Toen ik vanmiddag mijn vergistingsvat openmaakte om de SG te meten zag ik een laagje op de stookwijn dat ik nog niet eerder heb gezien (ben nog niet zo lang bezig 😀 ). Een schuimlaag heb ik wel eerder gehad, maar dit lijkt wat korrelig, een beetje zoals cacaopoeder of poedersuiker.
In het vat zit appelpulp aangevuld met water en diksap. Ik heb deze keer bakkersgist gebruikt ipv Turbogist. Het staat zo'n 4 weken te gisten. Ik heb tussendoor af en toe de SG gemeten, en dan zag ik wel wat kleine bubbels. Dus de vergisting ging langzaam maar was volgens mij nog niet klaar.
Ik heb de appelpulp gekookt, dus als het goed is zijn alle wilde gisten en schimmels dood.
Kan iemand mij vertellen wat dit is en uiteraard of het goed is of niet goed.
Bedankt!
Beste Joost,
T ziet eruit als een kaam-infectie laagje. Je appelsap-pulp materiaal niet (teveel) in beroering brengen en blijven controleren wanneer vergisting klaar is. Daarna zsm de ketel in en overhalen. Wel eerst ergste deel kaam eraf scheppen.
Top, dank jullie wel. Weer wat geleerd.
Ik was toch al van plan maandag te gaan stoken. Het is erg moeilijk om de SG te bepalen, de vloeistof is heel dik, dus of de vergisting echt klaar is weet ik niet. Na een half uur wachten stond 'ie nu op ongeveer 995, maar ik heb geen idee of dar betrouwbaar is. @robbert jij had al eerder aangegeven dat je met SG ook vezels en andere ingrediënten meeneemt.
Kan ik overigens wel ont-gassen en klaringsmiddel gebruiken? Voor beide moet je roeren.
Oke, dank voor de feedback. Dan wordt het plan:
kaam verwijderen
Klaring erin, maar rustig roeren
En dan stoken.
@robbert, ik heb een StillSpirits airstill, die is niet heel groot dus werken met een kookzak is lastig, denk ik. Zeven is nog wel een goede tip.