ik heb mijn granen te fijn geschroot en heb hem nu wat ruimer afgesteld , ik kreeg te veel inbranding op de bodum .
Ik wil graag weten hoe je het graan beter kunt pletten dan malen
Welke molen heb je? Schijven of walsenmolen?
Klam schroten doe je door 10 gram water toe te voegen per 1KG mout.
Goed mengen, even laten intrekken en dan schroten als normaal.
Door het water worden de vliesjes een beetje taai waardoor deze minder breekbaar zijn en dus heel blijven.
Ik denk overigens niet dat klam schroten jou probleem oplost.
Welke installatie heb je? Ik gok een automaat. 😀
Ja er komt te klein geschroot poeder in de pomp en onder de korf vandaar aanbranden nu ga ik de mout en graan klam maken en dan weer proberen met een een ruimere instelling van de schrootmolen. In ieder geval bedankt voor het meedenken
Voor walsen van graan hebben wij geribde en gladde walsen . We kunnen 20 tot 700 toeren per minuut draaien . Als graan van het land komt en is niet geschoond kan het niet vochtig gewalst . Dan komt blijft het stof plakken op de kerntjes en geef ook minder smaak .
Ook te veel druk of snelheid maakt dat vochtig graan warm wordt en soms al tot boven 80 graden komt in de machine.