Beste iedereen,
Ik kan zelf een 100-125 kilo peren plukken (diverse soorten, rond, peervormig, diverse rassen) en wil deze verwerken.
Wat is nu het beste om te doen? De peren hebben een 12-14 Brix waarde (refractometer) en ik heb helaas beperkte plek om bv de peren verder te laten rijpen. Wel heb ik 2x 110 liter vaten en nog wat andere vaten van verschillend formaat en diverse buikflessen. Tevens in het bezit van een fruitmolen.
Kan ik de peren afwassen (zijn wel biologisch), dan in de vaten doen (heel) en met waterslot rijpen (bv toevoegen wat bananen) om zodra ze zacht zijn met de fruitmolen te malen en dan te laten pulpgisten?
En zou dit dan kunnen werken met wild vergisting, of toch toevoegen van een goede wijngist? Door te rijpen zou het looizuur verminderen en dus alles beter vergisten.
Ik was van plan, als het uitgegist is (diverse maanden heb ik begrepen; de vaten komen in een onverwarmde garage ingesloten door 2 woningen of in mijn tuinhuis), de pulp te persen met onze fruitpers en dan onder toevoeging van bv 1 kilo suiker per vat een tweede gisting aan te gaan voor de CO2 deken en om oxidatie van het persen tegen te gaan.
Daarna afstoken met mijn 25 liter ketel.
Iemand tips/tricks voor mij? En ja, als ik plek had dan legde ik de peren op schappen en liet ze daar enkele weken verder rijpen voor het aroma en smaak.
Gr. Erwin, stoker uit het verre zuiden.
Heeft er iemand tips voor goede fruitgisten voor appelen of peren?
Is bakkersgist of C70 bruikbaar / aan te bevelen?
Afgelopen zaterdag en zondag in totaal 2 vaten van 110 liter gevuld met peren, daarnaast nog een bak van 60 liter en een big shopper tas.
De bedoeling is ze komende week door de fruitmolen te halen. 1 vat vullen met de gehakte peren, zakje Fermaid K erbij, pecto enzyme Aroma en dat wild te laten vergisten. Het andere vat doe ik vullen met geperst perensap, zakje Fermaid en een champagne gist.
Resultaten komen zodra ik iets te melden heb.
Gr. Erwin
Mijn peren zijn dit weekend ook aan de beurt. Ik lees hier niets over de klokhuizen. Halen jullie die er eerst uit voordat je de peren vermaalt? En ik ga dan voor het eerst stoken in de t500 alambiek. Ik lees hier wel over stookgaten. Is dat echt nodig of gieten jullie de drap er gewoon los in? Met meer dan 200 liter vergist fruit is iedere keer aangekoekte resten er uit halen ook niet handig of doen jullie dat dan als alles verstookt is? Ik kom net kijken dus moet mijn eerste batch nog verstoken… alle tips zijn welkom.
@robbert:
Ik heb gelukkig geen 'harige' peren en bij het doorsnijden van de peren kom ik vrijwel geen pitten tegen (stuk of 5 doorgesneden om te testen op Brix gehalte). Ik doe wel de steeltjes eraf.
Nu wil ik twee versies proberen:
1) Peren door de fruitmolen en onder toevoeging van Fermaid K, pH aanzuring met pH 5.2 buffer en dan wild vergisten.
2) Peren door fruitmolen, persen, toevoegen Fermaid K, pH aanzuring met 5.2 buffer en onder toevoeging van champagne gist vergisten.
Nog tips qua pectoenzymen gebruiken (of niet). Ik wil niet de kook erover, want met pulp teveel gevaar voor aanbranden (grote hoeveelheden peren) en dan kan ik ook geen wildvergisting meer doen.
Na een dag of 3 - 4 is de vergisting stilgevallen op een eind SG van 1004 / 1006 (begin zat rond de 1050). 1 vat met bakkersgist, 1 vat met C70 en nog een vat met Alcotec Turbo Fruitgist.
Moet wel zeggen, er drijven wel vaste deeltjes in de stookwijn. Kan dat invloed hebben op de SG meting?
Wat is nu wijsheid, nog enkele dagen laten staan of stilaan beginnen overhevelen, klaren en stoken? Bedankt voor de tips.