Meldingen
Alles wissen

Graag hulp, Laagje olie op Limoncello


Stanos
Berichten: 2
Registered
Topic starter
(@stanos)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Het recept dat ik gebruik voor zelfgemaakte Limoncello is:

14 citroenschillen in 92% pure alcohol (gestookt met de t500) 3 weken laten marceren op een donkere plek.

Na 3 weken te hebben gewacht en af en toe de weckpot geschud te hebben heb ik 1 liter citroen alcohol (92%) gemengd  met 2 liter suikerwater (600gr suiker).

Vervolgens heb ik het gemengd met elkaar en werd het mooi troebel, zoals het hoort. Niks mis mee.

Maar nu komt het probleem: Na een dag de Limoncello in glazen flessen te hebben staan komt er een laagje olie bovenop de limoncello drijven?? Het ziet aantrekkelijk en lekker uit.

Nu is mijn vraag, wie weet wat dit is? En hoe kan ik het voorkomen? 

Beantwoorden
Onderwerp trefwoorden
10 reacties
1 Beantwoorden
Thurstan
Registered
(@thurstan)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 91

@stanos Mijn vermoeden is dat door zoveel suikerwater toe te voegen de oliën etc van de citroenen niet meer in opgeloste vorm blijven. 1l aan 92% + 2l suiker water zou iets van een 30% alcohol zijn als resultaat. En ik denk dat dit wat aan de lage kant is. Ik hou liefst mijn limoncello 40%+ en daar heb ik het niet bij, maar dat is natuurlijk smaak. ik heb het niet zo graag te zoet.

Maar dit is een vermoeden, ik ben geen Chemist 🙂

Beantwoorden
Odevie
Berichten: 117
Registered
(@odevie)
Actief Lid
Deelgenomen: 12 maanden geleden

Zelf hou ik een 200 gram suiker per liter likeur aan. In een eenvoudig rekenvoorbeeld, stel dat je 1 liter maceraat hebt van 90% en je wil verdunnen naar 30% dan moet er 2 liter suikerwater bij. In totaal heb je dan 3 liter van 30%.

Op 3 liter gebruik je 600 gram suiker. Die los ik op in 1 liter water, in een pannetje op het fornuis. Na afkoelen vul ik aan met water tot 2 liter en voeg het bij de alcohol. Zo heb je 3 liter likeur (limoncello of wat dan ook) van 30% met 200g suiker per liter likeur.

Iedereen vind deze zo lekker dat het moeilijk is om bij te houden. Zo krijg je dan zoiets van wat doe ik met de citroenen wanneer die geschild zijn? Nou, die pers ik en bij 1 liter geperst citroensap doe ik gelijke volumes water en suiker, dus 1 liter water en 1 LITER suiker (is dus meer dan 1 kilo). Als je die citroensiroop gloeiend heet afvult in flesjes met TO dop dan heb je een heerlijke bio citroensiroop om zelf limonade te maken maar ook bij gin en tonic te voegen edm. Bijkomend probleem, de citroensiroop gaat harder dan de limoncello, nou dat weer....

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 159

@odevie Leuk recept van de siroop dat ga ik ook eens maken. Bedankt voor het delen.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 191
Registered
(@mccorner)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik had net zo iets van "Oh ja, dat heb ik ook nog eens gemaakt"... Toen ik de fles weer had gevonden, bleek er bovenop ook een laagje olie te drijven. Even schudden en het was weer weg, smaak is nog steeds zoals limoncello hoort te zijn. Hopelijk eind van de zomer weer de mogelijkheid voor een buurt -BBQ, dan kan ik het aan de buurvrouwen kwijtraken 🤣 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ook voor " drank achtig " iets als limonchello geld met een Beetje glycerine blijft de emulsie beter .

 

 

Beantwoorden
3 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Prominent Lid
Berichten: 891

@robbert, bijna standaard om bij een likeur een beetje glycerine toe te voegen, daar wordt het normaal gesproken niet slechter van.

Beantwoorden
Robbert
Registered
(@robbert)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 7149

@rumo er zijn heel veel dranken waar glycerine in zit.  .denk aan Cointreau , drambui , Chartreuse , bruidstranen . Je kunt het vaak zien aan hoe het aan het glas hangt en aan helderheid / reflectie .

Bij likeur maken  hoort het ook standaard op plank te staan.  😄

Beantwoorden
Notna
Registered
(@notna)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 159

@robbert hoeveel glycerine op hoeveel drank toevoegen?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 7149
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hoeveelheid glycerine dat je gebruikt in een echte likeur  hangt ook wat af van hoeveelheid suiker aanwezig .  Het is ook mondgevoel wat verbeterd . 

Om "drank" als  limonchello iets aantrekkelijker te maken ongeveer  5 tot 8  ml per liter  i.v.m. suikers siroop aanwezig .

 

Beantwoorden
Chriswisky
Berichten: 94
Registered
(@chriswisky)
Actief Lid
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Probeer een 3 laagjes wit geurloos keukenrol met daar tussen 4 laagjes reukloos wit wc papier,olie is wat dikker dus ik denk dat je het zo wel goed krijgt,ik hou er niet van om van alles in mijn drank te gooien,en dit is een goedkope oplossing

Beantwoorden
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?