Meldingen
Alles wissen

Ik wil een aromakolom gaan bouwen voor mijn 50 L bierfust


Berichten: 6
Topic starter
(@fred-b)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo, 

Ik stook al een tijd met een 50L bierfust (appels, druiven, pruimen ) wat prima gaat maar lees verhalen over gebruik van een aromakolom tussen het vat en de koeling wat de alcoholpercentage zou verhogen en meer smaak zou geven. Klopt dit ? 

Ik zit dan met aantal vragen: 

- heeft stoken met een extra kolom ertussen meerwaarde ? 

- hoe groot moet de kolom zijn t.o.v. vat ?

- las iets over ontluchtingsnippel op kolom die je bovenop moet open zetten als je het gas uit doet onder het vat ivm kans op vacuum trekken van je vat ?

- wat voor ontluchtingsnippel moet ik hiervoor gebruiken ? 1 met automatisch openen bij bepaalde hoeveelheid bar overdruk of 1 die je zelf open moet zetten ?

- wat komt er voor inhoud  in de kolom ? Gewoon water of juist stukken fruit of vruchtensap en hoevol moet de kolom ?

- kan je de kolom gebruiken bij alle soorten producten of alleen bij fruit stoken? 

- Zijn er nog andere dingen waar ik rekening mee moet houden ?  

Ik hoop van jullie te horen 

Fred B. 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
15 reacties
5 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@fred-b fruit stoken kun je beter met alembiek , alquitara , potstill of nog beter met een charantaise. 

Een fust van 50 of 70 liter zou je het best een hoed op kunnen zetten of een " Turkse " kop van koper. 

 

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2033

@robbert ik denk dat er een secundair vat bedoeld wordt in plaats van een kolom boven op de ketel. Je heb verschillende secundair vaten met verschillende doelen. En een kolom zorgt voor zuivere alcohol met minder bijsmaak(en dat wil Fred juist niet). Zelf heb ik geen ervaring met welk secundair vat dan ook ik hou het bij mijn alquitara voor meer smaak.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@rumo met een secondair vat kum je op verschillende manieren werken .  

Je kunt over lowwine overhalen. Ook over pulp. Waarna je nog een volgende overhaal moet uitvoeren. Je kunt met verwarmde secondair werken . Of met koude.  Je toevoer moet wel voldoende temperatuur hebben voor voldoende passage. Voorverwarmde secondair is aan te bevelen . Zodra op temperatuur verlaag je temperatuur op secondair vat . 

Verhouding Vulling secondair en primair vat moeten wel overeen stemmen . Zodat je niet stagneert en tijdens hele hoofdloop continu kunt opnemen en niet met " hete " stoom dus ook alcohol arme damp te hoge foezels mee neemt. 

 

Beantwoorden
(@fred-b)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

@robbert , deze foto ( hopelijk nu zichtbaar ) bracht mij op het idee. 

Zou dit een geschikte opstelling zijn en bedoel je dit met een turkse kop ? 

1723915725-Screenshot_20240728-132738_Marktplaats.jpg
Beantwoorden
(@fred-b)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 6

He @robbert , bedankt voor je reactie. heb je ook ergens een voorbeeld hoe ik zo'n turkse kop zoi kunnen maken ? 

Nu heb ik dus een 30 en 50 fust met +/- 1 meter hoge koperen pijp tot de bocht en dan schuin naar beneden met een dubbele pijp als koeling.  Waar kan ik deze opstelling dan wel goed voor gebruiken? 

Fred

Beantwoorden
Berichten: 14
(@wvwburn)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

@ Robert, wat is een turkse muts en hoe als helm te gebruiken

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2033

@robbert wat mij dan opval bij dit soort ketels is dat de temperatuurmeter in de dome(deksel) is geplaatst en niet in in de kolom(turksehoed).

Wel mooi overigens 😀  

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

Hallo @robbert ,

Heb je die Turkse goed zelf gemaakt? En zo ja, hoe? Je hebt een plaatrollertje oid? Die van mij is lang zo breedt niet.. Hoe groot is deze hoed ongeveer?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@antonuithethogenoorden ik heb wel een engelswiel maar die is niet bij deze ketel gebruikt . Die ketel is een fabrieks ketel van een kennis die is zo gekocht. 

Die hoed is 12 inch  hoog en  boven 5 1/2 inch diameter 

Beantwoorden
SaenseOverhaal
(@kevin)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 259

@antonuithethogenoorden Mocht je zelf aan de gang willen en een bepaalde ronding willen maken: Ik heb in het verleden wel eens een soort van bol plaatje in een opstelling gebruikt. Deze heb ik op een straatpaaltje bol geklopt. Wel vaak verhitten om het koper wat 'week' te maken. Aan de afmetingen zoals rob aangeeft, denk ik dat een straatpaaltje met bolle bovenkant hier zeker geschikt voor is.

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 65

@kevin Bedankt voor de tip!

ik heb al eens eerder gelezen dat je het af en toe moet verhitten om de stres van het koudverstevigen (work hardening, in het Engels) uit het koper krijgen zodat het niet barst/scheurt. 

Kijken of ik ergens een Amsterdams paaltje uit de grond kan spitten 🤪 

Beantwoorden
Berichten: 14
(@wvwburn)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat voor meerwaarde biedt dit

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10387
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Betere infusie en verzadiging van alcohol  

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 597
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Salaam Fred B.

ook ik heb geen koperen helm op mijn ketel.  Die heeft nl een plat deksel.  Dus hetzelfde (ongeveer) als je bierfust.

Ik vang dat op door tijdens de distillatie continu water te vernevelen over het deksel.  Dus de vloeistof kookt in de ketel, stijgt op, botst tegen het koude deksel, condenseert en valt terug naar beneden.  Het is, volgens mij, hetzelfde effect als een helm. 

Niet exact hetzelfde uiteraard, omdat de opening van de helm bovenaan is en er dus heel wat meer stoom ontsnapt.  Bij een plat deksel heb je meer condensatie, het gaat trager maar doordat ik mijn kruiden net onder het deksel hang, krijg je een veel betere verzadiging van de damp.

Op mijn verlanglijstje staat een electronische thermometer die de temperatuur van het deksel continu meet en de vernevelaar aanstuurt volgens vooringestelde parameters.  Voorlopig doe ik dat manueel door meer te vernevelen (of minder) alnaargelang de temperatuur.

Ik weet het, het is niet hetzelfde als een koperen helm MAAR het werkt tip/top voor me.

Shalom

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?