Meldingen
Alles wissen

Kwaliteit pure alcohol stoken


Harryd1969
Berichten: 127
Registered
Topic starter
(@harryd1969)
Actief Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Goedemiddag

 

weer een beginners vraag...

 

pure alcohol is met de T500 makkelijk te stoke. Sugarwash maken en stoken met de t500. Voor de kwaliteit nog 1 of twee keer herstoken.

 

maar als basis bijv graan stoken voor de alcohol ipv suiker levert dat een kwalitatieve betere alcohol op bijv ? Uiteraard is de opbrengst vele malen kleiner maar dat terzijde, krijg je hier een betere / kwalitatievere alcohol van of is dit verspilling van graan als je pure alcohol (95%) wilt stoken?

 

Harry

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
17 reacties
12 Reacties
munckerik
Moderator
(@munckerik)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 5106

@harryd1969 ik neem aan dat je met graan mout bedoelt. Ruwe graan kun je in principe niets mee of je moet er weer amylase aan toevoegen. Ja mout levert kwalitatief beter alcohol op.

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@munckerik excuses bedoelde inderdaad graan mout. Ik dan nu eens de graan mout tot pure alcohol stoken !

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@harryd1969. Omdat je nooit 100% zuivere alcohol zou kunnen stokken blijft er altijd een karakter achter in alcohol .  Alcohol uit granen  of fruit zal altijd , beter en zeg maar ,,"warmer " beleving hebben dat het schrale ,scherpe suiker alcohol . 

Je vindt het altijd terug in de afdronk .

Wat trouwens een groot misverstand is .is dat men altijd 92 of hoger percentage nodig heeft .

Dat is voor extracten maken en mengen en roeren met essance dan wel gebruikelijk .

Wanneer je een stook wijn  2 of 3 maal overhaalt kun je voldoende schone alcohol ook maken met percentage vanaf 78 % al  bruikbaar voor de meeste dranken .

En daarnaast ook een granig of fruitig karakter is altijd al gewenst bij de meeste dranken .

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@robbert ok! Ik dacht inderdaad altijd doorstoken tot 90+ % maar dat is dus niet nodig.

 

ik vind de suiker alcohol erg scherp, ook na tweede stook. 

Ik ga het dus eens proberen met graan mouten of fruit. Fruit overigens nog geen ervaring mee, maar dat is dan mooi weer wat ervaring er mee op doen.

 

Heb in Hongarije een flinke tuin met hele diversiteit aan fruitbomen

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@harryd1969

Grappig is dat ook al proef je het nagenoeg amper ( de meeste proeven zowiezo weinig ,) 

Door alcohol uit fruit  kun je een iets zuriger of zoeter " fundament " meegeven .

Bijv alcohol uit appels of uit druif kunnen daar verschil in maken 

Een graan alcohol geeft altijd meer "warmte .'

 

 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@robbert ik ga het eens met fruit proberen. Denk dat ik t dan door een fruitpers haal en het sap ga vergisten, of is het beter om het tot pulp te malen en alles te vergisten?

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@harryd1969 met pulp meer aroma . 

Geperst minder aroma . Is maar net waar je voor gaat .

 

 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@robbert heb trouwens Appels, Peren, pruimen, abrikozen, kersen

 

 

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@harryd1969 allemaal heel mooi om mee te werken .

Vooral kers .

Appels is wel heel algemeen in gebruik. , Abrikoos en pruim iets aandacht aan besteden in verband met pectine ,

En probeer met persen niet de pitten kapot te maken en zoveel mogelijk te verweideren .

 
Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@robbert ja had wel gelezen de pitten inderdaad goed te verwijderen vanwege de bittere smaak

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7253

@harryd1969 niet alleen de bitterheid ook de cyaniden die erin zitten .

Je hoeft niet gelijk in paniek te raken . De hoeveelheid is niet meteen zo groot dat gezondheid in gevaar brengt maar het heeft ook nogal invloed oo de vergisting en eventueel slechte vergisting. 

Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@robbert oh top ! Dank je voor alle tips !!

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 390
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Salaam Harry

Zuivere alcohol heeft natuurlijk geen smaak.

Hoe zuiverder, hoe minder smaak.

Ga je daar later smaak aan toevoegen door maceratie ?   

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Harryd1969
Registered
(@harryd1969)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 127

@psycat klopt ! Vandaar dat ik de basis alcohol graag zo zuiver en smaakloos zou hebben

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1119
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Wat al geschreven is door Robbert.

Overigens is het altijd verstandig pitten heel te laten of te verwijderen, ook die van appels en ander fruit.

Gisten en stoken op graan of pulp levert meer smaak op en die smaak kan bijdragen aan het eindresultaat. Ik las net ergens een heel enthousiast verhaal van iemand die bessen had laten trekken in appel-perenstooksel, het treksel zachtjes had overgehaald en helemaal lyrisch was over het resultaat.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1119
Registered
(@kees22)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

En door Psycat, natuurlijk.

Als je toch pitten mee vergist of verstookt, komt er al gauw wat cyanide vrij en dat komt ook al snel mee in de ruwstook. Dat is niet zo heel erg: mooi blank koper erbij doen en een week of twee lekker in het licht zetten. De cyanide reageert dan met alcohol tot ethylcarbamaat en dat blijft bij de tweede destillatie voor pakweg 90 tot 95 % in de ketel achter.

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 390
Registered
(@psycat)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Shalom Harry

Zoals hierboven vermeld :  Plus 70 en min 80 % is de perfecte balans om aromas over te halen en een uitgebalanceerde zachte drank te bekomen om te macereren. 

Aangezien je een boomgaard hebt, zou ik persoonlijk werken met kers (en kriek als je die hebt) gemengd met abrikoos.  Misschien zijn die in Hongarije niet gelijktijdig beschikbaar maar daar valt een mouw aan te passen.

Proberen zo een beetje luxardo aromas te krijgen.

 

Overigens ik ben verslingerd aan die Unicum drank van Hongarije.  Heerlijk.

 

 

 

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?