Meldingen
Alles wissen

Graag hulp, Laagje olie op Limoncello


Berichten: 2
Topic starter
(@stanos)
New Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Het recept dat ik gebruik voor zelfgemaakte Limoncello is:

14 citroenschillen in 92% pure alcohol (gestookt met de t500) 3 weken laten marceren op een donkere plek.

Na 3 weken te hebben gewacht en af en toe de weckpot geschud te hebben heb ik 1 liter citroen alcohol (92%) gemengd  met 2 liter suikerwater (600gr suiker).

Vervolgens heb ik het gemengd met elkaar en werd het mooi troebel, zoals het hoort. Niks mis mee.

Maar nu komt het probleem: Na een dag de Limoncello in glazen flessen te hebben staan komt er een laagje olie bovenop de limoncello drijven?? Het ziet aantrekkelijk en lekker uit.

Nu is mijn vraag, wie weet wat dit is? En hoe kan ik het voorkomen? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
20 reacties
2 Reacties
(@thurstan)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 110

@stanos Mijn vermoeden is dat door zoveel suikerwater toe te voegen de oliën etc van de citroenen niet meer in opgeloste vorm blijven. 1l aan 92% + 2l suiker water zou iets van een 30% alcohol zijn als resultaat. En ik denk dat dit wat aan de lage kant is. Ik hou liefst mijn limoncello 40%+ en daar heb ik het niet bij, maar dat is natuurlijk smaak. ik heb het niet zo graag te zoet.

Maar dit is een vermoeden, ik ben geen Chemist 🙂

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@stanos dat is etherische oliën uit de citroen schil.  Je kunt het laten stollen in Vriezer em uitfilteren maar ook kun je alcohol percentage iets verhogen waardoor het beter oplost. 

Vaak helpt het om er een stabilisator aan toe ye voegen waardoor het niet meer " uiteen valt"

Beantwoorden
Berichten: 376
(@odevie)
Reputable Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Zelf hou ik een 200 gram suiker per liter likeur aan. In een eenvoudig rekenvoorbeeld, stel dat je 1 liter maceraat hebt van 90% en je wil verdunnen naar 30% dan moet er 2 liter suikerwater bij. In totaal heb je dan 3 liter van 30%.

Op 3 liter gebruik je 600 gram suiker. Die los ik op in 1 liter water, in een pannetje op het fornuis. Na afkoelen vul ik aan met water tot 2 liter en voeg het bij de alcohol. Zo heb je 3 liter likeur (limoncello of wat dan ook) van 30% met 200g suiker per liter likeur.

Iedereen vind deze zo lekker dat het moeilijk is om bij te houden. Zo krijg je dan zoiets van wat doe ik met de citroenen wanneer die geschild zijn? Nou, die pers ik en bij 1 liter geperst citroensap doe ik gelijke volumes water en suiker, dus 1 liter water en 1 LITER suiker (is dus meer dan 1 kilo). Als je die citroensiroop gloeiend heet afvult in flesjes met TO dop dan heb je een heerlijke bio citroensiroop om zelf limonade te maken maar ook bij gin en tonic te voegen edm. Bijkomend probleem, de citroensiroop gaat harder dan de limoncello, nou dat weer....

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@odevie Leuk recept van de siroop dat ga ik ook eens maken. Bedankt voor het delen.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 480
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik had net zo iets van "Oh ja, dat heb ik ook nog eens gemaakt"... Toen ik de fles weer had gevonden, bleek er bovenop ook een laagje olie te drijven. Even schudden en het was weer weg, smaak is nog steeds zoals limoncello hoort te zijn. Hopelijk eind van de zomer weer de mogelijkheid voor een buurt -BBQ, dan kan ik het aan de buurvrouwen kwijtraken 🤣 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ook voor " drank achtig " iets als limonchello geld met een Beetje glycerine blijft de emulsie beter .

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1867

@robbert, bijna standaard om bij een likeur een beetje glycerine toe te voegen, daar wordt het normaal gesproken niet slechter van.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 10022

@rumo er zijn heel veel dranken waar glycerine in zit.  .denk aan Cointreau , drambui , Chartreuse , bruidstranen . Je kunt het vaak zien aan hoe het aan het glas hangt en aan helderheid / reflectie .

Bij likeur maken  hoort het ook standaard op plank te staan.  😄

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert hoeveel glycerine op hoeveel drank toevoegen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10022
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoeveelheid glycerine dat je gebruikt in een echte likeur  hangt ook wat af van hoeveelheid suiker aanwezig .  Het is ook mondgevoel wat verbeterd . 

Om "drank" als  limonchello iets aantrekkelijker te maken ongeveer  5 tot 8  ml per liter  i.v.m. suikers siroop aanwezig .

 

Beantwoorden
Berichten: 158
(@chriswisky)
Estimable Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Probeer een 3 laagjes wit geurloos keukenrol met daar tussen 4 laagjes reukloos wit wc papier,olie is wat dikker dus ik denk dat je het zo wel goed krijgt,ik hou er niet van om van alles in mijn drank te gooien,en dit is een goedkope oplossing

Beantwoorden
Berichten: 2
(@romcars)
New Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Oud topic, maar hier was ik naar op zoek.

Ik heb dus ook een laagje dat komt bovendrijven op mijn limoncello, vlgs. mij niet alleen olie, maar ook iets anders.

Ik giet de 96 alcohol na macereren door een koffiefilter, maar dat hielp niet (voldoende)

Wat is het idee achter de glycerine? hier had ik nog niet van gehoord

 

andere suggesties nog steeds welkom !

 

grtz 

Beantwoorden
3 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@romcars met een scheidingstrechter kun je na een tijdje erin te hebben gerust de onderste laag aftappen en bovenste laagje achterlaten. Je zou ook flessen flink kunnen vullen en na een tijdje het bovenste met pipet wegnemen.

Andere mogelijkheid is meer alcohol toevoegen waardoor de olie wat beter oplost. Zo kun je ook percentage wat hoger houden voor t zelfde effect.

Het idee achter glycerine is dat het de viscositeit veranderd. Dit zou de olie beter in suspensie (lees; oplossing) kunnen houden.

Olielaagjes zijn lastig te filteren over t algemeen.

Beantwoorden
(@mcnuggets)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

New Member
Berichten: 1
  1. @romcars hoewel ik hier zelf geen ervaring mee heb, zou je het filteren met een koffiefilter kunnen proberen na het aanlengen met water en suiker. De olie komt natuurlijk pas zijn opgeloste vorm nadat het alcoholpercentage richting de 30% gaat. Als het niet meer is opgelost, dan zou het beter achter moeten blijven in filterpapier. Eventueel een dubbel filterpapier. 
Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2711

@romcars je schrijft 96%. Dus je hebt al olie voor dat je het verdund. Ik zou de hele handel nadat je de schillen eruit hebt gezeefd, 5 uren in de vriezer leggen. Dan stolt de olie wat. Dan filter je alles door een dubbel laagje ongeparmufeerd (Schrijf ik dat goed?) Keukenrol. De 96% alc loopt door en olie blijft in het papier. Succes

Beantwoorden
Berichten: 134
(@drankdier)
Estimable Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Het laagje olie zijn waarschijnlijk de terpenen uit de citroenschillen. Met een koffiefilter ga je de olie er niet uit krijgen. Je filtert tenslotte op deeltjes en niet op vloeistoffen.

Met glycerine kan het oplosbaar vermogen van de olie wat hoger worden waardoor het laagje verdwijnt. Een andere optie is om minder citroenen of meer alcohol in je recept te gebruiken en te kijken of dat werkt. Waarschijnlijk heb je nu namelijk een maximum oplosbare hoeveelheid olie in de oplossing berijkt.

Beantwoorden
3 Reacties
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 376

@drankdier te lang laten macereren in de alcohol?

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@odevie Kan ook, maar is moeilijker te pijlen. Warmer of kouder macereren en het volume of percentage heeft ook impact op de efficiëntie en timing. Ik streef altijd voor de hoogste efficiëntie en pas dan de hoeveelheid aan.

Tenzij je maceraten in heldere likeur wil verwerken, dan macereren ik altijd op het eindpercentage zodat het niet dof slaat bij verdunning.

Beantwoorden
(@mojocreations)
Deelgenomen: 4 weken geleden

Active Member
Berichten: 4

@drankdier Wat is volgens jou dan de meest efficiënte manier? Ik dacht dat het niet veel verschil maakte hoe lang je het liet maceren, omdat er niet meer werd opgenomen naarmate de alcohol verzadigd is geraakt.

Beantwoorden
Berichten: 4
(@mojocreations)
Active Member
Deelgenomen: 4 weken geleden

Ik heb dit soms, maar OOK dat er een vies bruin/groen laagje op komt. Hebben jullie hier ook ervaring mee?

  • Ik heb het 1x eerder gehad toen ik honing toevoegde ipv simple syrup, dus heb daarna honing nooit meer gebruikt.
  • Ik gebruik Navimer 96% pure alcohol.
  • Ik gebruik onbehandelde sinaasappels/citroenen uit Valencia.
  • Ik gebruik Rietsuiker ipv heldere kristalsuiker. Misschien ligt het daar aan? Maar ik heb dit ook heel vaak zonder problemen gebruikt.
  • Flessen zijn goed schoongemaakt met soda en kokend water.
  • Ik kook in mijn eigen keuken, dus kans op kruisbesmetting is aanwezig. Ik maak alles wel schoon van tevoren.
  • Ik bewaar de flessen in de berging, dus iets lager dan kamertemperatuur.

Ik ben heel benieuwd!

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?