Meldingen
Alles wissen

Ketel erbij kopen ...

Pagina 1 / 2

Berichten: 279
Topic starter
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik heb sinds kort een t500 , compleet met reflux kolom en copper head.

aantal stook mee gedaan, suikerwash, whisky, rum

 

maar zit ook naar die mooie koper ketels te kijken... wat raden jullie aan voor erbij?

wil meer whisky stoken, maar ook wel meer met fruit etc gaan proberen.

 

Welke is leuk voor erbij ?

 

Harry

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
149 reacties
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

Keuse is lastig omdat ook veel elkaar wat overlapt. (Maar ook  klinkt wat lullig maar vaardigheid speel ook rol in keuze )  .

wat wordt hoofdzaak ? Whiskey , , eau de vie , brandy , likeur , verfijndere smaken? 

Whiskey , rum met nu en dan fruit whiskey ketel , brandewijn , alembiek ,potstill 

Fruit , likeuren , nu en dan whiskey alembiek .

Fruit , brandy , likeuren , gin  , whiskey. Eau de vie. , brandewijn -- Alquitara ,/ potstill.

Brandy , eau de vie. , cognac , metaxa , Calvados -- charantaises. 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 344

@robbert mij heb je in ieder geval met je antwoord op het goede spoor gezet welke ketel ik moet gaan kopen om te beginnen. Dus toch de ketel die ik al dacht een alambiek.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@notna prima keuze daar  kun je heel veel plezier mee hebben . Al meer dan 400 jaar heeft dat type ketel zich bewezen en wordt nog steeds in klein en zeer grote uitvoering gebruik zowel hobby matig maar ook in de professionele wereld . 👍👍

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1265
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb zelf 3 ketels van 10 liter en een van 15 liter. (Plus nog een van 60 en een glazen van 2 liter.) Maar wat ik vooral gedaan heb is verschillende deksels en pijpen en hulpstukken gemaakt. Zo kan ik de ketels koppelen als ketel en bijvat, eventueel met bijstoken onder het bijvat. Of ik heb een korte bocht naar de koeler of juist een langnek van 3 meter als kolom. Een doosje van 1 liter als kruidenkorf ertussen of een helm.

Of allerlei combinaties.

 

Maar ja: ik knutsel graag van alles zelf. Sommige mensen kopen liever spullen.

Beantwoorden
13 Reacties
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@kees22 heb jij ook wat foto's van je opstellingen?

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Kan ik wel maken. Heb voorlopig toch niet veel te doen.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Even proberen: de basisketel, 10 liter

1612720003-01-Ketel-2016-basis.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Ik heb er een groot 20 liter olieblik van de Chinees omheen gemaakt en daar een autoruitenisolatiedeken omheen geknoopt. Die teert wel langzaam weg door de hitte. De koeler staat op een voet in de lucht.

1612720352-02-Ketel-2016-met-jas-en-koeler.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Daarna heb ik een ketel gekocht vanwege de helm en de aangegeven 15 liter. Dat bleek maar 10 liter te zijn, maar de helm was wel handig. Daar bovendien een stukje 22 mm pijp op met een bocht. Gesoldeerd, maar dat heb ik ongedaan gemaakt en vervangen door knelkoppelingen. De Liebigkoeler die er bij hoort, gebruik ik bijna nooit.

 

1612720478-03-Ketel-2017-met-jas-en-helm.jpg
Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@kees22 je koelt aan de lucht?  Alles ziet er uitgedacht uit, en handig dat je alles kan combineren.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Ja, dat vind ik makkelijk. Ik stel het gasfornuis aan het begin zo in dat de koeler afgekoeld destillaat aflevert. Eventueel versterk ik de koeling door natte lappen over de spiraal te leggen. Dat scheelt de helft, minstens. Maar vraagt wel voortdurend aandacht.

Ik vind dat makkelijker dan klooien met een waterkoeling. Die heb ik wel, maar gebruik ik vrijwel nooit.

Uitgedacht? Ach, men klooit wat aan en bedenkt af en toe wat nieuws. Het combineren is inderdaad wel heel plezierig: bij mij, met pijpen en koppelingen van 15 mm en 22 mm, kan ik alles op elkaar laten passen. Dat zal met de tri-clamps ook wel goed gaan, denk ik.

 

Een bijkomend voordeel is, dat het dalende pad voornamelijk uit rvs bestaat. Zou, naar men zegt, minder problemen met ethylcarbamaat geven.

Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Vervolgens heb ik zowel een kruidendoos gemaakt als een spiraal van 2 m lang. Bij die laatste reken ik op passieve reflux door langzaam te stoken. In de kruidendoos heb ik in de loop van de tijd allerlei onderdelen bijgemaakt, zodat deze ook gedeeltelijk als bijvat werkt. De doos moet ik helaas wel afdichten met witte tape.

1612720750-05-Ketel-met-kruidendoos-en-spiraal.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Voor de ketel met de helm heb ik ook een platte deksel gemaakt, zodat ik deze ook als vuilvanger of bijvaatje kan gebruiken. Voor de gein heb ik daar ook weer de kruidendoos eens op gezet. Dat vuilvangen naar Oost-Europees voorbeeld werkte wel een beetje, maar ik had geen aftap, dus bij het demonteren had ik een probleem met lekkage.

1612720956-05-Ketel-2019-met-vuilvangers.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Van een zachtkoperen buis van 3 meter heb ik een langnek gebogen. Ook voor de passieve reflux. Ik moest wel buigen: mijn plafond zit op 2,20 meter! Met wat natte lappen er op en zachtjes stoken krijg ik een goede passieve reflux.

1612721116-07-Langnek-tussen-ketel-en-koeler.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo En dan het bijvat. Het gat in het platte deksel op de gekochte ketel had ik 22 mm gemaakt, zodat daar een eengatsbijvatkoppeling op kon: een T-stuk 22-15-15 en daar de stootrand uitgevijld. De invoerpijp heb ik zo gemaakt, dat ik die kan verlengen, zodat ik de helm ook nog op de ketel kan zetten. En beide ketels staan met hun koperen kont op een pit van het fornuis, dus ik kan het bijvat bijstoken. Het T-stuk halverwege ketel en bijvat is voor de thermometer, maar kan ook goed gebruikt worden om bij het einde van de stook de koppeling te openen. Dat moet je nl METEEN doen, anders probeert de ketel het bijvat leeg te slobberen.

1612721334-10-Ketel-met-bijvat.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Tenslotte heb ik van een gekregen 10 liter boiler de kop omgebouwd tot een deksel voor een extra bijvat. De isolatie heb ik laten zitten, dus ik kan niet bijstoken, maar heb nu wel twee bijvaten in serie. Of desnoods parallel.

1612721549-12-Ketel-met-bijvat-en-bijbijvat.jpg
Beantwoorden
Kees22
(@kees22)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1265

@stefanjo Daarnaast nog diverse andere hulpstukken, zoals bochten van 45 graden, een bodemplaat tegen aanbranden, diverse lengtes buis, een geperforeerde bodem onder in de helm, koperspons en meer van dat soort zaken.

Laatste aanwinst was een ketel van 15 liter, ook een boilerketel, met een flens waarop de oudere deksels van de 10 liters passen. En de ketel is bovendien even diep als de kleinere, alleen wat dikker.

Is dit ongeveer wat je wilde zien?

Zoals je ziet: ik kan alle onderdelen combineren, bijvoorbeeld een bijvat met daarvoor of daarna een van de spiralen. Alleen een voorverwarmvat heb ik nog niet, maar ik vraag me af of dat de moeite is als ik zo langzaam stook als ik doe.

Beantwoorden
Berichten: 279
Topic starter
(@harryd1969)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ben zelf geen knutselaar. Zit naar de charantaises hier op de stookwinkel site.  Maar zag dat je niet op voorraad was, dus even kijken

 

anders wellicht ook een Alquitara het ziet er allemaal zo mooi uit

 

Harry

Beantwoorden
3 Reacties
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 344

@harryd1969 ja harry in de winkel zijn ze zeker allemaal erg mooi en wil je ze allemaal wel kopen. Die ik wil hebben is ook helaas niet op voorraad.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@harryd1969 charantaise is eennprachig apparaat .  Ik heb er heel regelmatig mee gewerkt . 

Betreft smaakmaker absoluut het beste .

Nadeel is je kunt er maar beperkte aantal dranken op maken . En voor andere is hij inefficiënt .

En je moet er echt mee leren werken .

Wil je echt vanalles kunnen maken zal je er nog enkele andere apparaten bij moeten hebben .

Alquitara is een ketel waarmee je de grootste verscheidenheid aan dranken kunt maken .

 

Beantwoorden
(@harryd1969)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 279

@robbert dank je Robbert , ik denk dat dat de volgende aankoop gaat worden ! Ik zal eens horen wanneer ze weer leverbaar zijn!

 

Harry

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

hoy,

ik heb gewoon de koperen  alambiek met kolom van 12 liter, een fijn keteltje, en je kan er ook veel mee doen.

het was mijn eerste keteltje en ik heb hem nog, ik gebruik hem nu veel voor de fijnstook, gin enz..

grts.

Dumo

 

Beantwoorden
Robbie
Berichten: 402
(@rvdh)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi,

Hier een 15L alambiek en een 50L bierfust omgebouwd. 

Straks mooi strippen in de 50L en overhalen in de alambiek.  

Beantwoorden
2 Reacties
dumo
 dumo
(@dumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1210

@rvdh

ik gebruik de grainfather, met de helm om ter strippen.

grts

 

Beantwoorden
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 402

Hier deze 2, de 15L koper alambiek en het omgebouwd 50L bierfust.

 

1612764479-Screenshot_20210207-200817_WhatsApp.jpg
1612764624-20210120_123337.jpg
Beantwoorden
Troet
Berichten: 438
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit is mijn stookhok met de pan met zelf gemaakte deksel waar alles op gezet kan worden met knelkoppelingen voor de eerste run.

1612774782-12C207A1-FA44-45C8-8B32-BB3B49BA31F1.jpeg
Beantwoorden
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@troet gisteren avond nog even 3 uurtjes ingevuld met de grootste ketel die ik nog  heb staan.

 

1612775151-plonk.jpg
Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

@robbert met deze opstelling ontstaat toch wel meer druk in de ketel kan dat geen kwart ?

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

Kwaat 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@troet nee er ontstaat weinig extra drukopbouw  . Er zitten kamers in de rectifier  .  Dus niet alleen een onder ingaande buis en boven uitstroom .

Beantwoorden
Troet
Berichten: 438
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier de boiler met een elektrische spiraal er onder gemonteerd en waarop ook allemaal verschillende kolommen geplaatst kunnen worden 

1612777757-A85B48C3-8D23-4B6D-BF6E-AD22C5EDEA88.jpeg
Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Rein
(@rein)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 43

@troet

Die vind ik mooi gewoon niet eens de boiler er om weg slopen 😀

Beantwoorden
Troet
Berichten: 438
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier werk ik graag mee

1612778401-3ABCD161-FBE6-41C1-B18D-1FCA898320D2.jpeg
Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@troet glas werkt erg mooi . Ik gebruik een klein kolfje en glas bij test stookjes . 

Ik heb momenteel 8 ketels liggen die op verschillende manieren kunnen worden gebruikt en ook gekoppeld kunnen voor secondaire , troisieme , en rectificatie . 

Ook kan ik ze opstellen dat ze identiteit aan charantaise werken .

( Maar ik ga drastisch inkrimpen ook  deze 80l  ketel op foto gaat naar oudijzer )

 

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

@robbert voor mij is het onbegrijpelijk waar je het allemaal staat,zeker bij de schildpadden 😂😂😂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@troet op zolder in de schuur liggen immers paar . In kelder staat wat  ,  en op zolder ligt wat stook rommel . je heb toch een paar hier gezien en wat hulp stukken .,?

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

Robbert dat kan ik mij nog goed herinneren maar de schildpadden ruimte verbaasde ons , dat zie je nergens .😧😧

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@troet schildpadden , boa,s , python's , cobra's zijn er nog steeds .

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

@robbert🤭🤭

Beantwoorden
Troet
Berichten: 438
(@troet)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dit gaat ook goed met kruiden er in 

1612779374-0F31E427-99CB-4AF7-85F7-379637A1BA52.jpeg
Beantwoorden
10 Reacties
Robbie
(@rvdh)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 402

@troet Hey gaaf, ik zit me te orrienteren om voor de alambiek een thumper te maken, maakt dat geen drukopbouw in dat glas. Voordat de alcohol daadwerkelijk naar verdampen gaat. Het is eigenlijk een keer extra distileren he?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@rvdh  de Amerikaanse zeer kort door de bocht verhaaltjes over "thumper" zijn erg beknopt .

Voordat de Ieren het destileren naar Amerika brachten werd er al met meerdere stations ( vaten ) gedestilleerd .

Een secondair of ook meerdere vaten kunnen meerdere functies hebben . Van  Kruiden box , filter , schraper , drystill , rectificatie , 2e destilatie station , verreiker , verhoging percentage . Enz . Ook de inrichting kan verschillen voor diverse manieren van infusie en of  reiniging of rectificatie.

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

P.s .je kunt zowel koude , warme  ,droge en natte infusie , reiniging of extractie ''s doen .

Let ook op in welke volgorde je werkt in functie van merrdere station , een foute volgorde kan een schone alcohol uit primaire ook vervuiling .

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

@rvdh eerst een klein beetje water er in en de rest gaat prima komt echt geen druk in de thumper en als er teveel vocht in komt kan je het gemakkelijk terug blazen. 💨

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438

Nu met kruiden

1615121189-7273EFCF-EC5F-44F7-8BD4-EB93DF5FC87C.jpeg
Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9684

@troet heb je gemacereerde kruiden erin of droog ? 

 

Beantwoorden
Troet
(@troet)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 438