@mikey-mike Jawel. Ik had twee jaar geleden een destillatie buiten. Ik had de koeling aangesloten op een tuinslangsysteem, met een dubbele afvoer op de kraan.
Om te beginnen koelwater uit de hoofdkraan via de rechterkraan en dat opgevangen met emmers en overgegoten in drie gistingsvaten van ieder 30 liter, verbonden met hevels tot een geheel. Op een tafel van pakweg 1 m. Dit om voldoende koeling te krijgen en luchtbellen te omzeilen. Toen die ongeveer vol waren, kon ik de hoofdwaterkraan dicht draaien.
Vervolgens een hevel in de vaten gehangen en via de linkerkraan en de rechterkraan doorgeleid naar de koeling.
Het opvangen van koelwater in emmers en die weer leeggieten in hoge vaten is nodig om voldoende verval te krijgen. Dat zou je kunnen vervangen door een pompje, maar dat had ik niet bij de hand.
Bij mijn kleine glazen installatie gebruik ik gewoon twee emmers: een hoog voor de aanvoer en een laag voor de afvoer. Met lange slangen naar de koeling. Als de lage emmer vol is, wissel ik ze om, zodat de waterstroming andersom keert. Dan krijg je wel om de beurt een verkeerde stroming in de koelbuis, maar als je ruim laat stromen, koelt het toch wel.
Maar meestal gebruik ik een grote spiraal van bijna 10 m lang als koeler: geen geknoei met water en rustig stoken. Hoogstens natte lappen er op leggen als ik haast heb.