Ik heb in Servië vorige week twee liter pruimenrakija (slivovich) gekocht bij een thuis stoker, nu thuis eens even geprobeerd en ik vermoed dat er kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd.
Ik kan daar slecht tegen en lig dan, ook na twee glaasjes, heel de nacht wakker en voel me niet lekker.
Mijn vraag: kan ik de zoetstoffen verwijderen door het opnieuw te destilleren? Of gaat het er niet uit, of valt het uiteen in giftige stoffen?
Ik ben benieuwd naar jullie advies
Dat ligt er deels aan welke zoetstoffen het zijn, Xylitol bijvoorbeeld heeft een kookpunt van 216 graden Celsius, dus het uiteenvallen tijdens een destillatie op basis van temperatuur alleen is niet iets waar ik me zorgen over zou maken, dat gezegd hebbende is het nogal een complexe mix van componenten in een destillaat waarbij aanwezige zuren misschien wat doen.
Heb je toevallig iemand anders ook laten proeven die er niet gevoelig voor is?
Weet je zeker dat het kunstmatige zoetstoffen zijn? Thuisstokers in Oost-Europa hebben (in ieder geval bij mij) een naam van meer gefocust op alcohol dan een goed eindproduct te zijn.
P.s. het is pruimen tijd dus mogelijk om zelf een goede slivovic te maken .
@theresa heeft onlangs recepten gedeeld. Zij is zeer ervaren met fruit en maakt waanzinnig goede slivovic . Zij kan ook alles hierover vertellen.