Na enkele successen met whisky wou ik toch eens gaan experimenteren met toevoeging van ongemoute granen (gerst en/of tarwe) aan het beslag. Niet te fijn schroten, lukt wel maar dan het maischen.
Ik hou steeds het schema aan 20' bij 55 gr, 60' bij 67 gr en dan 20' bij 72 gr.
Nou viel me al op dat het SG ergens tussen de 1040 en 1050 eindigde terwijl het met puur mout ruim boven de 1060 zat. Wellicht dat granen minder suikers opleveren.
Voor de laatste batch ben ik toch maar een flesje jodiumtinctuur gaan halen en wat blijkt, na het hele proces nog een fikse verkleuring.
Dan maar enkele zakjes amylase toegevoegd en een uurtje laten doorkoken. Nog steeds verkleuring. Na nog een uurtje koken, nog steeds verkleuring. Toch maar gestopt en uitgekomen op een SG van 1050, inachtgenomen dat er flink wat water verkookt is... Moet er ook bij vermelden dat tijdens het koken er schuim gevormd werd alsof er Dreft bij gedaan was...
Moet het maischschema aangepast worden bij gebruik van granen? Alle tips welkom