Meldingen
Alles wissen

mandfles


Berichten: 27
Topic starter
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben ik weer. Kan ik een mandfles(zonder mand) gebruiken om te stoken. In een weckketel met water erin verwarmen een stop van een waterslot met daardoor de leiding naar de koeler toe. Of gaat de fles kapot of vliegt die stop eruit of gaat alles goed. Iemand ervaring of advies .Dank jullie

Beantwoorden
7 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Volgens mij moet je voor kokende vloeistoffen laboratoriumglas gebruiken. Een mandfles is dat zeker niet.

Beantwoorden
Berichten: 13
(@tesseract)
Active Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

alsmede lost je "rubberen" stop op door de alcoholdamp.
als je lab glas wilt hebben moet je zoeken naar broscilaatglas.
het probleem zijnde dat je eindigt met een complete lab destilatie kit.
en daarmee een lab "klemmen en ophangsysteem"nodig hebt wat ook nog super breekbaar is!! (heb er al 3 sets doorheen gewerkt met etherische olie maken)
maar voor labglas vragen kun je bij mij terecht.
sterkte

Beantwoorden
Berichten: 27
Topic starter
(@bejakin)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ja dacht ook al zoiets heb er wel al eens een met kokend water schoon gemaakt bleef heel. als nu de temperatuur aan beide zijden van het glas gelijk is zou er eigenlijk geen spanning kunnen ontstaan maar ga dat dan ook niet gokken

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10492
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mandfles kun je in vergisten en in opslaan . Op vuur zal hij barsten . Er zijn laboratorium kolven te koop waarmee je kunt distilleren . zijn prijzig , kwetsbaar en niet groot van inhoud . (Mocht je in glas willen distileren heb ik nog paar glazen koelers liggen ter overname.)

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Mandfles knapt.er is een trukje dat hij niet knapt,deden wij voor kachelglaasjes,koken in olie,heb je wel veel olie nodig voor een mandfles.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10492
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja dat is een oud trukje . maar het werkte niet altijd .
kachelglaasjes waren ook op egale dikte bij flessen zijn bolling en randen waar andere warmte spanningen op komen .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1289
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Toen ik nog wijn maakte heb ik mijn mandflessen altijd gesteriliseerd met kokend water. Laagje koud water in de fles, fles op een houten plank of dik pak kranten zetten en dan heel voorzichtig kokend water ingieten. Na elk slokje heel goed schudden en roeren. Dan het volgende slokje. Tot de fles zo heet was dat zij niet meer aan te pakken was. Dan goed klotsen en leeggieten. Was elke keer heel spannend, maar ging elke keer heel goed.

Je idee ligt voor de hand: zo wordt ook geweckt en  dat gaat meestal heel goed.

Maar er zijn nogal wat praktische nadelen.

Je hebt voor een 10-literfles toch minstens een pan van 20 liter inhoud nodig. Dus je moet twee maal zo veel vloeistof opwarmen.

Je moet rustig werken, want glas geleidt warmte slecht.

Zoals gezegd: alcohol, en zeker hete alcohol, tast het rubber van de stoppen aan.

Als je al een stookketel hebt, lijkt het me ook overbodig. Want dan kun je beter de ketel gebruiken als gistingsvat dan de gistingsfles als stookketel.

 

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?