Meldingen
Alles wissen

Is dit wel oke ?


Berichten: 4
Topic starter
(@fredericus2021)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allemaal,

Ik heb vandaag mijn eerste litertjes alcohol gestookt met een suikerwash met mijn nieuwe T500 met kopren condensor.

Het is eigenlijk prima gegaan. 
ik heb alcohol gestookt met een percentage tot 94 %. De T500 doet dus wat hij beloofd 👍

Ik heb, om te proberen, 2 verschillende suikerwashes gemaakt. 1 netjes volgens “ de regeltjes” met Still Spirits Classic 8 Turbo gist, Turbo Carbon en Turbo Clear.

De andere wash op dezelfde manier echter zonder Turbo Carbon en Turbo Clear.

Bij beide washes was de temperatuur gemeten met de bijgeleverde thermometer rondo de 57.5 C en ondanks dat het niet echt nodig is bij suikerwashes heb ik toch maar de eerste 100 ml alcohol weggegooid.

Bij beiden is de alcohol heel mooi helder. Echter  de alcohol gestookt uit de wash met Turbo Carbon en Turbo clear ruikt heel zacht (zoet) en heeft een heldere “kleurloze” kleur. De alcohol gestookt uit de wash zonder toevoeging van Turbo Carbon en Turbo Clear is heel scherp van geur en is weliswaar prachtig helder maar lijkt iets blauwig van kleur.

Mijn vraag:

is er bij de laatste wash, dus zonder Turbo Carbon en Turbo Clear mogelijk iets fout gegaan ?

Is deze alcohol wel oke en hoe weet ik dit zeker ? Hoe kom ik hier achter ?
Kan ik de kwaliteit, dus reuk en kleur mogelijk verbeteren door deze alcohol een tweede keer te stoken ? 

Ik hoop dat er iemand is die hier ervaring mee heeft. Ik hoor het heel graag ! 

 

 

 

ik 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
4 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@fredericus2021 allereerst je moet voor een heldere neutrale alcohol altijd 2x overhalen. welk ander merk of ketel je  ook hebt en dus ook een t 500 ! Ook al heb je 95 % in eerste overhaal er is 5 % andere stoffen en uiteindelijk kunnen stoffen bij 0,5 ppm al geur ,. Kleur en smaak geven. 

Dat scherpe en blauwe waas komt van het gist omdat het hoog moet presteren zitten er meer toevoegingen in dus meer voeding en toevoeging om resitenter te maken   dus  Daarom moet er carbon en turbo clear bij om minder smaak en het helder te krijgen 

Gebruik je een gewoon gist dus niet een turbo heb je met alleen suiker , water ,citroenzuur en gistvoeding meteen een goed smaakarme kleur loze alcohol . 

Blauw verkleuren komt meestal door te veel gist voeding , te hoge zuren of oxidatie van ketel .

 

Beantwoorden
(@fredericus2021)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

New Member
Berichten: 4

Hoi Robbert, 

Heel erg bedankt voor je snelle antwoord.

Mag ik er dus nu vanuit gaan dat deze blauwe alcohol nu niet geschikt is voor consumptie ?

Ik neem aan dat je met 2 x overhalen 2 x stoken bedoeld ? 
En moet ik in dat geval de alcohol met 50 % verdunnen en dan in de ketel stoken ? 
Verdwijnt die blauwe kleur, de scherpe geur en evt. afwijkende smaak dan ?

Is het ook in optie om de „blauwe „ alcohol“ alsnog door een filter met actieve kool te laten lopen ? 

Of kan ik deze alcohol beter als verloren beschouwen ? 
Ik wil het natuurlijk wel veilig houden..😬

Ik hoor het weer heel graag van je !

Alvast bedankt !!👍

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9953

@fredericus2021 je kunt de alcohol verdunnen en 1- 2 gr per liter natrium bicarbonaat toevoegen en doorroeren

Hierna een aantal uren tot 24 u laten staan en opnieuw overhalen . ( " Stoken")

De blauwe zweem zal dan verdwenen moeten wezen indien de ketel goed functioneert .

Controleer nog even ph bij Destileren. En eventueel nog bijstellen op ph van 4.8 a 5.2

 

Beantwoorden
(@rikvanbeusichem)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 102

@fredericus2021  Heb zelf ook wel eens een blauwe kleur in het destillaat gehad.

De reden indertijd was een overvloed aan gistvoeding (uit zakjes turbo gist).

Er kwam ook een ammoniak lucht vrij tijdens het destilleren (en uit het destillaat).

De reactie die dan optreed geeft het zogenaamde schweitzer's reagent, waardoor - in mijn geval - de reflux koelspoel blauw kleurde (zie foto).

De spoel gereinigd in water met een paar lepels citroenzuur deed wonderen :).

Hieronder een oude post van Mike Nixon (The Compleat Distiller - Nixon/McCaw) met een uitleg hierover:

_________________________________________________________________

Alkaline washes that hold a lot of nitrogen-containing compounds that have been put in as nutrients will liberate ammonia and that, being a gas, will get to the top condenser and form an aqueous ammonia solution, which is alkaline. Normal oxidation of copper under heat forms cupric hydroxide in an alkaline solution. This turns black when boiled with water, and is commonly seen on copper components in stills. This, in turn, reacts with ammonia solution to form Schweitzer's solution, containing the tetrammino-cupric ion Cu[4NH3]++, which is deep blue. Don't worry ... it won't hurt you, and you might even think the colour attractive!

Answer is to ensure that your wash is not alkaline, but acidic. This is the normal condition after a fermentation, as yeasts tend to acidify the wash with their by-products. A bit too much enthusiasm in adding nutrients to a fermenting wash can tip the balance the wrong way and make it alkaline. Addition of citric acid is usually enough to neutralise and then acidify a solution made too alkaline by overdosing with nutrients, but without acid buffers to control the pH. In an acidic solution, those nitrogen-containing compounds will react with the acid to form salts, and so will not be carried up to the top condenser.

Suggest you get yourself some pH testing paper, a supply of citric acid (as you suggest), and go easy on the nutrients in future. Redistil what you have after adding citric acid, and you should have no further problems. Please let us all know how you get on with this.

Mike Nixon

1632561451-Coil-blue.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?