Meldingen
Alles wissen

Kristalsuiker vs druivensuiker


Jank
Berichten: 116
 Jank
Topic starter
(@poacher)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik lees eigenlijk dat druivensuiker een betere smaak geeft dan kristalsuiker. Alleen de prijs is wat hoger van druivensuiker. Wat ik niet echt kan vinden en waar ik graag een antwoord op zou willen zijn de verhoudingen. 
Is de verhouding gelijk als dat je bv een kristalsuiker stookwijn gaat maken? 
Is 6kg kristalsuiker gelijk aan 6kg druivensuiker? 
Als er verschil is en iemand weet dit, misschien ook rietsuiker meenemen? 

Ben benieuwd!

Beantwoorden
13 reacties
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@de-stroper 

Het kan heel uitgebreid met scheikundige formule maar Simpel gezegd.

rietsuiker en sucrose zijn meervoudige suiker. 

Dextrose en fructose zijn enkelvoudige suikers .

De enkel voudige suikers hebben in verhouding 5 % meer opbrengst dan meervoudige suikers .

Enkelvoudige suikers zijn eenvoudiger te vergisten dan . Meervoudige suikers . Gist hoeft de ketens niet eerst te knippen. 

 

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@robbert bedankt! Ik hou wel van de simpele uitleg😉

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

In plaats van 6 kilo kristalsuiker kun je 7 kilo glucose/dextrose gebruiken.

Rietsuiker durf ik niet te zeggen, daar is erg veel verschil in (ruwe rietsuiker of geraffineerde riesuiker bv).

Beantwoorden
6 Reacties
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@munckerik Dit klopt toch niet met Robbert zijn bericht? 
Als enkelvoudige suikers 5% meer geven dan zou je toch minder moeten gebruiken? Of maak ik nu een denk fout? 

als ik Robbert zijn stukje lees is druivensuiker een enkelvoudige suiker. En die geeft 5% meer alcohol.

🤔

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@de-stroper je kunt meer dextrose oplossen in water dan sucrose waardoor je dus ook meer alcohol krijgt .

Beantwoorden
Catnip
(@catnip)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 336

@robbert Deze volg ik niet, of ik lees ‘m verkeerd. Je kan altijd meer suiker oplossen in water om het SG te laten stijgen. Tot wel 5 kilo in een liter 😬. (Dextrose/sucrose/glucose) Zeg je nou dat voor een gegeven SG je dus meer dextrose oplost in water? 

Ik denk dat de dichtheid van de stoffen in oplossing dermate verschillen en zodoende dat de meting die je doet met een hydrometer altijd zal afwijken. M.a.w. Je meet bijvoorbeeld een SG van 1070 maar doordat je dextrose hebt gebruikt is er dus meer vergistbare suiker opgelost dan dat je met kristalsuiker zou hebben. Maar volgens mij bedoel je dit dan ook?

@Munckerik, ik denk dat je gelijk hebt, die ervaring heb ik ook. Het heeft volgens mij niet zozeer iets met zoetheid te maken.. 

groeten Catnip

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@de-stroper

Dat is een goeie en ik ben ook geen expert op dit gebied 😉

Ik baseer me op het advies van StillSpirits bij gebruikt van de Pure Yeast. Zij stellen dat je of 6 kilo kristalsuiker of 7 kilo glucose kunt gebruiken.

Als ik aan het wort van mijn tripels rietsuiker toevoeg (chemisch hetzelfde als kristalsuiker) dan heb ik minder nodig dan wanneer ik dit doe met glucose om dezelfde SG stijging te krijgen. Met andere woorden, mijn conclusie is ook proefondervindelijk dat ik in gewicht meer glucose moet toevoegen. 

Het gaat dan wel over glucose en niet over fructose. Wellicht dat hier een verschil in zit. (Fructose heeft een relatieve zoetheid van 173 t.o.v. sucrose en glucose een relatieve zoetheid van 74)

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@munckerik de zoetheid komt van de stof niet de de samenstelling .

Glucose - dextrose en fructose zijn enkelvoudige suikers .Monosachariden

Riet suiker , biet suiker en Palm suikers zijn Sucroses- sacharose dit zijn meervoudige suikers . Gebonden suikers / keten .Disacchariden .

Zetmeel bestaat uit keten meerdere eenheden  van suikers . polysacchariden . ( Meer dan 10 in een keten )

(Er zijn ook olisachariden dat zijn ketens van 3-9 suiker. )

Bij ongebonden eenheden is SG lager dan gebonden eenheden - ketens .

Je ziet ook dat gist meer moeite heeft met gebonden suikers te verwerken dan de losse eenheden. Om te "verteren " moeten ze eerst de suikers "knippen" 

 

 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert en @catnip het heeft inderdaad niets te maken met zoetheid maar met dichtheid. De disacharides worden door gist eerst omgezet in sucrose en fructose.

Beantwoorden
Berichten: 124
(@figaro)
Estimable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dit is een goed recept voor dextrose suiker

  • 6 kilogram dextrose suiker
  • voedingszout hoeveelheid wat op de verpakking staat
  • 25 gram Fermentis C70 of 70gr Bakkersgist
  • 5 liter heet water daarin de suiker oplossen
  • Aanvullen tot 25 liter wachten tot temp ongeveer 25 graden dan gist erbij en voedingszout
  • Citroenzuur een theelepel of twee erbij
Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@figaro dit is een simpel maar zeer goed recept voor suiket alcohol .

( Let wel een iets hogere c70 pitch geeft beter gisting . )

Als je op een verpakking hebt staan 1500 gr voor 1000 liter betekent niet dat van het gist15 gr per 10 liter..

Bakkers gist bijv . Bij 25-30  liter 70- 100 gr wordt bij 50 - 60 l dat 1/5 minder dus 160 gr . ! 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1832

@robbert,als je de suiker niet inverteer(is dextrose) waarom doe je er dan standaard citroenzuur in. Moet je niet kijken wat de PH waarde is?

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9951

@rumo standaard gebruikt men citroenzuur ook omdat het gemiddelde gebruikte kraanwater een hoog ph heeft . ( Verschilt per regio maar in ned rond ph7)

Het gaat nu om suiker !

Met alleen een suiker is er weinig enzym werking alleen gist en gist enzym.  Een  Saccharomyces cerevisiae  ( biergist , bakkers gist / c70) is een vrij tollerante tussen ph  3,5 en de 6 .

Dus uit praktijk gebleken  is een beetje aanzuren verstandig .

Ik begrijp daarom wel jou vraag . Het zou in principe altijd beter zijn om wat exacter te werken .

Zeker wanneer je met betere producten werkt dan een suiker of met andere gist types gaat werken .

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?