Mocht het niet lukken , je kunt ook een Afdichtingspasta voor wijnvaten gebruiken.
Zie dat je ver weg woont anders had je zo wat van me kunnen krijgen...mocht je in het zuiden van het land komen PM me maar dan kun je zo wat krijgen.
ps, vind hier nogmeer tips over lekkende vaatjes
https://www.stookforum.nl/thread/support-lekkend-vat/
Contact opnemen met de verkoper zou ikeerst doen voordat je gaat spijkeren oid dan vervalt de garantie
meeste barrel sealers zijn van Paraffine was met een soort mineraal ( klei ) gemengt
Paraffine is een aardolie / chemisch product waarvan o.a. ook theelichtjes kaarsen van worden gemaakt .
Paraffine is een oplossing om tijdelijk een vat mee te dichten .
het werkt maar het na enkele weken gaat de drank toch ernaar smaken en door werking van hout uiteidelijk eruit gedrukt.
het hout blijft werken grote kans op opnieuw gaan lekken .
grote lekken kun je uitvrezen en stukje droog hout opmaat gemaakt erin zetten .
door vochtigheid zet het uit en dicht het .
Wanneer een naad toch tegroot is en blijft lekken . breeuwkatoen of dun kurk strookjes ertussen duwen .
Ook kun je carnaubawas verhitten met droog zaagsel mengen en dat in de naad perzen .
( carnauba was hebben de meeste oude " stokers " voor diverse doeleinde meestal liggen . ook te gebruiken als temperatuur indicator door smelt temp van de was )
Simpelste is paar naaldjes erin .
gebruik absoluut geen silicone kitten deze bevatten azijnzuur wat direct vat en drank verpest .
Zouden punaises werken? Niet lang, wel een prima lengte lijkt me.
Punaises roesten snel
Dus rvs is wel gewenst?
dunne rvs spijkertjes of die zwarte stalen spijkertjes . of naalden uit naaidoos
Ik heb precies hetzelfde met een lekkend vaatje. Ik ga de naalden truc ook proberen. Ik laat je weten hoe het afloopt.Dank voor de duidelijke uitleg.
Je kan ook de duigen uit elkaar halen en kijken hoeveel afwijking er op die plaats is
soms helpt het om de duigen van plaats te wisselen
hoepels strak aanslaan
opvullen met heet water en compleet onderdompelen in een groot genoeg recipiënt enkele dagen ondergedompeld laten, uithalen, terug heet water erin en zo de buitenkant laten drogen.
succes
professioneel worden de vaten dichtgestoomd
Hoi! Je probleem komt vaker voor bij nieuwe eiken vaatjes. Soms helpt het om het vat meerdere keren met warm water te vullen en steeds een dag te laten staan. Je kunt ook proberen met heet water of zelfs wat stoom, zodat het hout sneller uitzet. Als het na een paar dagen nog lekt, kun je de plekken voorzichtig insmeren met bijenwas. Werkt dat allemaal niet, dan raad ik je aan contact op te nemen met de leverancier. Succes!
Soms kun je beter even een vat iets laten indrogen alvorens de hoepels aan te slaan. Als hout droog is en wat ingekrompen en dan de hoepels aanslaan zet alles strakker.
Veel mensen denken dat een nieuw vat meteen altijd in gebruik kan genomen en gevuld. Maar een vat wat droog heeft gestaan moet altijd hoepels aangeslagen worden.
Een vat kun je met naalden dichten , eventueel met klei spoelen dat dicht vaak beter af dan was aan buitenkant. Als je was gebruikt is er speciaal was voor vaten en anders carnauba was . Gewoon bijen was lost op door alcohol in vrij korte tijd. En je wil toch je vat een paar jaar dicht houden.
Een vat moet altijd tot top gevuld zijn . Anders droogt bovenzijde uit
Is vat niet geheel gevuld kun je het vat roteren naar links en rechts om de paar weken.
En zet NOOIT een vat in woonkamer maar in een ruimte met luchtvochtigheid van 70 - 75%. En een temperatuur van 11 a 12 graden . En zeker nooit boven de 17 graden.