Meldingen
Alles wissen

Kunstmatige zoetstoffen uit alcohol destilleren


Berichten: 32
Topic starter
(@stokey)
Eminent Member
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Ik heb in Servië vorige week twee liter pruimenrakija (slivovich) gekocht bij een thuis stoker, nu thuis eens even geprobeerd en ik vermoed dat er kunstmatige zoetstoffen zijn toegevoegd.

Ik kan daar slecht tegen en lig dan, ook na twee glaasjes, heel de nacht wakker en voel me niet lekker. 

Mijn vraag: kan ik de zoetstoffen verwijderen door het opnieuw te destilleren? Of gaat het er niet uit, of valt het uiteen in giftige stoffen? 

Ik ben benieuwd naar jullie advies 

Beantwoorden
18 reacties
4 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9969

@stokey is het door een bekwaam thuis destilleerder gemaakt of door eem moonshiner.

Bij o.a. pruimen en abrikozen destillaten die niet goed zijn uitgevoerd kunnen meerderen oorzaken zijn waardoor je hoofdpijn , maagdarm klachten , verwardheid , onrustig gevoel , spierklachten krijgt.

Bij deze komen vaak hoge methyl waarden voor en door het hakselen van pruimen waarin de pitten aanwezig zijn en deze mee te vergisten en stoken kunnen ook cyanide waarde hoog zijn!  

Daarnaast hoe is de drank gekleurd ? Primitieve stokers gebruiken ook wel kleurstoffen die dan wel voor cake en dergelijke gebruikt kan worden maar in combinatie met alcohol toch niet gebruikt kunnen.

Er zijn ook kneiers die andere inkten gebruiken.

Ja ook kun je problemen hebben met zoetstoffen zoals aspartaam. Als dit slechts het probleem is dan kun je het uit destilleren. De meeste kunstmatige zoetstoffen blijven in ketel achter.

Je Verliest wel een deel van de smaak.

Waar je ook last van kunt hebben is sulfiet. Ook dit wordt veelvuldig gebruikt. ( Maar ook vaak onzorgvuldig)

Ik zou persoonlijk nooit van onbekende moonshiners drank zo drinken.  Maar eerst even testen .

Als je de mogelijkheid niet hebt om te testen voer het dan aan de gootsteen. 

Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert

Een handgeschreven bordje aan het huis... 

Testen kan ik niet dus voor de zekerheid maar ruitenwisser vloeistof van maken denk ik of anders wegmikken. 

Ik heb in ieder geval weer iets geleerd! 

Dank voor jullie snelle en uitgebreide antwoorden! 

Nu verder vol ongeduld wachten tot m'n suikerwash is uitgegist en klaar is voor mijn eerste stook, daar komt zoizo geen troep in. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9969

@stokey er zijn meer mensen die zelf gestookte drank of voor en naloop resten gebruiken voor ruitensproeiervloeistof. Pas daar ook mee op!  Je ruit kan gaan lekken of loslaten door eventuele aanwezige azijnzuren.

 

Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert

Ook dat nog! 

Ik spoel het door 👍

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dat ligt er deels aan welke zoetstoffen het zijn, Xylitol bijvoorbeeld heeft een kookpunt van 216 graden Celsius, dus het uiteenvallen tijdens een destillatie op basis van temperatuur alleen is niet iets waar ik me zorgen over zou maken, dat gezegd hebbende is het nogal een complexe mix van componenten in een destillaat waarbij aanwezige zuren misschien wat doen.

 

Heb je toevallig iemand anders ook laten proeven die er niet gevoelig voor is? 

 

Weet je zeker dat het kunstmatige zoetstoffen zijn? Thuisstokers in Oost-Europa hebben (in ieder geval bij mij) een naam van meer gefocust op alcohol dan een goed eindproduct te zijn. 

Beantwoorden
4 Reacties
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@alchemist

Allen mijn vriendin heet het geprobeerd, die vond het ook wat zoeter dan de andere rakija die we daar hebben gedronken. 

Ik weet absoluut niet zeker of het er in zit, maar door de symptomen die ik had kreeg ik het vermoeden... Ik ben er erg gevoelig voor namelijk.

Zou het iets anders kunnen zijn? Methanol misschien? 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stokey dan is de kans inderdaad aanwezig dat het er in zit, ik weet niet of je veel forumleden gaat vinden die dat geprobeerd hebben terug te winnen. Misschien dat @Robbert een antwoord heeft.

 

Je gaat met het destilleren ook andere componenten strippen of veranderen, dus de rakija wordt anders en de kans is dat het meer een basisalcohol wordt. 

Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@alchemist ik begrijp het, de smaak wordt minder.  Maar als de ongewenste stoffen er dan ook uit zijn kan ik er wel weer wat mee.

Zou het ook methanol kunnen zijn? 

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@stokey Is moeilijk te zeggen op afstand, er kan wat meer methanol zitten, bij producten uit fruit wordt er wat meer gevormd tijdens vergisting, maar de hoeveelheden zouden erg klein moeten zijn bij een beetje stoker.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

P.s. het is pruimen tijd dus mogelijk om zelf een goede slivovic te maken .

@theresa heeft onlangs recepten gedeeld.  Zij is zeer ervaren met fruit  en maakt waanzinnig goede slivovic .  Zij kan ook alles hierover vertellen. 

Beantwoorden
8 Reacties
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert

Zeker een goed idee, als het pruimen concentraat niet snel voorradig is doe ik dat misschien.. 

Maar ondertussen staat er een suikerwash te gisten en de rietsuikermelasse wordt vandaag bezorgd dus vervelen hoef ik niet 😅

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9969

@stokey pruimen concentraat maakt pruimen brandewijn maar nog geen slivovic.

Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@robbert oh ik voel me zo'n beginner 😂

Ik dacht dat rakija sljiva dus pruimen brandewijn het zelfde was als slivovich 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9969

@stokey slivovic / slivovitz is vergist op fruit dus met vruchtvlees dus ook meer vezels, foezels.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert jaja! Alles wat ik weet heb ik van jou en heit geleerd en heit ook van jou. " Omke" rob

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9969

@theresa niet helemaal. Ik weet immers weinig van de soorten pruimen die er zijn.  Jij weet inmiddels beter welke pruimen soorten de beste smaak en combinatie geeft.

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert 🤗 🤗

Beantwoorden
(@stokey)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 32

@theresa

Ik zal je recepten opzoeken! Ben benieuwd 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?