Meldingen
Alles wissen

Limochello heel bitter


Berichten: 77
Topic starter
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb limochello gemaakt.  Helaas heb ik de citroenschillen in de alcohol 3 maanden laten staan. Nu is de smaak van de limochello erg bitter geworden. Is dit nog te corrigeren of op te lossen? Ik heb hem terug verdund met suikerwater, 4 liter met 2,5 kilo suiker. Maar dat is blijkbaar nog niet genoeg.  Ben benieuwd naar een oplossing en anders gaat deze partij helaas door de afvoer weg.

Beantwoorden
10 reacties
2 Reacties
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1158

@houthakkertje 

weggooien is sowieso zonde, je kunt het altijd nog opnieuw destilleren.

Cheers, @ndré😎🥃

Beantwoorden
(@drankdier)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 134

@houthakkertje heb je er rekening mee gehouden om het wit van de schil niet mee te nemen bij je maceraat? Het wit van de schil geeft namelijk een bittere smaak.

En wat was je alcohol percentage toen je de schillen erbij deed? Hoe hoger hoe beter. De bittere stof lost namelijk goed op in watercen slecht op in alcohol. Dus met gebruik van een hoger percentage zal de limoncello ook minder snel bitter worden.

Overigens over deze batch... Als je hem opnieuw destilleert met een pot still kan je de bitterheid achterwege laten en de citrus smaak behouden. Met toevoeging van suiker na destileren krijg dan je een soort Cointreau maar dan gemaakt met citroenen ipv sinasappels.

Over een reflux kolom kan je alle smaken eruit halen en zuivere alcohol overhouden. 

Good luck!

Beantwoorden
Berichten: 77
Topic starter
(@houthakkertje)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alcohol percentage was 86% en de schillen alleen met een dunschiller gedaan dus geen wit erbij. Na macereren was het percentage 78%. Ik heb er al suiker water bij gedaan en hij sloeg mooi blind dat wel. Maar dat bittere🤮 de schillen waren helemaal wit gebleekt toen ik alles filterde.

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@houthakkertje natriumhydroxide doorheen roeren   .  Gebruik daarbij even ph meter  . (Ph 8 -8,6 ) 24 u laten staan .  

Hierna opnieuw destileren. 

Dan kun je de alcohol weer gebruiken .

Wil je toch iets van de " drank " overhouden  destileren over citroen .  Maar Gebruik je grapefruit dan wordt het eventuele restant van bitterheid na destilleren geblend. 

Overheersen van  Hop , gentiaan en gember zijn  reden om  spul weg te gooien. Andere smaken kun je met de meeste ketels weg krijgen .

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1830

@houthakkertje 3 maanden macereren is veel te lang. Ik ben nu 5 liter Lemon lime aan het maken en dat laat je 3 dagen macereren maar wel in alcohol van 45 a 50%. Het wordt wel wat aan gezuurd met Sumak en wat bitterder gemaakt met Gentiaan maar na distilleren is het is het echt een geweldig drankje en toch wel een van mijn favorieten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9948

@rumo helemaal goed 👍

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@rumo Ik heb afgelopen week al mijn fruitalcohol samengevoegd [druiven, pruimen, appel, rozenbottel]. Dit was allemaal 1 x overgeheveld en na het samenvoegen alles nog een keer overgeheveld.

7200cc alcohol van 45% totaal. 

800 cc dunder van druiven

 

8000cc overgeheveld en totaal 3000cc alcohol van 80%, 600cc van 55% als resultaat. de laatste 600cc had een zweem van popcorn

 

Ik heb een liter alcohol van 80% teruggebracht tot 45%

Hier heb ik gedroogde sinaasappelschillen aan toegevoegd, limoenschillen en sap, citroenschillen en sap, gentiaan, kaneel, linde, gekneusde jeneverbessen en sumak. 

Verder houd ik het verhaal van de Lemon Lime aan. Nu 3 dagen lekker laten inwerken. 

 

Ben benieuwd naar de smaak. De volgende batch maak ik de echte lemon Lime..

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1830

@grensjager2. Ik verbaas mij altijd weer als er vol trots gesproken wordt over de opbrengst van zoveel cc van % en zoveel cc van % en zoveel cc van %. En er dan 1 van die cut's wordt gebruikt voor een drankje. Mij persoonlijk zeggen die cijfers hellemaal niets want welke stookwijn (ingrediënt, aantal %, kwaliteit), ketel en welke techniek heb je gebruikt is belangrijker. Beter is het om naar het totaal plaatje te kijken, de kracht van de voorloop, de diepere smaak van de naloop en het dragen van de smaak door wat daar tussen in zit. Als je dus maar een deel van je opbrengst gebruik mis je een helleboel andere dingen. Ook al heb je voor een aantal recepten een wat hoger percentage alcohol nodig om smaken te onttrekken aan je ingrediënten(maar zeker geen 90 of 96%).

Maar dat wil niet zeggen dat jou drankje niet lekker wordt, mijn eerst Lemon Lime maakte ik van suiker alcohol(zo test ik recepten wel vaker) en dat was toen ook al lekker. Maar pas wel op met een overdaad aan toevoegingen daar wordt het niet altijd beter van. De Lemon Lime is juist zo lekker omdat het zo simpel is.

Beantwoorden
(@grensjager2)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 45

@rumo ik kijk ook niet naar percentage alleen ik geef aan wat mijn ketel heeft gedaan. 

ik maak mijn eigen gist, ik heb een mooie ouderwetse graanmolen, ik maisch met een sous-vide of met een pan, ik rook mijn graan zelf, en heb 1 x suikeralcohol gemaakt. (En dat blijft daar ook bij) 

ik ben telkens aan het leren vwb smaken, combinaties, temperatuur ect ect 

ik heb bijna 7 uur erover gedaan om 3,6 liter op te vangen met een mooie zacht smaak. Kwaliteit voor kwantiteit. 

De percentage, tijd, temperatuur geeft aan dat ik geen haast heb…  en ja, misschien te veel ingrediënten maar een smaak moet je opbouwen in lagen… dat kan ook met een lemon Lime of gin. Is het niet goed dan heb ik wel een andere oplossing.

 

dus percentages zeggen niets maar in combinatie met tijd, temperatuur heel veel… 

Beantwoorden
Berichten: 17
(@wim1975)
Eminent Member
Deelgenomen: 2 jaar geleden

allemaal handige tips leuk

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?