Meldingen
Alles wissen

klam schroten hoe doe je dat?


Berichten: 74
Topic starter
(@carlosje)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

ik heb mijn granen te fijn geschroot en heb hem nu wat ruimer afgesteld , ik kreeg te veel inbranding op de bodum .

Ik wil graag weten hoe je het graan beter kunt pletten dan malen

Beantwoorden
17 reacties
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Welke molen heb je? Schijven of walsenmolen?

Klam schroten doe je door 10 gram water toe te voegen per 1KG mout.

Goed mengen, even laten intrekken en dan schroten als normaal.

Door het water worden de vliesjes een beetje taai waardoor deze minder breekbaar zijn en dus heel blijven.

Beantwoorden
OrangeLoo
Berichten: 136
(@orangeloo)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik denk overigens niet dat klam schroten jou probleem oplost.

Welke installatie heb je? Ik gok een automaat. 😀 

 

Beantwoorden
4 Reacties
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@orangeloo Ja inderdaad easybrau 30

 

Beantwoorden
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

en natuurlijk van stookwinkel de walsmolen van 100 euro nu afgesteld op 1mm ben benieuwd

 

Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@carlosje Ik heb die van mij ook op 1 mm afgesteld. Schroot ik alles mee, behalve rogge

 

 

1638871068-20211207_100043.jpg
Beantwoorden
OrangeLoo
(@orangeloo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 136

@carlosje Zou het kunnen dat er mout / bostel naast de moutkorf komt?

Waarschijnlijk via de circulatiepijp.

Als er iets anders als wort buiten de korf komt heb je kans op aanbranden maar ook kans op verstoppingen.

Een oplossing zou in dat geval kunnen zijn om dat kleine bazooka filtertje wat eigenlijk onder in de ketel hoort, boven op je circulatiepijp te monteren.

Beantwoorden
Berichten: 74
Topic starter
(@carlosje)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ja er komt te klein geschroot poeder in de pomp en onder de korf vandaar aanbranden nu ga ik de mout en graan klam maken en dan weer proberen met een een ruimere instelling van de schrootmolen. In ieder geval bedankt voor het meedenken

Beantwoorden
6 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@carlosje Welke granen heb je geschroot? Het is misschien raadzaam om bij verschillende soorten granen de afstand aan te passen aan de graansoort en deze apart te schroten.

 

Haver bijvoorbeeld is erg klein ten opzichte van de rest, dan wil je niet te strak gaan afstellen waardoor de grotere soorten granen gemaald worden.

Beantwoorden
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@alchemist ja als ik de walsen ff zo houd ga ik dat ook doen ,maar ik vervang ze het liefst

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@carlosje Je wilt de schrootmolen vervangen door wat anders? Ik heb zelf de 3 wals versie en ik moet zeggen dat deze goed bevalt, mits je van te voren even wat doet proef schroten, de 1 mm spleet is misschien wat aan de kleine kant, ik meen dat ik iets hoger zit.

Beantwoorden
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@alchemist ik heb gelezen dat het de ruimte van de dikte van een credit kaart moet zijn en dat is 0,7mmn dus heb ik er nu 1mm van gemaakt maar nog niet gebruikt, je kan het met een voelermaat instellen waarmee ze de kleppen van een auto stellen, dus eerdaags ff testen

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@carlosje Je hebt het hobbybrouwen forum er dus op nageslagen 😉 , wat ik zelf doe is eerst een beetje schroten om te kijken of het is wat ik wil ermee, heb niet echt de maatvoering bepaald zelf, ik meen dat ik iets op 1,1 a 1,2 zit.

Beantwoorden
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@alchemist oke ga ik eerst volgende keer met, een beetje, uitproberen

Beantwoorden
Theresa
Berichten: 307
(@theresa)
Reputable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Voor walsen van graan hebben wij geribde en gladde walsen . We kunnen 20 tot 700 toeren per minuut draaien . Als graan van het land komt en is niet geschoond kan het niet vochtig gewalst . Dan komt blijft het stof plakken op de kerntjes en geef ook minder smaak .

Ook te veel druk of snelheid maakt dat vochtig graan warm wordt en soms al tot boven 80 graden komt in de machine.

Beantwoorden
2 Reacties
(@carlosje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 74

@theresa bedankt , kun je een foto van de walsen plaatsen dan kan ik de andere wel vervangen, zelf maken, ik heb nog geen idee hoe ze eruit zien ik heb er een draaibank voor vast bedankt

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@theresa inderdaad daar heb je een belangrijk punt dat het wel schoon gesorteerd graan moet wezen als je klam wals . 

( Theresa misschien is wel handig bij te vertellen dat jullie industrie graanwalsen gebruiken waar graan met kubs bakken tegelijk in gaat .)

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?