Goedemiddag
weer een beginners vraag...
pure alcohol is met de T500 makkelijk te stoke. Sugarwash maken en stoken met de t500. Voor de kwaliteit nog 1 of twee keer herstoken.
maar als basis bijv graan stoken voor de alcohol ipv suiker levert dat een kwalitatieve betere alcohol op bijv ? Uiteraard is de opbrengst vele malen kleiner maar dat terzijde, krijg je hier een betere / kwalitatievere alcohol van of is dit verspilling van graan als je pure alcohol (95%) wilt stoken?
Harry
Salaam Harry
Zuivere alcohol heeft natuurlijk geen smaak.
Hoe zuiverder, hoe minder smaak.
Ga je daar later smaak aan toevoegen door maceratie ?
Wat al geschreven is door Robbert.
Overigens is het altijd verstandig pitten heel te laten of te verwijderen, ook die van appels en ander fruit.
Gisten en stoken op graan of pulp levert meer smaak op en die smaak kan bijdragen aan het eindresultaat. Ik las net ergens een heel enthousiast verhaal van iemand die bessen had laten trekken in appel-perenstooksel, het treksel zachtjes had overgehaald en helemaal lyrisch was over het resultaat.
En door Psycat, natuurlijk.
Als je toch pitten mee vergist of verstookt, komt er al gauw wat cyanide vrij en dat komt ook al snel mee in de ruwstook. Dat is niet zo heel erg: mooi blank koper erbij doen en een week of twee lekker in het licht zetten. De cyanide reageert dan met alcohol tot ethylcarbamaat en dat blijft bij de tweede destillatie voor pakweg 90 tot 95 % in de ketel achter.
Shalom Harry
Zoals hierboven vermeld : Plus 70 en min 80 % is de perfecte balans om aromas over te halen en een uitgebalanceerde zachte drank te bekomen om te macereren.
Aangezien je een boomgaard hebt, zou ik persoonlijk werken met kers (en kriek als je die hebt) gemengd met abrikoos. Misschien zijn die in Hongarije niet gelijktijdig beschikbaar maar daar valt een mouw aan te passen.
Proberen zo een beetje luxardo aromas te krijgen.
Overigens ik ben verslingerd aan die Unicum drank van Hongarije. Heerlijk.