Meldingen
Alles wissen

Kalksoorten en hun toepassing


Berichten: 90
Topic starter
(@brenner)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

In een oud topic was ik aan het lezen over toevoegingen voor tijdens het stoken. Ik zag dat er weleens calcium en natrium zouten worden gebruikt als er een fout gecorrigeerd moet worden. Zou iemand mij kunnen kunnen uitleggen welke zouten wanneer en hoe worden gebruikt en in welke hoeveelheden ? Het leek mij handig om hier een lijstje van te maken dat iedereen kan gebruiken. 

De zouten die ik kon vinden heb ik even op een rijtje gezet en daar achter de triviale naam: 

Calcium oxide - ongebluste kalk

Calcium hydroxide - gebluste kalk

Calciumcarbonaat - neerslag kalk 

Natrium carbonaat - soda

Natriumbicarbonaat - baksoda, zuiveringszout

Beantwoorden
1 reactie
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9926

@brenner

Enkele van de meest voorkomende gebruiksvormen zijn:

Calciumcarbonaat , klaren , ontzuren , Ph regelen verhoogt ph / verlaagt zuurtegraad .Hulpstof bij strippen .

Kookvertraging ,  helpt om zuiverder en hoger alcoholpercentage te krijgen .

Diverse correcties in smaak vervuilingen en nare geuren na correctie van andere hulpstoffen en  neutraliseren .1 tot 10  gr per liter . 

 

Calciumsulfaat , ph correctie . Verhoogt zuurtegraad / verlaagt ph .1 gr per 10 liter 

 

Calcium hydroxide , ontgeuren , , reinigen van vloeistof , ph regeling ,water ontharden  ,1-4 gr per liter .

 

Calcium oxide , zuurtegraad regelen , zuiveren van suikers ,rietsuiker en molasses .

 

Calcium chloride , ph correctie en water zachter maken .

Natrium carbonaat , reinigen van materialen , zuur correctie , reinigen van alcohol van nare smaken en geuren . toevoeging in dranken voor smaak of smaakbalans . 0,2 tot 10 gr per liter 

Natrium hydroxide , schoonmaken . Neutraliseren van zuren , neutraliseren van smaken , geuren, kleuren .

Hulpstof bij correctie  oliën ,vetten en vetzuren.

0,1 tot 4 gr per liter .

Natriumbicarbonaat , ph regeling , ontzuren , smaak ,geur correctie, hulpstof bij strippen . reinigen vloeistof en materialen . 1 tot 2 gr per liter .

Let wel op de toe te voegen hoeveelheid kan enorm variëren naar vorm van gebruik of noodzakelijke correctie .

Bij ph correctie altijd corrigeren met met controle door metingen .

 

Let op met diverse stoffen ook i.v.m. veiligheid . Sommige zijn schadelijk bij fout gebruik .

Ook zijn tijdens bereiding , destillilatie , smaakvorming en rijping divere scheikundige processen gaande waar de diverse bovenstaande invloed op hebben.

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?