Meldingen
Alles wissen

[Sticky] Lees dit eerst, de Thuis Distilleren Beginnersgids

Pagina 1 / 2

Stookforum
Berichten: 6582
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illuster Lid
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het oude topic is even onvindbaar, daarom hier opnieuw de link naar de beginnersgids.

Klik hier voor de beginnersgids

Beantwoorden
35 reacties
16 Reacties
Paolo
Registered
(@paolo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Respectabel Lid
Berichten: 602

moet eigenlijk worden verplicht als beginner 😉

Beantwoorden
Borrel
Registered
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@stookforum 
Beste Stookforum en leden,

Ik heb de T500 aangeschaft (na advies van stookforum) om Gin te stoken. Nu heb ik de wash gemaakt met de Classic Turbo 8 Yeast 20%. De wash is 3 weken nadat het uit geborreld is gebruikt (met Turbo clear en conditioner) voor de de ruwe stook. Na het lezen van de beginnersgids heb ik de eerst 25% van de Low Wines opgevangen. Dit zou volgens Stookforum rond de 90% alcohol bevatten. Alleen komt het ABV bij mijn distillaat niet boven de 55% uit. Ik heb een Water Flow Regulator aangeschaft om de temperatuur te te regelen. Bij 84 graden heb ik deze aangezet en langzaam harder aangezet. De temperatuur blijft oplopen tot 95,6 graden. 

Wat heb ik fout gedaan en wat moet ik anders doen om een ABV van rond de 90% te krijgen? Graag hulp!

 

Met vriendelijke groet,

Borrel

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6582

@borrel zo te lezen heb je een T500 met koperen helm en condensor, de Alambiek uitvoering. Dus niet de T500 met Reflux Kolom. De Alambiek is bedoeld om op smaak te stoken, de reflux kolom is bedoeld om een hoog percentage neutraal te maken van om en nabij de 92 a 93%.

Beantwoorden
Borrel
Registered
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@stookforum klopt. Ik heb de Alambiek. Is het nu nodig om voor een hoge abv een reflux kolom te kopen voor mijn T500?

Nog even voor de duidelijkheid; als ik de ruw stook met de reflux kolom distilleer krijg ik rond de 92 verwijderde verbinding Voor de fijnstook (gin te maken) kan ik de Alambiek gebruiken? 

groet, Borre

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6582

@borrel klopt, met de reflux maak je neutraal van 92%, en die kun je dan verdunnen en herstoken met bijvoorbeeld je gin kruiden in de gin basket die je  onder de koperen helm schroeft. Zo kun je een veel bredere range dranken maken 🙂 met neutraal kun je alle kanten op maar met de Alambiek kun je weer andere dingen, zoals Gin, fruitdistillaten, whisky, rum etc...

Er is een groot T500 topic, dan houden we dit topic weer voor de beginnersgids 🙂

Beantwoorden
Borrel
Registered
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@stookforum Inmiddels heb ik de reflux aangeschaft en gemonteerd. Ik heb een nieuwe Wash gemaakt en ben deze nu met de refux aan het distilleren. De eerste 250ml heb ik gemeten en weggedaan (foreshots, of is dit alleen nodig voor bij de fijnstook?). Dit was gelukkig 92%. Bij 66 graden heb ik de water flow regulator rustig aan gezet. En grote tijd heeft het tussen de 86 en 90 graden gezeten. Bij een tussentijdse meting stond het ABV op 70%, een half uur later al op 58%/ Wat doe ik fout? Vanaf hoeveel graden destilleer je de ruwe stook, vanaf hoeveel graden de fijne stook. En hoe kom ik uit op 92% ABV? Ik ben van een wash van 25 liter gestopt na ruim 3 liter omdat de ABV steeds afnam. Kun jij mij a.u.b. helpen?  

Groeten Borrel

P.S. Uiteindelijk wil ik met de fijne stook Gin maken.

Beantwoorden
Odevie
Registered
(@odevie)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Actief Lid
Berichten: 176

@brouwmaat de thermometer op de reflux kolom werkt anders dan op de helm. In de handleiding staat dat je de temperatuur van je koelwater tussen de 55 en 65 graden moet houden. Hoe hoger de temperatuur hoe sneller je destillaat stroomt maar hoe minder sterk, minder % dus.

Na ettelijke washes te hebben gestookt met de reflux zet ik het koelwater aan bij net boven de 40 graden en hou de temperatuur tussen de 48 en 52 graden om het gros van de alcohol op te vangen na de voorloop van 50 a 100 ml. Deze zit ruim boven de 90%. Wanneer het druppelen fel vermindert laat ik de temperatuur verder oplopen tot 65 graden en vang dat destillaat appart op tot wanneer het zakt naar 30 a 35%. Zo hebben ik twee potten, een van boven de 90% en een van rond de 60% (afhankelijk wanneer je stopt).

Met de helm, eventueel met botanical basket, is het een ander verhaal. Hier meet je de temperatuur van de damp op de brug. Je zet je koelwater aan vanaf een graad of 50 en de alcohol zal beginnen stromen iets boven de 60 graden, dit is de voorloop. Pas boven de 70 graden begin je te produceren en is het de kunst om de temperatuur rond de 80 graden te houden. Daarbij komt een vermogensregelaar goed van pas, om rustig te kunnen gaan stoken en je cuts te kunnen maken. Naarmate je tijdens het stookproces de temperatuur laat oplopen komen er ook andere (smaak)stoffen mee die je enkel door proeven kan beoordelen. Ik stop steeds bij 92 graden omdat je dan nog weinig kwaliteit overhaalt. De flesjes met destillaat laat je enkele dagen staan met een prop watten of keukenrol zodat je destikkaat kan ademen. Met proeven bepaal je dan welke je weerhoudt en samenvoegt en wat je weggooit.

Succes

Beantwoorden
Borrel
Registered
(@brouwmaat)
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 6

@stookforum trouwens dank voor je snelle reactie.

Beantwoorden
stookboks
Registered
(@stookboks)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 8

Deze gids is fantastisch. Ik ben me vooraf flink gaan inlezen en deze gids is daarbij een perfecte bron. Kon zo een vliegende start maken!

Hij zit in m’n standaard uitrusting - naast het stookboek dat meegeleverd wordt bij de distilleerketel 🙂

Beantwoorden
Sjonnie
Registered
(@sjonnie)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 95

@stookboks. Gids is inderdaad super!! Mooi basisprincipe uitgelegd. Het is al eens eerder geopperd, maar Stookforum zou een boek moeten uitbrengen. Noteer mij maar voor de eerste druk 😀

Beantwoorden
Drankorgel-2.0
Registered
(@drankorgel-2-0)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@stookforum

 

zal me kort voorstellen, nieuw op het forum.

Beginnend stoker en afgelopen maand de T500 gekocht. Man 34 jaar woonachtig in Limburg en zeer nieuwsgierig wat we kunnen produceren 🙂 

Ik heb een vraag over het volgende stuk uit de gids

Het is niet omdat je een 20% wash
kan maken door turbogist te gebruiken, dat je dat ook moet doen. Het kost meer
tijd (en geld) om de nare bijsmaken die deze turbogisten produceren uit je spirit
te halen (door filtering over actieve kool) dan je bespaart door een wash te
gebruiken met een hoog alcoholpotentieel. De ervaring leert dat je best
suikerconcentraties gebruikt met een potentieel aan alcohol tussen de 10 en de
14 % ABV

 

Nu heb ik zelf de T500 met reflux aangeschaft en een eerste wash gemaakt met turbo gist.

Resulstaat 20% alcohol. Deze gedestileerd en het resultaat was een dikke 4 Liter destillaat met  92/93% . 

Maar nu ik bovenstaande lees was ik benieuwd hoe je op 93% uitkomt als je geen turbogist gebruikt en daardoor een stookwijn gebruikt die maar 10 of 14% is zoals hierboven beschreven?

 

En mijn tweede vraag. Je leest een veel recepten dat ze 96% gebruiken ipv 93%. Hoe kom je op 96% destilaat?

 

alvast bedankt.

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6582

@drankorgel-2-0  

De T500 maakt altijd 92%, dus zelfs al zou je bier van 5% verstoken, dan nog krijg je dat percentage. Alleen je totale opbrengst zal veel minder zijn dan de ruime 4 liter die je nu hebt 😉

De 96% uit de recepten mag je negeren, die paar procenten geeft geen verschil in resultaat. Enkel iets minder water gebruiken als je het aanlegt naar drinksterkte 🙂

 

 

Beantwoorden
Drankorgel-2.0
Registered
(@drankorgel-2-0)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@stookforum 

 

Bedankt nog voor je toelichting. 

Ondertussen een paar  washes gemaakt en de eerste 20liter gestookt. Alles mooi rond die 92 Verwijderde link

Nu zitten we nog met een paar vragen

1. in de gids geef je aan dat het goedkoper is om geen turbo gist te gebruiken en zo een 10 of 12/15% stookwijn te maken. Is er uiteindelijk ook een smaak verschil als je het zonder turbo gist maakt of blijft die gelijk. Wij hebben namelijk een eerste batch limoncello gemaakt en ik vind de eerste smaak niet lekker, nasmaak wel. Ik weet nu niet of het aan de productie van de alcohol ligt of dat we teveel alcohol hebben gebruikt. 1 liter met 1.5 liter water en 600 gram suiker.

2 heb je ervaring met Limoncello? welke zeef is hier het beste voor te gebruiken? hebben het geprobeerd met een thee zeef maar ik denk dat deze nog te grof is. Je leest vaker over een koffiefilter maar als je 10 of 15 liter maakt is dit niet te doen.

Alvast bedankt

Beantwoorden
Saint Bonnet
Registered
(@saint-bonnet)
Deelgenomen: 1 maand geleden

Nieuw Lid
Berichten: 5

@stookforum duidelijke een leerzame gids. Helaas een klein foutje gevonden en wel onder 3.3 pagina 7 van 28. Hier wordt in de een na laatste zin gesproken over "Heads" waar logischerwijs "Hearts" bedoeld wordt. Noem me een kniesoor,.....

Beantwoorden
Drankorgel-2.0
Registered
(@drankorgel-2-0)
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Nieuw Lid
Berichten: 7

@stookforum 

 

Bedankt nog voor je toelichting. 

Ondertussen een paar  washes gemaakt en de eerste 20liter gestookt. Alles mooi rond die 92 Verwijderde link

Nu zitten we nog met een paar vragen

1. in de gids geef je aan dat het goedkoper is om geen turbo gist te gebruiken en zo een 10 of 12/15% stookwijn te maken. Is er uiteindelijk ook een smaak verschil als je het zonder turbo gist maakt of blijft die gelijk. Wij hebben namelijk een eerste batch limoncello gemaakt en ik vind de eerste smaak niet lekker, nasmaak wel. Ik weet nu niet of het aan de productie van de alcohol ligt of dat we teveel alcohol hebben gebruikt. 1 liter met 1.5 liter water en 600 gram suiker.

2 heb je ervaring met Limoncello? welke zeef is hier het beste voor te gebruiken? hebben het geprobeerd met een thee zeef maar ik denk dat deze nog te grof is. Je leest vaker over een koffiefilter maar als je 10 of 15 liter maakt is dit niet te doen.

Alvast bedankt

Beantwoorden
Stookforum
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illuster Lid
Berichten: 6582

@drankorgel-2-0  ik heb de gids niet geschreven dus ik kan er geen toelichting op geven. Maar er zijn er vast genoeg die dat wel kunnen 😀

Groetjes,

Jan

Beantwoorden
Yceman
Berichten: 1
Registered
(@yceman)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Dank voor het toelaten!

Ik hoop hier veel te kunnen leren...!

Beantwoorden
Coolegem
Berichten: 1
Registered
(@coolegem)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Bwdankt voor de toelating 

Beantwoorden
Sjeel
Berichten: 12
Registered
(@sjeeldegroenedraek-nl)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Top gids!
Heel duidelijk en overzichtelijk!

Skol!

Beantwoorden
Ton
Berichten: 385
 Ton
Registered
(@ton)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Duidelijk en goed omschreven, een must voor iedere beginnende stoker 👍

Beantwoorden
Notna
Berichten: 228
Registered
(@notna)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Een super gids!

Heel makkelijk en duidelijk voor een beginner zo als ik dus ben.

Zeker een aanrader voor iedere beginnend stoker net als dit forum. 😀 

Beantwoorden
Lammert
Berichten: 3
Registered
(@lammert)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik wil jullie bedanken voor het toelaten op de Form. Ik ben een beginner naar ik wil graag Rum stoken. Heb een kleine vraag Wanneer ben je illegaal bezig en tot hoeveel mag je stoken.

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Sjonnie
Registered
(@sjonnie)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 95

@lammert. Gewoon niet verkopen, dan is er niets aan de hand. Ook niet aan de grote klok hangen. Ruilen daarentegen is wel toegestaan... Soms kun je nog beter een zwaar misdrijf plegen dan je alcohol verkopen. Als de belastingdienst z'n accijns niet krijgt ben je aan de beurt. Vraag maar aan de nazaten van Al Capone. Stook-ze!!

Beantwoorden
Chriswisky
Berichten: 109
Registered
(@chriswisky)
Actief Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Vanaf dat je een ketel thuis hebt,en stoken mag je nog geen ml.dus ik ben al 15 jr illegaal met een ketel van 100 ltr aan het stoken en hoeveel liters ik gestookt heb zou ik niet weten maar heb nooit dorst geleden😂😂😂

Beantwoorden
Lammert
Berichten: 3
Registered
(@lammert)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Ik heb wel alcohol gestookt van 25 45 en 75% maar er zat wel een rare smaak aan ik denk dat ik nog moest veinstoken om er een smaak aan geven. Nu ga ik proberen om Rum te gaan stoken. 

Beantwoorden
Lammert
Berichten: 3
Registered
(@lammert)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Geachte Stookforum, Hierbij heb ik een vraag. Ik ben bezig om Rum te gaan stoken. Ik heb al 5.6 kg suiker melasse gemaakt van rietsuiker dit is in totaal 8 liter. Ik heb op 20 februari de suikermelasse in een emmer van 15 liter gedaan met een toevoeging van water 4 liter het water wat ik er in gedaan heb is louw dit heb ik geroerd. Daarna heb ik de rum gist er overheen gestrooid en deze even laten liggen met de de deksel er op na 10 a 15 minuten heb ik het er doorheen geroerd ik heb de deksel van de emmer er weer op gedaan met een water slot. Hoelang moet ik wachten voor dat ik dit kan gaan stoken in mijn vat. Ik heb de emmer met 12 liter in de schuur staan daar staat ook mijn Palletkachel het is daar nachts 9 graden en overdag rond de 18 a 19 graden.

Wie kan mij wijsheid geven.  

Beantwoorden
Bas
Berichten: 2
 Bas
Registered
(@basvov)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 9 maanden geleden

Beste mensen van Stookforum,

Dank voor de heldere beginnersgids! Ik heb natuurlijk nog steeds vragen maar die horen hier niet verwacht ik. Leuk dit forum!

Groet,

Bas

Beantwoorden
Frrrrank
Berichten: 1
Registered
(@frrrrank)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 6 maanden geleden

Supergids, dank je.

1 noob vraag: er zijn flesjes te zien op pag 8. Welke grootte van flesjes moet je  ongeveer aanhouden?

 

Beantwoorden
Jean-Luke
Berichten: 1
Registered
(@jean-luke)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Goedenavond. Ik ben nieuw lid van het stookforum en begonnen met de beginnersgids. Dat geeft tenminste duidelijkheid. Dank hiervoor en het is inderdaad noodzakelijk om eerste deze gids eens door te nemen. Mijn installatie is bijna klaar, geruild met iemand die niet meer stookte, en ik ben bezig om nog wat onderdelen aan elkaar te knopen. Als ik vragen heb, kom ik hier graag terug!

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Chriswisky
Registered
(@chriswisky)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

Kennis is macht ,ik stook 18 jr en leer nog steeds dat is ook wat ik wel leuk vind.de meeste die mijn drank drinken vinden hem lekker maar ik wil meestal nog verbeteren maar smaak is voor iedereen ook anders,wat de een lekker vind hoef ik nog niet lekker te vinden en andersom ook.

Beantwoorden
Brewer
Berichten: 6
Registered
(@brewer)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 10 maanden geleden

Beginners gids is een must voor de beginnende stoker.

Zeer interessant 

Beantwoorden
rrroger
Berichten: 24
Registered
(@rrroger)
Nieuw Lid
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Erg handig voor de beginnende Moonshiner 🙂

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2021 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?