijn gewoon overhevelt na vergisten met achterlaten van de drap laagje in gist ton en je hebt kooksteentjes onder in de ketel zal je een heldere uitstroom hebben. 

Je kunt eventueel bij overhevelen de stookwijn even door een kaasdoek in de ketel laten lopen.

Het koud wegzetten is ook een bierbrouwers ding .

Wanneer je een stookwijn koud wegzet zal het koolzuur vast houden. Koolzuur wil de stoker lieft zo snel mogelijk kwijt .

Het geeft schuimen en spuwen van ketel .

Wacht ook nooit te lang met stoken na gisten .

De dode Gistcellen gaan ontbinden en er ontstaat zwavelwaterstof / waterstofsulfide wat snel een geurtje en bijsmaak geeft . Wat je later weer moet weg corrigeren .

 

 

 

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert Je moet me nog even helpen..... 

citroenzuur heb ik nu niet toegevoegd. Alsnog doen of eerst zo laten. 7,5kg suiker op 25l water en zakje turbo classic 8 gist. Vat is nu lekker warm, Borrelt als een malle. 

en koopsteentjes lees ik. Zijn dat speciale steentjes ergens te verkrijgen? Noodzakelijk?

 

verder bedankt voor je tips. Leerzaam 👍🏻

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kerkhofj kooksteentjes kun je bij kookwinkel kopen .

Of bij tuincentrum stuk lava steen . Die sla je stul en heb je gelijk voorraad .

Als gisting redelijk is is het nooit verstandig om er aan te rommelen .  Voeg rustig toe dus niet roeren of zo .

Heb je trouwens de duiker eerst ook deel geinverteert of gewoon zo in water ? 

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert 

ik voeg nu dan even niks toe. Heb ook geen idee hoeveel het moet zijn. 
lavasteen heb ik nog wel liggen in de tuin. 
suiker geinverteerd........ geen idee!

ik heb 10l heet water gepakt en eerst alle suiker op laten lossen. Toen in emmer en aangevuld met koud/ lauw water zodat temperatuur rond de 20 bleef. Toen gist er bovenop gedaan en na een tijdje rustig geroerd. Toen weggezet..... 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@kerkhofj simpel gezegd door suiker op te lossen in water met wat citroen zuur en dit langere tijd door laat pruttelen kun je suikers omzetten naar makkelijker vergistbare suikers waardoor gist het makkelijker verwerkt met minder uitstoot van vervuilende bijproducten .

citroenzuur toevoegen in dit stadium kun je beter doen na ph controle en daarop het aanpassen.

 

Beantwoorden
(@mennetalsma)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 50

@robbert “Wacht ook nooit te lang”... wat is (te) lang in jouw beleving? Mijn 30Ltr vergisting tonnen staan op kamertemp en waren na zo’n twee weken helemaal uitgebubbeld en staan nu al een weekje te rusten.. 

 

Ik ben geen chemicus, hoe ruikt zwavelwaterstof/sulfide hoe ruik je die? Is dat (of lijkt dat op) wat je bij normale zwavel ook ruikt?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mennetalsma 

Was de gisting voorbij ? 

Geen bubbels meer in stookwijn of bedoel je het water slotje.

Waterslot bubbels is GEEN indicatie dat gisting voorbij is .

Sg gecontroleerd . ?

Na vergisting wanneer die over is zonder dat je het afheveld van de gist resten zo snel mogelijk verwerken . Liefst binnen een week .

Laat je langer staan dan 10 -14 dagen zowiezo overhevelen en doe er dan wat sulfiet in. 

Er zijn mensen die nog langer later staan maar de kwaliteit versheid gaat achteruit .

Zwavelwaterstof  ruikt in het begint als wat een zwavelachtige lucht en veranderd in een rotte eierlucht

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@mennetalsma p.s. voor mij zelf hou ik aan dat  als ik iets maak weet is ook ongeveer wanneer iets klaar is om te verwerken  . heb geen tijd heb om iets te verwerken in die planning wacht ik met aanmaak .

Als door omstandigheden toch iets niet binnen 2 a 3 weken na einde gisting kan verwerkt gaat het zeker het riool in .

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@kerkhofj Mooie ketel en leuk die vuurkorf als standaard 😀

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@rumo Bedankt! Past hij mooi in en staat gelijk stevig.

Beantwoorden
Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ha, bedankt 🙏! Weer in de rust......

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@kerkhofj Als je kool toe voeg aan je stookwijn zou dit bepaalde stoffen die je niet in je stookwijn wil hebben absorberen. Met het klaringsmiddel haal je onder anderen de volgezogen kool uit je stookwijn. Dus als je geen klaringsmiddel gebruik zal je alleen wat extra kool in je stookwijn hebben. Er zijn een heleboel stokers(ik niet) die een turbo gist gebruiken en daar heel tevreden over zijn, maar dan wordt wel een turbo carbon ook aangeraden.

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@rumo bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 74
(@carlosje)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben op zoek naar dat topic van Robbert over klaren en ontgeuren, nu vind ik verspreid overal een stukkie maar in het vorige stookforum versie was het kompleet en hoefde ik er niet naar te zoeken

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

Ik lees hier dat je citroen zuur en gistvoeding moet toevoegen, Ik ging er vanuit dat in die gistpakketjes dat je koopt voor de suikerwash, potstill, rum en wyskey, enz dat dat compleet was en dat dat er allemaal inzat, is dat niet zo ???

waarom zijn dan die zakjes van de wijn gisten en die biergisten dat je koopt zo veel kleiner van formaat.

 

groetjes

 

Dumo

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik laat altijd alles goed uitgisten minimum 1 maand zeker met fruit, en minimum 14 dagen klaren, koud ( kelder, frigo, buiten).

Nooit problemen gehad tot nu toe.

 

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De zakjes wijngist en biergisten bestaan puur uit droge gist. De speciaalgisten voor rum, schnappps, pot, turbo's etc zijn allen verrijkt met voeding en enzymen. Je hoeft daar inprincipe niets aan toe te voegen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?