Het recept dat ik gebruik voor zelfgemaakte Limoncello is:
14 citroenschillen in 92% pure alcohol (gestookt met de t500) 3 weken laten marceren op een donkere plek.
Na 3 weken te hebben gewacht en af en toe de weckpot geschud te hebben heb ik 1 liter citroen alcohol (92%) gemengd met 2 liter suikerwater (600gr suiker).
Vervolgens heb ik het gemengd met elkaar en werd het mooi troebel, zoals het hoort. Niks mis mee.
Maar nu komt het probleem: Na een dag de Limoncello in glazen flessen te hebben staan komt er een laagje olie bovenop de limoncello drijven?? Het ziet aantrekkelijk en lekker uit.
Nu is mijn vraag, wie weet wat dit is? En hoe kan ik het voorkomen?
Zelf hou ik een 200 gram suiker per liter likeur aan. In een eenvoudig rekenvoorbeeld, stel dat je 1 liter maceraat hebt van 90% en je wil verdunnen naar 30% dan moet er 2 liter suikerwater bij. In totaal heb je dan 3 liter van 30%.
Op 3 liter gebruik je 600 gram suiker. Die los ik op in 1 liter water, in een pannetje op het fornuis. Na afkoelen vul ik aan met water tot 2 liter en voeg het bij de alcohol. Zo heb je 3 liter likeur (limoncello of wat dan ook) van 30% met 200g suiker per liter likeur.
Iedereen vind deze zo lekker dat het moeilijk is om bij te houden. Zo krijg je dan zoiets van wat doe ik met de citroenen wanneer die geschild zijn? Nou, die pers ik en bij 1 liter geperst citroensap doe ik gelijke volumes water en suiker, dus 1 liter water en 1 LITER suiker (is dus meer dan 1 kilo). Als je die citroensiroop gloeiend heet afvult in flesjes met TO dop dan heb je een heerlijke bio citroensiroop om zelf limonade te maken maar ook bij gin en tonic te voegen edm. Bijkomend probleem, de citroensiroop gaat harder dan de limoncello, nou dat weer....
Ik had net zo iets van "Oh ja, dat heb ik ook nog eens gemaakt"... Toen ik de fles weer had gevonden, bleek er bovenop ook een laagje olie te drijven. Even schudden en het was weer weg, smaak is nog steeds zoals limoncello hoort te zijn. Hopelijk eind van de zomer weer de mogelijkheid voor een buurt -BBQ, dan kan ik het aan de buurvrouwen kwijtraken 🤣
Ook voor " drank achtig " iets als limonchello geld met een Beetje glycerine blijft de emulsie beter .
Hoeveelheid glycerine dat je gebruikt in een echte likeur hangt ook wat af van hoeveelheid suiker aanwezig . Het is ook mondgevoel wat verbeterd .
Om "drank" als limonchello iets aantrekkelijker te maken ongeveer 5 tot 8 ml per liter i.v.m. suikers siroop aanwezig .
Probeer een 3 laagjes wit geurloos keukenrol met daar tussen 4 laagjes reukloos wit wc papier,olie is wat dikker dus ik denk dat je het zo wel goed krijgt,ik hou er niet van om van alles in mijn drank te gooien,en dit is een goedkope oplossing
Oud topic, maar hier was ik naar op zoek.
Ik heb dus ook een laagje dat komt bovendrijven op mijn limoncello, vlgs. mij niet alleen olie, maar ook iets anders.
Ik giet de 96 alcohol na macereren door een koffiefilter, maar dat hielp niet (voldoende)
Wat is het idee achter de glycerine? hier had ik nog niet van gehoord
andere suggesties nog steeds welkom !
grtz
Het laagje olie zijn waarschijnlijk de terpenen uit de citroenschillen. Met een koffiefilter ga je de olie er niet uit krijgen. Je filtert tenslotte op deeltjes en niet op vloeistoffen.
Met glycerine kan het oplosbaar vermogen van de olie wat hoger worden waardoor het laagje verdwijnt. Een andere optie is om minder citroenen of meer alcohol in je recept te gebruiken en te kijken of dat werkt. Waarschijnlijk heb je nu namelijk een maximum oplosbare hoeveelheid olie in de oplossing berijkt.
Ik heb dit soms, maar OOK dat er een vies bruin/groen laagje op komt. Hebben jullie hier ook ervaring mee?
- Ik heb het 1x eerder gehad toen ik honing toevoegde ipv simple syrup, dus heb daarna honing nooit meer gebruikt.
- Ik gebruik Navimer 96% pure alcohol.
- Ik gebruik onbehandelde sinaasappels/citroenen uit Valencia.
- Ik gebruik Rietsuiker ipv heldere kristalsuiker. Misschien ligt het daar aan? Maar ik heb dit ook heel vaak zonder problemen gebruikt.
- Flessen zijn goed schoongemaakt met soda en kokend water.
- Ik kook in mijn eigen keuken, dus kans op kruisbesmetting is aanwezig. Ik maak alles wel schoon van tevoren.
- Ik bewaar de flessen in de berging, dus iets lager dan kamertemperatuur.
Ik ben heel benieuwd!