Meldingen
Alles wissen

kruiden macereren en daarna destilleren (ouzo, jenever)


Berichten: 17
 Edo
Topic starter
(@edo)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoi,

 

vraagje.. ik heb nu een liter 94% alcohol met daarin kruiden: steranijs, anijs en venkel.

en een ander litertje met engelwortel en jeneverbes.

 

dit laat ik een tijdje staan en daarna filter ik de vloeistof en destilleer nog eens door de t500 met koperen ketel (ipv reflux), evt nog met kruidenmandje eronder.

dan heb ik een liter die ik moet terugbrengen naar <40% ABV. 

 

hoe doen jullie dit? wat is de kleinste hoeveelheid die de t500 aankan ? dus. in het geval van zo weinig mogelijk water geval heb nog niet eens 3 liter erin?

of terug naar 10 liter 

of helemaal 25 liter vullen ? 

wat doet het met de smaak?

Beantwoorden
9 reacties
Psycat
Berichten: 573
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Shalom Edo

 

Ik denk dat op youtube een filmpje is met wat jij doet.  macereren en vervolgens opnieuw distilleren.  Kruiden zijn de basic kruiden van anijs/pernod/ouzo etc

Misschien helpt dit ?

 

 

 

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 489
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn ervaring is dat het resultaat in grotere hoeveelheden beter is. Als ik ouzo maak begin ik met een wash van 25 liter op basis van druiven (Pekmez). Na gisting gaat die 2x door de T500 met reflux. Ik vind zelf dat er dan nog voldoende druiven-karakter overblijft. Dan macereer ik 10 dagen op 92% en daarna nog 1x overhalen in de koperen alambiek, zonder kruiden mandje. Bevat dat zoveel anisol dat ik hem niet verder verdun dan 42 of 43% om hem helder te houden in de fles. Drinken met ongeveer een derde gewoon kraanwater, maakt smaak en geur heerlijk vrij. Jenever zou ik je aanraden om die echt te maken op basis van een graan alcohol.

Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@twisted)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Eminent Member
Berichten: 17

@mccorner voor mijn 3e stook wil ik dat ook gaan proberen. Vraagje: kan je de alcohol, eventueel om een keer te proberen, ook uit een paar goedkope Aldi flessen witte wijn stoken?

Ik snap dat het een beetje valsspelen is, maar om eerst eens te kijken hoe of dat het smaakt. 
(Hebben we hier ergens een recept staan voor de stook van druiven? Ik verzuip een beetje in al de info)

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10062
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Goedkope witte wijn kan veel geur kleur , smaakstoffen en conserveringsmiddelen bevatte. Niet Wijs dat te gaan Stoken.

 

 

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 489

Helemaal mee eens. Troep als basis geeft troep als product.

Beantwoorden
Berichten: 17
(@twisted)
Eminent Member
Deelgenomen: 1 maand geleden

Ah, goed om te weten. Thnx 👍🏻

Beantwoorden
Berichten: 17
 Edo
Topic starter
(@edo)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Geplaatst door: @edo

dit laat ik een tijdje staan en daarna filter ik de vloeistof en destilleer nog eens door de t500 met koperen ketel (ipv reflux), evt nog met kruidenmandje eronder.

dan heb ik een liter die ik moet terugbrengen naar <40% ABV. 

 

hoe doen jullie dit? wat is de kleinste hoeveelheid die de t500 aankan ? dus. in het geval van zo weinig mogelijk water geval heb nog niet eens 3 liter erin?

of terug naar 10 liter 

of helemaal 25 liter vullen ? 

wat doet het met de smaak?

hier heb ik nog niet echt een antwoord op ?

Beantwoorden
2 Reacties
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 489

@edo Mij staat bij dat ergens in de documentatie van de T500 6 liter als minimum wordt genoemd. Ik houd dat in ieder geval zelf wel aan als minimum en dat gaat goed.

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1885

@mccorner in de beschrijving van de T500 staat dat er minimaal 10 liter vloeistof in de boiler moet zitten en de beschrijving is geschreven als je met de kolom stook. En ook is de T500 bedoeld voor heldere vloeistoffen. De dome is volgens mij in eerste instantie ontwikkeld voor de Grainfather.

Over het algemeen wordt er geadviseerd om het alcohol percentage onder de 50% te houden bij het stoken in verband met de veiligheid.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?