Meldingen
Alles wissen

Korrelig laagje op stookwijn


Berichten: 28
Topic starter
(@joostbos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Toen ik vanmiddag mijn vergistingsvat openmaakte om de SG te meten zag ik een laagje op de stookwijn dat ik nog niet eerder heb gezien (ben nog niet zo lang bezig 😀 ). Een schuimlaag heb ik wel eerder gehad, maar dit lijkt wat korrelig, een beetje zoals cacaopoeder of poedersuiker.

In het vat zit appelpulp aangevuld met water en diksap. Ik heb deze keer bakkersgist gebruikt ipv Turbogist. Het staat zo'n 4 weken te gisten. Ik heb tussendoor af en toe de SG gemeten, en dan zag ik wel wat kleine bubbels. Dus de vergisting ging langzaam maar was volgens mij nog niet klaar.

Ik heb de appelpulp gekookt, dus als het goed is zijn alle wilde gisten en schimmels dood.

Kan iemand mij vertellen wat dit is en uiteraard of het goed is of niet goed.

Bedankt!

1734006740-20241212_124708.jpg
Beantwoorden
11 reacties
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@joostbos dat is kaam . Dat is een soort schimmel die vormt als er toch teveel zuurstof bij gekomen is. 

Ontstaat ook als een vergisting niet echt goed verloopt.  Te lang laten staan als vergisting is afgelopen.

Afschepen en afstoken dan is het geen probleem.

Beantwoorden
SaenseOverhaal
Berichten: 267
(@kevin)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Beste Joost,

T ziet eruit als een kaam-infectie laagje. Je appelsap-pulp materiaal niet (teveel) in beroering brengen en blijven controleren wanneer vergisting klaar is. Daarna zsm de ketel in en overhalen. Wel eerst ergste deel kaam eraf scheppen. 

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@joostbos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Top, dank jullie wel. Weer wat geleerd.

Ik was toch al van plan maandag te gaan stoken. Het is erg moeilijk om de SG te bepalen, de vloeistof is heel dik, dus of de vergisting echt klaar is weet ik niet. Na een half uur wachten stond 'ie nu op ongeveer 995, maar ik heb geen idee of dar betrouwbaar is. @robbert jij had al eerder aangegeven dat je met SG ook vezels en andere ingrediënten meeneemt.

Kan ik overigens wel ont-gassen en klaringsmiddel gebruiken? Voor beide moet je roeren.

Beantwoorden
2 Reacties
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2046

@joostbos ontgassen zou niet niet nodig moeten zijn, als het gisten is gestopt verdwijnen de bubbels ook. Niet roeren zodat de dode gist naar de bodem zakt en dan van boven af leeg scheppen. Als het dikke drap is kan je een kookzak gebruiken met kooksteentjes en/of een dubbel bodem er onder.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@joostbos ik weet niet met wat voor ketel jij afstookt of dat je kookzak gebruikt of dat je alles door zeef haalt. Dus of een klaring nodig is jan ik zo niet zeggen.

Roeren kun je doen. 

Ja wanneer veel vezels aanwezig zijn krijg je ook afwijkingen op sg. 

Je kunt ook voorzichtig vloeistof van boven uitnemen en in maatbeker even sg meten . 

Na 4 weken zou het in normale omstandigheden uitgegist moeten zijn .  

Kan ook dat omdat vergisting voorbij is er al poos geen co2 meer vrijkomt en daardoor de kaam vrijspel kreeg.

Beantwoorden
Berichten: 28
Topic starter
(@joostbos)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Oke, dank voor de feedback. Dan wordt het plan:

kaam verwijderen
Klaring erin, maar rustig roeren
En dan stoken.

@robbert, ik heb een StillSpirits airstill, die is niet heel groot dus werken met een kookzak is lastig, denk ik. Zeven is nog wel een goede tip.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10476

@joostbos ja met zo een keteltje zal je inderdaad beter een zeef en misschien ook de vloeistof door een kaasdoek heen kunnen laten lopen . En klaren is misschien ook wel verstandig omdat het anders gaat aanbranden. 

Zelf gebruikt ik bij mijn ketels uitsluitend een kookzak als ik pulp of iets dergelijk ga overhalen.  Dat is voldoende om een mooie heldere drank te krijgen. 

Beantwoorden
Berichten: 28
(@bartholomeo)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dit kun je perfect gebruiken hiervoor, als je stookwijn nog brokjes appèl heeft 

1734384778-Screenshot_2024-12-16-22-29-32-601_comandroidchrome.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
(@bartholomeo)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 28

Kost 4€99 bij Ikea en past perfect in een airstill 

Beantwoorden
(@antonuithethogenoorden)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 68

@bartholomeo porjandrie das nog eens een vonst! Waarom heb ik daar niet aan gedacht!

Bedankt!

Beantwoorden
(@joostbos)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 28

@bartholomeo Dat is een goeie om te onthouden, bedankt!. Ik heb nu een kaasdoek gebruikt want het was echt appelmoes bij mij.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?