Meldingen
Alles wissen

Kraakheldere wash of is troebel ook ok?

Pagina 2 / 2

Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zelf heb ik een gewone suikerwash nog nooit natuurlijk geklaard. Na het uitgisten gebruik ik steeds kieselsol en gelatine dat ervoor zorgt de wash na enkele uren kraakhelder is.Β  Ik gebruik hiervoor KLARVIT van vinoferm. Ferm content van. Ik heb liever dit dan die miljoenen dode gistcellen die misschien de wash contamineren, destemeer nu de zomermaanden hun intrede doen.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gooi alles gewoon in de ketel alleen het onderste niet mijn mash heeft meestal de kleur van melk.ik heb een rooster op de bodem en gooi mijn mash in een katoene laken dat ik dichtbind.zo brand er ook niets aan,mais gooi ik gewoon in de ketel die gaat niet door de rooster.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Ja maar jij bent LVL90, ik LVL4 πŸ˜€

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9926
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bieren klaarde ik altijd .

Suikerwash verwerk ik meteen als gisting voorbij is
Die hevel ik af van gist en giet ik door kaasdoek en of filterwatten in ketel .
Die klarings middelen in Suikerwash zijn commercieel heel leuk maar Verder klaren is niet nodig als ketel inrichting goed is zal deze het verdere werk doen bij de distillatie en heb je een schoon alcohol

Andere brouwsel als uit granen gaan door zeef in ketel en ik zorg ervoor dat het bezinksel van gist achterblijft in ton .
Smaken uit vezels e.d. heb ik nodig voor een goed aroma aan eind product .

Voor een zuiver graan alcohol gaat dit net als suiker alcohol door kaasdoek.
De gist laag blijft bij hevelen voldoende achter .

Fruit of kruiden
Gaan als pulp op rooster of in doek in ketel.
geeft nooit problemen .

Er zijn moderne elektrische ketel die door hun constructie uitsluitend heldere vloeistoffen vereisen . wat zelfs fabrikant voorschrijft en daarom promoten ze de moderne klarings middelen te gebruiken .
Klarings middel klaart maar geeft zijn eigen residu en kan invloed hebben oo kwaliteit .
Vanwege deze beperking gebruik ik die moderne apparaten niet .

klaren doe ik verder alleen wanneer een drank wat vertroebeling heeft .
daarvoor gebruik ik klarings middelen.

Beantwoorden
Berichten: 137
(@davidoff)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Voorzichtig filteren mbv kaasdoek zal ik volgende keer ne keer proberen. Telkens vrees ik dat ik teveel foezels mee zou overhalen. Maar dat zit nog in mijn hoofd toen ik met slechtere turbogisten werkten.

Overlaatst een sugarwash gemaakt met de pure gist van still. De suiker had ik te lang en te warm laten inverteren zodat er zich karamel had gevormd. Het gisten ging enigszins langzaam en trager dan ik gewend ben met als gevolg dat nooit alle suikers zijn vergist geweest. Na klaren met de kieselsol is het resultaat na de stook in de T500Β  werkelijk wonderbaarlijk. De smaak is zeemzacht met een karamelachtig zoete toets. Ideaal dus om te mengen met cola of om zelf een Amaretto likeur van te maken. Dus klaringsmiddel lijkt mij idd overbodig te zijn geweest in dit geval.

Iig deze zomer wat experimenteren met bakkers- of een zelfgemaakte gisten. Genoeg informatie op dit forum om hiermee van start te gaan.

Β 

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?