Meldingen
Alles wissen

Iemand ervaring met IPA bier stoken???


Berichten: 30
Topic starter
(@herbie)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik kan een flinke partij IPA bier krijgen om te stoken.
Ik ben echter een beetje bang dat de hop-smaak gaat overheersen.
Iemand hier al eens IPA gestookt?

 

Beantwoorden
18 reacties
4 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@herbie Ik denk dat IPA de laatste bierstijl is die ik zou proberen te destilleren 😆

Beantwoorden
(@herbie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@alchemist 
Precies, dus daar zit dan ook gelijk de uitdaging 😉

 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@herbie Misschien dat @robbert nog wat weet, meen iets met soda.

Beantwoorden
(@snurrebreut)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 150

@herbie ja, gedaan, niet te drinken door de hop

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9954
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

IPA Bier is zwaar gehopt .  Probleem met hop even als gentiaan en gember is dat deze zeer moeilijk is weg te krijgen. 

JE zal inderdaad met natriumcarbonaat of natrium hydroxide moeten Destilleren en eventueel met contrast als pomelo sap de laatste irritante smaak moeten proberen te verbloemen. .

( Persoonlijk zou ik het Ipa bier als je ervan houd opdrinken of anders voeren aan de gootsteen . Het is  een vervelend niet echt geschikt product om als basis voor een destilaat te gebruiken .

Een simpeler en snellere en goedkopere manier om een mout product tot een drank te maken of een stookwijn te maken is gewoon een mout / graan beslag te maken en te vergisten.

 

Beantwoorden
10 Reacties
(@herbie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 30

@robbert 
Je schrijft Natiumcarbonaat of Natriumhydroxide, soda of caustic soda?

Kun je me een soort van basis recept geven?
bijv. ...gram soda op ...liter bier
Ik neem aan dat de soda opgelost dient te worden in het bier, en dat de zaak daarna gestookt kan worden?

Ik begrijp je heel goed als je je zegt dat je persoonlijk de zaak liever door de afvoer giet.
Ik wil het ook vooral als experiment zien.
Ik wil een keteltje proberen en kijken of daar iets bruikbaars uit komt. Zo ja, dan heb ik nog 200 liter IPA achter de hand. Zo niet, dan gaan die 200 liter inderdaad door de afvoer.

Vorig jaar heb ik 110 liter bier gestookt, eerst low wines van 30% en de tweede run 60%.
Het destillaat heeft 1 jaar op een eikenhouten vaatje gelegen, en vervolgens werd het een heel behoorlijke whisky.

Ik ben gewoon benieuwd wat dat IPA bier gaat doen 😉

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@herbie je kunt het beste niet uitgaan van gram per liter maar ph .

Inderdaad soda of caustic soda.

Het makkelijkste is inderdaad de de caustic soda of de soda door de vloeistof te roeren.  Meet het ph . Voor af   !  Daarna de  soda of caustic soda er door roeren Tussen 8,5 en max 10  uitkomen.  Laat het een poosje staan roer nog eens door en breng daarna met melkzuur of wijnsteenzuur de vloeistof weer op de begin waarde en daarna afstoken. .

Er zijn ook die het afstoken zonder de ph weer terug te brengen maar dat is niet aan te raden ! 

Ook kun je via een secondair vat stoken waarin je een soda / caustic soda oplossing hebt .. en daar de damp door laten passeren .

Blijf altijd controleren . Ook na controle als je met caustic soda werkt ! Caustic soda resten in een stooksel kunnen de maag aantasten.

Koperen ketel zal ook verkleuren door gebruik van veel soda's ! Trouwens Ook  rvs ketel van laagwaardig rvs 304 kan daardoor aangetast worden .

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert  Waarom is het nodig om de ph terug te stellen voor het stoken? Natriumhydroxide is toch niet vluchtig.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stierke natriumhydroxide neemt is bij hogere temperaturen meer oplosbaar , neemt meer vocht op .  Zal dus mee kunnen liften op andere stoffen en overkomen . Dit kan alcohol troebel maken wanneer het overkomt evenals wat bij bijvoorbeeld natrium bicarbonaat gebeurt. . 

Dan is het een bijtend product en met aanwezige ontstane of aanwezige ammonium of andere zuren ontstaan oxides en ook zal het koper zwart kunnen doen uitslaan .( Maar ook etsend op het 304 rvs )

En daarnaast wanneer er toch te hoge concentratie mee lift kan het schadelijk zijn voor gezondheid.

 

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@robbert dus met terug aanzuren neutraliseer je het loog weer, en heft dan het bijtende op?

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert natriumhydroxide wordt in de maag omgezet door het aanwezige zoutzuur. Het wordt omgezet in natriumchloride of te wel zout. het hangt wel af van de hoeveelheid maar sporen natriumhydroxide kunnen geen kwaad.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stierke klopt dat door zuren de caustic soda word geneutraliseerd maar huid keel slijmvliezen , lippen mond , slokdarm . Kumnen daardoor geïrriteerd raken . Maar dat noet alleen je kunt oxides krijgen in de ketel dir meekomen. Die ook niet echt gezond zijn.  Caustic soda lost noet alleen vetten op maar ook eiwit . 

Los was caustic soda op in water en doe het op je nagel je nagel zal verkleuren en zacht worden 

Kijk bijv . Wat een klein beetje caustic soda met iets ammoniak (dat vaak bij gisting , destilatie aanwezig is ) gemengt  doet met koper en ook het laagwaardige rvs 304 waar t500 en grainfather b.v. van wordt gemaakt .

( Gistvoeding diammonium fosfaat wordt bij verhitting omgezet in o.a. ammaniak en nog wat andere stoffen ).

Dus alleen het neutraliseren door maagzuur is geen argument om er niet voorzichtig mee te zijn er zijn veel plaatsen In traject waar schadelijk kan zijn .

 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert Leye-water of te wel loogwater word ook veel gebruikt in de oosterse keuken.

https://panlasangpinoy.com/what-is-lye-water/

 

Beantwoorden
(@stierke)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 579

@robbert Leye-water of te wel loogwater word ook veel gebruikt in de oosterse keuken.

https://panlasangpinoy.com/what-is-lye-water/

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@stierke lye water wordt niet gemaakt met natrium hydroxide maar met kaliumcarbonaat.  

Dit wordt inderdaad gebruikt maar in zeer kleine hoeveelheden en je kunt het ook niet zo drinken.  Het verbrand je slokdarm en ook lippen , mond en kan ook strottenhoofd beschadigen . 

Even als gebruik van arceen in beslag  ,  (arceen komt ook in voeding voor en zelf in medicatie ) zijn het producten waar je voorzichtig mee moet wezen en niet zomaar klakkeloos mee moet omgaan .

Daarom is het gewoon wijsheid om bij gebruik van natrium hydroxide  vooraf  destilleren te zorgen dat het binnen veilige normen aanwezig is . 

Daarnaast kunnen mensen overgevoelig zijn .

 

Beantwoorden
@ndré
Berichten: 1159
(@ndre)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik ben alcohol vrij bier aan het vergisten om te proberen, zit veel suiker in.

ben benieuwd wat het gaat worden??
Cheers, @ndré😎🥃

Beantwoorden
2 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@ndre Bezoek; "doe maar een 0.0 graag."

@ndre; "wil je die met of zonder alcohol?" 🙃 

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@pikketanus 

Gisteren gestookt, 4.25 liter gemiddeld 60%

Een 2e keer stoken of nog een tijdje laten staan.

Cheers, @ndré

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?