Meldingen
Alles wissen

Klaren d.m.v EZ Filter system koolstof


Brûs-stokertje
Berichten: 67
Registered
Topic starter
(@brusstokertje)
Actief Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Ha allen, 

ik wil m’n alcohol gebruiken om te marceren. Ik heb een koolstof filter gekocht om m’n alcohol smaaklozer te krijgen. Maar daar staat dat je alleen alcohol onder de 50% in kan doen. Terwijl ik wil marceren met 60a70 procent. Iemand enig idee of je ook hogere percentages kan filteren? 

Beantwoorden
22 reacties
RuMo
Berichten: 1108
 RuMo
Registered
(@rumo)
Nobel Lid
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Niet aan te raden, boven de 55% blijven de ongewenste stoffen liever aan de alcohol kleven en niet aan de kool. Je zou de alcohol kunnen filteren en dan nog eens stoken. Maar wat zonde om er een smaakloos drankje van te maken, gebruik je de alcohol alleen maar om dronken te worden 😝 

Beantwoorden
14 Reacties
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@rumo ik snap je reactie. Ik probeer er wodka van de maken. Ik ben nog niet zo een ervaren stoker, maar ik merk dat de “bijsmaakjes” me niet zo bevallen. Normaal gesproken koop ik wodka maar dat loopt in de papieren. Ik heb nu een suikerwash gemaakt die ik dus wil stoken naar bijvoorbeeld een wodka. Ik snap je punt van smaakloze alcohol 😉

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@brusstokertje, was een beetje plagen hoor 😉 Probeer anders eerst een goede basis stookwijn te maken, en die een keer of drie te stoken. Maar smaakloos zal het nooit worden ook water heeft een smaak, en er zit 60% water in wodka.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@rumo wordt gewaardeerd hoor. Ik kan een stootje verdragen 😉. Maar Thanks voor de uitleg. Ik had nu uit m’n eerste stook 2,5 liter, die ben ik nu voor de tweede keer aan het overhalen en daarna ga ik hem door het filter halen. Ik ben benieuwd.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@brusstokertje Ik gebruik het EZ filter systeem ook voor de wodka. En ik ben er dik te vrede over, werkt goed en geen geknoei.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@rumo kijk dat is goed om te horen. Kan je misschien een beetje uitleg geven hoe jij precies in z’n werk ga? Dan kan ik kijken of dat van mij in de buurt komt.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@brusstokertje, simpel, alcohol onder de 55%, in de emmer gooien en de andere dag is het klaar. Je kan met 1 koolstof filter ongeveer 25 liter alcohol filteren. Maar mijn alcohol is niet echt vies ofzo dus ik gebruik het filter wel vaker. Je kan de stookwijn eerst stoken dan filteren en dan weer stoken. Maar ook het heldere eind product. Ik heb er een keer mijn bruine rum mee gefilterd, omdat er steeds een zweem(waas) in kwam, maar dat doe ik nooit meer. Zweem was weg maar ook een groot gedeelte van de smaak, en het filter kon ik weg doen.

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@rumo Thanks voor de uitleg. Ik ben benieuwd wat er uit ga komen als ik m’n alcohol ga filteren. Ik zal de percentage aanpassen naar 50% en dan filteren. Ben namelijk met m’n tweede stook bezig.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@brusstokertje wanneer een stookwijn niet goed is kun je ook de stookwijn een keer extra overhalen.  Dit is vaak beter dan correctie middelen als actief kool te gebruiken .

Maar beter is te kijken waarom jou stookwijn niet goed van smaak ik. Bij Een goed beslag zijn nacorrecties NOOIT noodzakelijk. . 

Vergeet niet dat ook kool kan een zweem achterlaten en kleine residuen kunnen later ook zorgen dat de smaak van de likeur nog afgezwakt blijft .

Ook gebruik van correctie middelen preventief is onverstandig .

( Steek eens je tong in actief kool of steek eens een lepel vol in de mond . Je zal merken dat dat niet geheel smaak loos is ! )

 

 

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@robbert tja wat is geen goede smaak. Omdat ik niet precies weet hoe een goed resultaat van stookwijn smaakt ben ik denk ik nog een beetje zoekende. Waarschijnlijk smaakt hij best prima, maar is het een onbekende smaak voor mij. Ik zou wel eens een flesje van jullie willen proeven 😉. Vergelijkend waren onderzoek. Op mijn kosten zou iemand het zo naar me op mogen sturen 😉

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@brusstokertje .

Ik gebruik zelden suiker basis stookwijnen .

als ik stookwijn had staan zou ik het sturen .

(Enige wat er momenteel staat te gisten is 90 liter  beslag voor Whiskey ) 

Als er weer wat mogelijk is beterft corona ben je zowiezo welkom om diverse dingen te komen proeven .

Beantwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@robbert als dat mogelijk is kom ik graag eens langs. Laten we hopen dat Corona niet te lang meer aan blijft wakkeren. Ik ieder geval dank voor je aanbod Robbert. 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@brusstokertje ne bent van harte welkom .

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Nobel Lid
Berichten: 1108

@robbert, ik kon het niet laten, maar ik heb toch eens aan mijn actieve kool filter(EZ) gelikt. 😛 En eigenlijk proef ik niets, ik kreeg alleen een droge bek. Ik had er al 2x een wodka door laten lopen. Maar het proeven doe ik wel aan de buiten kant waar de wodka schoon uit komt.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7787

@rumo 

Ik weet niet hoe goed jou smaakontwikkeling is .

.maar Je zou zelfde smaak als norit tabletten kunnen vinden .

het geeft inderdaad een droge bek maar je zou toch het kunnen proeven . Even als wijn proeven of whiskey  te voren wel even mond spoelen .

Zeker als je schone pure alcoholen gaat vergelijken  waarvan een door koolstof is geweest . 

Daarnaast residuen kunnen na werken op de smaak van  erna te maken drank .

Vodka is een van de weinige dranken die officiëel na destilatie door koolstof goten word geleid .

Vodka is erg schone alcohol maar smaak is toch anders dan industriële  alcohol van de drogist . Dat os ook de invloed van kool .

Een 5 x overgehaalde vodka op houtskool zal ook door een kenner worden herkent .

Even als  onderscheiden van een vodka over  ozon ,kiezelguhr  silicium , of calcium .

Voor vodka is koolstof een onderdeel van een manier van bereiden 

Anders is koolstof een correcte . Correctie is alleen nodig als er in voortraject iets is foutgegaan .

Je kunt beter zorgen dat je de fout vermijdt of voorafgaande aan destilatie bijstellen .

 

 

Beantwoorden
stookboks
Berichten: 8
Registered
(@stookboks)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen! Hoor graag hoeveel verschil je proeft.

Ik heb ook een EZ-filter systeem aangeschaft, maar als ik mijn eerste stook van mijn suikeroplossing zo proef, dan zie ik niet direct een reden om te filteren. Sterker nog, ik ben bang dat het dan misschien een beetje een smaakloze toestand wordt. Ik twijfel dus enorm of ik hem nu ga inzetten.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Brûs-stokertje
Registered
(@brusstokertje)
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 67

@stookboks ik hou je op de hoogte.

Beantwoorden
Paolo
Berichten: 602
Registered
(@paolo)
Respectabel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Zowel Brús als Stookboks goed bezig je vragen te stellen op dit forum. Zoals jullie zien is er altijd een antwoord door een van de mede stokers. Goed bezig dus 👍

Beantwoorden
Sven.
Berichten: 11
Registered
(@sven-2)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Goede avond medestokers,

misschien voor jullie gesneden koek, voor mij m’n eerste mash op basis van melasse en rietsuiker ( recept uit een rum toppic waarna verwezen word vanuit de webshop ) alles keurig opgevolgd en volgens mij gaat alles prima, pruttelt thans prima.. heb de blauwe rum turbo gebruikt met die piraat erop. Valt mij echter op dat de vergisting in de emmer behoorlijk in temperatuur opgelopen is naar 34*celcius.. ruimte waar emmer staat is 20*celcius. Is het normaal dat bij een fermentatie proces zoveel warmte ontstaat? Is beduidend hoger als bij m’n sugar wash vergisting. 

alvast bedankt voor jullie reacties! Gr Sven

Beantwoorden
3 Reacties
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 5133

@sven-2  Ja hoor bij een fermentatie kan behoorlijk wat warmte ontstaan. Maar waarom stel je je vraag in  een topic over klaren  met een EZ filter?

Beantwoorden
Sven.
Registered
(@sven-2)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 11

@munckerik mijn excuus, beginners fout. Ik had de vraag al eens gesteld in het daarvoor bestemde toppic... helaas geen reactie.

Beantwoorden
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 5133

@sven-2 is niet zo erg maar om het overzicht te bewaren is het prettig als we on topic blijven 😉

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?