Meldingen
Alles wissen

Koper als packing in een roestvrij stale ketel. waar te plaatsen?

Pagina 1 / 2

Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik ben nog een beetje op ontdekkingstocht in destileer-land, en ben tegen een vraag aangelopen waar ik geen antwoord op kan vinden momenteel. 
Ik heb een ketel volledig van roestvrij staal. Ik kan het bovenstuk van mijn ketel op 2 manieren monteren, zodat ik hem als pot-still, en als soort van refluxkolom kan gebruiken door dat deel vol te steken met packing. 

Nu ken ik de theorie dat er in een pot-still altijd aangeraden wordt om een deel van het traject van de damp langs koper te lijden, omdat dit de zwavel geur en smaak uit je destilaat zou halen. Ik heb daarvoor 1 meter fijne koperen packing, maar ik heb geen idee waar ik het moet plaatsen. 
Ik heb wat proefjes gedaan met een birdwatchers sugarwash. Zonder koper packing ruikt en smaakt het inderdaad meer zwavelig dan met de packing. Maar, de kopen packing verhoogt ook het alcoholpercentage vrij scherp. Eerste 200ml werd 73 ipv 56%. ALs ik een whisky of een rum wil maken lijkt me dit ongewenst, omdat er ook wat smaak en geur verloren zal gaan dan?

Ik kan nergens vinden hoeveel koper je minimaal nodig hebt, en waar je dat het beste plaatst. Ik ben aan het twijfelen om het voor mijn whisky in de ingang van de condenser te proppen, om geen extra reflux te creeren. Iemand ervaringen daarmee?

Beantwoorden
15 reacties
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

koper gebruik je in het deel kolom tussen ketel en brug .
De werking van het koper om percentage te verhogen hang af van condensatie oppervlakte .
meer oppervlakte kun je een paar % mee winnen .
betreft zuiverende werking zal het pas resultaat bieden wanneer je al enige liters hebt laten passeren .

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

De T500 heeft maar een handje vol koperen zadels in de refluxkolom steken. Deze bevinden zich op het hoogste punt van de kolom. Misschien heb je gewoon niet veel massa Cu nodig om toch een zuiverende werking te hebben?

Er zijn stokers die gebruik maken van een koperen liebigkoeler, een koperen parrot of hun destillaat opvangen in een kom waar koperen zadels liggen. Geen idee of dit op dat moment nog werkt, of dat het eerder geromantiseerde fabeltjes zijn zoals die moonshine gasten op national geographic channel indertijd.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Alles voor de brug wat van koper is is beneficiair aan het resultaat .
Koper oxides / zouten hebben simpel gezegd een zuiverende filterende werking door te reageren met de passerende damp .
koper in alles vanaf de brug moet schoon gehouden blijven van oxiden .
er staan hier ergens in andere topics uitgebreide publicatie betreft het gebruik van koper .
ook op internet vind he steeds meer uitleg waarom whiskey stills en rum still nog steeds van kopper worden geproduceerd .
De eerste de beste die je aanklikt vind je vaak al de voor delen toch van koper en nadelen van RVS.
https://www.whiskeystill.net/blogs/whiskey-still-co-blog/6218042-why-copper-is-used-in-stills

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier kun je een zeer interessant pdf downloaden .
( het lukt mij niet om het uit mijn computer op topic te zettenn )
https://www.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/j.2050-0416.2011.tb00450.x

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

dat was een interessant artikel inderdaad. Had dit een paar dagen terug al gelezen. Ik kon er dus alleen niet in vinden waar ik mijn koper packing diende te steken. Ik zal het de volgende keer eens in het opstijgende deel van de dampen plaatsen, ipv op het einde van mijn brug. Ik hoop alleen dat dit niet te veel reflux gaat geven.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

in het opstijgende deel us ook de terug val van stoffen . heb je op in brug of na de koper MOET het koper schoon zijn van oxides en is dus weinig " scheikundige " werking

Beantwoorden
Berichten: 55
Topic starter
(@reaper)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ik heb geen koperen ketel he. Ik heb een RVS ketel. als ik mijn packing nu aan het einde van mijn brug steek, dan zie ik wel degelijk grijze verkleuring van de packing, dus ik denk wel dat het iets doet, maar ik denk sowieso niet dat het een optimaal effect is nu. Ik ga de volgende keer eens verder testen. Bedankt voor je insight.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9951
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

neem een stuk latoenkoper van omtrek kolom of helm . Druk dat als een binnenhuls in kolom of helm .
het moet verkleurd zijn om enige werking te hebben .

(Wanneer je meer effect wil zou je de ketel kunnen optimaliseren in de toekomst .
De zaag erin en een modificatie erop .
Verschillende typen dranken hebben verschillende ketel configuraties . )

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

t

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ha ik ben er

 

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

ik geloof niet zo in standaard vulling

RVS stinkt en maakt hard.

dat laat je liever achterwege.

de t500 zit er vol mee.

Stinkende RVS vulling.

Er schijnen mensen te zijn die dat niet ruiken.

Mensen met gevoelige reuk/smaak nemen koper.

ik ben zeer tevreden met koperen spoeltjes uit  China

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

koper in de kolom dus, zo hoog mogelijk

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Misschien ook nog een leuke om te lezen, wel in het Engels;

The Impact of Copper in Different Parts of Malt Whisky Pot Stills on New Make Spirit Composition and Aroma

Beantwoorden
Berichten: 92
(@johnsmith22)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden
Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?