Meldingen
Alles wissen

Lekkend vat

Pagina 2 / 2

Berichten: 68
(@freek)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mocht het niet lukken , je kunt ook een Afdichtingspasta voor wijnvaten gebruiken.

Zie dat je ver weg woont anders had je zo wat van me kunnen krijgen...mocht je in het zuiden van het land komen PM me maar dan kun je zo wat krijgen.

 

ps, vind hier nogmeer tips over lekkende vaatjes

https://www.stookforum.nl/thread/support-lekkend-vat/


Beantwoorden
Berichten: 20
(@ruler)
Eminent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Contact opnemen met de verkoper zou ikeerst doen voordat je gaat spijkeren oid dan vervalt de garantie 


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

meeste barrel sealers zijn van Paraffine was met een soort mineraal ( klei ) gemengt
Paraffine is een aardolie / chemisch product waarvan o.a. ook theelichtjes kaarsen van worden gemaakt .
Paraffine is een oplossing om tijdelijk een vat mee te dichten .
het werkt maar het na enkele weken gaat de drank toch ernaar smaken en door werking van hout uiteidelijk eruit gedrukt.
het hout blijft werken grote kans op opnieuw gaan lekken .
grote lekken kun je uitvrezen en stukje droog hout opmaat gemaakt erin zetten .
door vochtigheid zet het uit en dicht het .
Wanneer een naad toch tegroot is en blijft lekken . breeuwkatoen of dun kurk strookjes ertussen duwen .
Ook kun je carnaubawas verhitten met droog zaagsel mengen en dat in de naad perzen .
( carnauba was hebben de meeste oude " stokers " voor diverse doeleinde meestal liggen . ook te gebruiken als temperatuur indicator door smelt temp van de was )


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Simpelste is paar naaldjes erin .
gebruik absoluut geen silicone kitten deze bevatten azijnzuur wat direct vat en drank verpest .


Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Zouden punaises werken? Niet lang, wel een prima lengte lijkt me.


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Punaises roesten snel


Beantwoorden
Berichten: 318
(@hobbyman)
Reputable Member
Deelgenomen: 10 jaar geleden

Dus rvs is wel gewenst?


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

dunne rvs spijkertjes of die zwarte stalen spijkertjes . of naalden uit naaidoos


Beantwoorden
3 Reacties
(@rob-de-brouwer)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

New Member
Berichten: 4

Robbert. Ik heb een 5 liter vaatje gebrobeert dicht te maken met de naaldjes. Naaldjes heb ik eerst op de gewenste lengte geknipt. Zodat ik zeker weet dat ze er niet volledig doorgaan. Toen naast de lekkende naad ingeslagen. Gaf wel verbetering maar het vaatje was toch niet volledig dicht. Ook niet na het omwikkelen met natte doeken. Toen heb ik hem volledig ondergedompeld in een bak water en nog eens 24 uur laten staan. Uit de bak water meteen weer gevuld met water en laten staan tot het vat aan de buitenkant droog was. Wat denk je ? Nog steeds lek. Minimaal welliswaar maar toch. Ik werd er een beetje flauw van. De wanhoop nabij heb ik gedacht te proberen het vaatje in de epoxy te zetten. De lekkage was zo klein dat dit volgens mij geen invloed op de smaak kan hebben. Sneldrogende epoxy gebruikt. Na 24 uur uitharden direkt gevuld met whisky. Was volledig dicht. Nu maar afwachten wat het met de smaak doet. Als het goed gaat is dit een pracht oplossing. Vaatje is er ook nog eens mooier op geworden. Fingers crossed.


Beantwoorden
McCorner
(@mccorner)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 522

@rob-de-brouwer Tja, je bent van het lekken af en ongetwijfeld is het vaatje mooier. Maar ben je hiermee niet de principes kwijt waardoor whisky rijpt, nl het verlies van de angels share en de inwerking van hout en zuurstof op de whisky?


Beantwoorden
(@rob-de-brouwer)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

New Member
Berichten: 4

Ja, dat zal blijken. Het idee is dat de lucht in het vat boven de whisky dit voor mij moet gaan oplossen. Af en toe even de vuldop eraf is het idee. Hoop dat het werkt want een lek vat heb ik ook niks aan.


Beantwoorden
Berichten: 4
(@rob-de-brouwer)
New Member
Deelgenomen: 4 maanden geleden

Ik heb precies hetzelfde met een lekkend vaatje. Ik ga de naalden truc ook proberen. Ik laat je weten hoe het afloopt.Dank voor de duidelijke uitleg.


Beantwoorden
Berichten: 24
(@wvwburn)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Je kan ook de duigen uit elkaar halen en kijken hoeveel afwijking er op die plaats is

soms helpt het om de duigen van plaats te wisselen

hoepels strak aanslaan

opvullen met heet water en compleet onderdompelen in een groot genoeg recipiënt enkele dagen ondergedompeld laten, uithalen, terug heet water erin en zo de buitenkant laten drogen.

succes

professioneel worden de vaten dichtgestoomd 

 

 


Beantwoorden
1 Beantwoorden
(@rob-de-brouwer)
Deelgenomen: 4 maanden geleden

New Member
Berichten: 4

Dank. De hoepels had ik al heel vast aangeslagen maar dat werkte niet Ik ga zeker proberen hem uit elkaar te halen bij een volgend vat. Het zal niet de laatste zijn...Over de door mij gekozen oplossing heb ik nu ook mijn bedenkingen na de opmerkingen van mcCorner. Ik denk dat ik dit vaatje later maar ga gebruiken om wijn uit te schenken op een feestje. Of in een later stadium whisky in te doen die al gerijpt is.......Voor nu eerst maar eens afwachten of mijn theorie klopt dat een beetje lucht boven de whisky zou helpen. Jammer alleen dat het zolang duurt voordat je wat weet.


Beantwoorden
Berichten: 8
(@fabio)
Active Member
Deelgenomen: 2 maanden geleden

Hoi! Je probleem komt vaker voor bij nieuwe eiken vaatjes. Soms helpt het om het vat meerdere keren met warm water te vullen en steeds een dag te laten staan. Je kunt ook proberen met heet water of zelfs wat stoom, zodat het hout sneller uitzet. Als het na een paar dagen nog lekt, kun je de plekken voorzichtig insmeren met bijenwas. Werkt dat allemaal niet, dan raad ik je aan contact op te nemen met de leverancier. Succes!


Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10761
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Soms kun je beter even een vat iets laten indrogen alvorens de hoepels aan te slaan.   Als hout droog is en wat ingekrompen en dan de hoepels aanslaan zet alles strakker. 

Veel mensen denken dat een nieuw vat meteen altijd in gebruik kan genomen en gevuld. Maar een vat wat droog heeft gestaan moet altijd hoepels aangeslagen worden. 

Een vat kun je met naalden dichten ,  eventueel met klei spoelen dat dicht vaak beter af dan was aan buitenkant.   Als je was gebruikt is er speciaal was voor vaten en anders carnauba was .  Gewoon bijen was lost op door alcohol in vrij korte tijd. En je wil toch je vat een paar jaar dicht houden.

Een vat moet altijd tot top gevuld zijn . Anders droogt bovenzijde uit   

Is vat niet geheel gevuld kun je het vat roteren naar links en rechts om de paar weken.

En zet NOOIT een vat in woonkamer maar in een ruimte met luchtvochtigheid van 70 - 75%. En een temperatuur van 11 a 12 graden .  En zeker nooit boven de 17 graden.


Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?