Meldingen
Alles wissen

Kaam


Berichten: 31
 Mana
Topic starter
(@mana)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Ik begrijp dat kaam een relatief onschuldige infectie van de "stook"wijn is.

In stookwijn hoeft het geen grote problemen te geven. In bier en wijn wil je het niet hebben omdat het smaakverlies geeft. in sommige wijnen is het tijdens lageren gewenst.

Wanneer is het echt kwalijk in een stookwijn en moet je de stookwijn tussen de planten gieten?

 

2e vraag: is er een samenhang met een bepaalde gistsoort. Geeft een bepaalde gist meer kans op Kaam dan een andere gist soort?

Naar aanleiding van de enthousiaste berichten over zelf gist maken dit ook maar eens geprobeerd.

2 soorten gist gemaakt, braam, sleedoorn, spitskool en pruim warm gezet tot er vergisting op gang kwam. deze gist gevoed met bloem en voeding. Nadat de gisting op gang gekomen was het gist door tweeen gedeeld en bij 1 helft een beetje vocht van rauwmelkse yoghurt gedaan. Bijde gisten verder door gekweekt.

Ik kom makkelijk aan stoofperen en appels en heb deze gebruikt om stookwijn te maken. De appels samen met de geplukte bramen ingevroren gehad, ontdooid in de pan, kokend water erover en aan de kook gebracht. Deze stookwijn verdeeld over 2 gist vaten, ongeveer 55 liter samen, en als experiment aan beide vaten de verschillende gisten toegevoegd (peren het zelfde behandeld 70 liter).

Het vat waar de gist met vocht van de yochurt aan toegevoegd is geeft zowel op de appel-braam als bij de peren Kaam. Het ander vat vergist zonder kaam infectie, zowel bij appel-braam als bij de peren.

Beide stookwijnen geuren fantastisch en de appel-braam is al gestookt.

 

Is het toeval of herkent iemand dit?

 

Groet Mark

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
1 reactie
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10387

@mana kaam komt meest door aanwezigheid van zuurstof. 

Wanneer een gist sterk genoeg is zal zuurstof snel verdwijnen en aan oppervlakte een " deken " van co2 liggen . Dan heeft kaam geen kans.

Maar ook verkeerde zuurtegraad verhoogd kans op kaam. 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?