bij een maceraat daalt het percentage zeker door het vocht in het product dat je op de alcohol heb gezet daarnaast zullen de suiker en ook het alcohol "verzwaren " ( sg veranderd) dus ook zal de alcohol meter afwijken naar beneden in percentage .
Het suikergehalte van een peer is 9 gr per 100 gram
Als je dat weet kun je dan het juiste % meten? Maw wat is de correctie bij 500 gr peren = 5x9=45gr suiker na marceren
2,5 Gram suiker per liter is ongeveer 1 SG punt. 1 SG punt is 0,13125. Maar hoe je dit weer moet omrekenen in een sterk alcoholische oplossing? Ik durf het niet te zeggen.
Ik gok op de volgende berekening:
Uitgaande van 1 liter. 45 Gram suiker : 2,5 = 18 SG punten x 0,13125 = 2,3625% daling. Dan komt er natuurlijk ook sap mee en dan wordt het weer erg onbetrouwbaar.
Veel te veel variabelen om gehaltes alcohol, suiker en water te kunnen meten! Berekenen zal ook niet gaan, omdat je geen idee hebt hoe veel water uit de vruchten gaat, hoeveel suikers in oplossing gaan en hoe veel water en alcohol in de vruchten opgenomen wordt. Alles gaat schuiven en het verandert in de loop van de tijd ook nog eens.
Voor mengsels van suiker, water en alcohol heb ik ooit, met verwaarlozing van de samentrekking van alcohol en water, een model gemaakt. Maar dan weet je grammen en ml's.
Voor jouw probleem zou ik gewoon afgaan op smaak en geur.
Of je moet een proefdestillatie maken van pakweg 100 ml likeur. Exact leegstoken en meten, indampen en drooggewicht meten.
Of nog anders: je drinkt een liter likeur, stapt op de fiets naar een politiebureau en laat je bloed testen. Dan kun je aan de hand van je gewicht wel uitrekenen hoeveel alcohol er in die liter zat.
Hahaha?? ok ik denk dat ik het idd op smaak ga doen.
Iedereen nogmaals dank voor de antwoorden
Marcereren kan op onderstaande percentage's:
<[jpg]
Nederlandse naam |
Latijnse naam |
Engelse naam |
Alcoholpercentage |
Absint alsem |
Artemisia absinthium |
Wormwood |
50% - 75% |
Amerikaanse wolfspoot |
Lycopus virginicus |
Bugleweed |
50% - 60% |
Baardmos |
Usnea |
Usnea |
60% - 95% |
Basilicum |
Ocimum tenuiflorum |
Holy Basil |
65% - 80% |
Berendruif |
Arctostaphylos uva-ursi |
Uva Ursi |
35% -60% |
Betonie |
Stachys officinalis |
Wood Betony |
55% - 60% |
Blaaswier |
Fucus vesiculosus |
Bladderwrack |
20% -45% |
Blauw glidkruid |
Scutellaria lateriflora |
Skullcap |
40% - 50% |
Bucco |
Agothosma betulina |
Buchu |
75% - 85% |
Canadees bloedkruid |
Sanguinaria canadensis |
Bloodroot |
55% - 60% |
Canadees steenkruid |
Collinsonia canadensis |
Stoneroot |
35% - 50% |
Canadese geelwortel |
Hydrastis canadensis |
Goldenseal |
55% - 65% |
Cascara |
Rhamnus purshiana |
Cascara sagrada |
20% - 30% |
Cat's Claw |
Uncaria tomentosa |
Cat's Claw |
50% - 65% |
Christoffelkruid |
Actaea racemosa |
Black Cohosh |
65% -85% |
Citroenmelisse |
Melissa officinalis |
Lemon Balm |
45% - 60% |
Cleus forskohlii |
Plectranthus barbatus |
Cleus forskohlii |
40% - 60% |
Creosootstruik |
Larrea tridentata |
Chaparral |
60% - 75% |
Damiana |
Turnera diffusa |
Damiana |
55% -65% |
Duivelsklauw |
Harpagophytum procumbens |
Devil's Claw |
60% - 65% |
Duizendblad |
Achillea millefolium |
Yarrow |
55% - 70% |
Echte guldenroede |
Solidago virgaurea |
Goldenrod |
50% - 55% |
Engelwortel |
Angelica sylvestris |
Angelica |
70% - 75% |
Fenegriek |
Trigonella foenum-graecum |
Fenugreek seed |
50% - 60% |
Frambozenblad |
Rubus idaeus |
Raspberry leaf |
35% - 65% |
Gelderse roos |
Viburnum opulus |
Cramp Bark |
50% - 65% |
Gember |
Zingiber officinale |
Ginger |
60% - 80% |
Ginseng |
Panax gingseng |
Ginseng (panax spp.) |
20% - 40% |
Gomplant |
Grindelia Robusta |
Grindelia |
65% -70% |
Gotu kola |
Centella asiatica |
Gotu kola |
25% - 50% |
Griekse Alant |
Inula helenium |
Elecampane |
65% - 70% |
Groene thee |
Camellia sinensis |
Green tea |
25% - 40% |
Grote / kleine brandnetel |
Urtica dioica / urens |
Nettles |
40% - 55% |
Grote klit |
Arctium lappa |
Burdock |
40% - 60% |
Hartgespan |
Leonurus cardiaca |
Motherwort |
40% - 60% |
Haver |
Avena sativa |
Oats |
30% - 50% |
Heemst |
Althaea officinalis |
Marshmallow |
20% - 30% |
Heermoes |
Equisetum arvense |
Horsetail |
30% - 40% |
Helonias bullata |
Helonias bullata |
Helonias |
40% - 45% |
Herderstasje |
Capsella bursa-pastoris |
Shepherd's Purse |
40% - 45% |
Hysop |
Hyssopus officinalis |
Hyssop |
50% -55% |
IJzerhard (soort) |
Verbena hastata |
Blue vervain |
40% - 45% |
Indiaanse ginseng |
Withania somnifera |
Ashwagandha |
60% -65% |
Japanse notenboom |
Ginkgo biloba |
Ginko |
55% -65% |
Kamille |
Matricaria recutita |
Chamomile |
50% - 70% |
Kaneel |
Cinnamomum verum |
Cinnamon |
60% - 70% |
Kava Kava |
Piper methysticum |
Kava |
65% - 90% |
Kleefkruid |
Galium aparine |
Cleavers |
30% - 35% |
Koningskaars |
Verbascum thapsus |
Mullein |
40% - 50% |
Koriander |
Coriandrum sativum |
Cilantro |
50% - 60% |
Krul zuring |
Rumex crispus |
Yellow Dock |
40% - 55% |
Kurkuma |
Curcuma longa |
Turmeric |
60% - 70% |
Lapacho |
Tabebuia impetiginosa |
Pau d'Arco |
25% - 50% |
Lavendel |
Lavandula angustifolia |
Lavender |
80% -85% |
Maca |
Lepidium meyenii |
Maca |
50% - 60% |
Mahonie |
Mahonia aquifolium |
Oregon grape |
40% - 65% |
Mais |
Zea Mays |
Cornsilk |
50% - 55% |
Maretak |
Viscum album |
Mistletoe |
45% - 50% |
Mariadistel |
Silybum marianum |
Milk Thistle |
65% - 75% |
Meidoorn |
Crataegus monogyna / Crataegus monogyna |
Hawthorn |
40% - 45% |
Mirre |
Commiphora |
Myrrh |
70% - 90% |
Moederkruid |
Tanacetum parthenium |
Feverfew |
50% - 65% |
Moeras Houttuynia |
Anemopsis californica |
Yerba Mansa |
70% - 75% |
Monnikspeper |
Vitex agnus castus |
Vitex |
60% - 75% |
Muira Puama |
Ptychopetalum olacoides |
Muira Puama |
55% - 60% |
Ogentroost |
Euphrasia officinalis |
Eyebright |
25% - 40% |
Olijf bladeren |
Olea europaea |
Olive leaf |
55% - 95% |
Ooievaarsbek |
Geranium maculatum |
Wild Geranium |
50% - 55% |
Paardenbloem |
Taraxacum officinale |
Dandelion |
35% - 45% |
Palm (soort) |
Serenoa repens |
Saw Palmetto |
60% -80% |
Passiebloem |
Passiflora incarnata |
Passionflower |
50% -60% |
Pepermunt |
Mentha ×piperita |
Peppermint |
60% - 90% |
Propolis |
|
Propolis |
75% - 90% |
Reisha |
Ganoderma lucidum |
Reishi |
20% -25% |
Rode klaver |
Trifolium pratense |
Red Clover |
40% - 50% |
Rode zonnehoed |
Echinacea purpurea |
Echinacea |
45% - 60% |
Rozemarijn |
Rosmarinus officinalis |
Rosemary |
65% - 70% |
Rozewortel |
Rhodiola rosea |
Rhodiola |
40% - 60% |
Salie |
Salvia officinalis |
Sage |
70% - 75% |
Sarsaparilla |
Smilax medica |
Sarsaparilla |
20% -50% |
Schizamdra |
Schisandra chinensis |
Schizandra |
55% - 80% |
Siberische ginseng |
Eleutherococcus senticosus |
Eleuthero (siberian ginseng) |
30% - 40% |
Slaapmutsje |
Eschscholzia californica |
California Poppy |
55% - 60% |
St. Janskruid |
Hypericum perforatum |
St. John's Worth |
50% - 75% |
Stinkende gouwe |
Chelidonium majus |
Celandine |
50% |
Tijm |
Thymus vulgaris |
Thyme |
70% - 75% |
Valeriaan |
Valeriana officinalis |
Valerian |
50% - 60% |
Valkruid |
Arnica montana |
Arnica |
65% - 70% |
Venkelzaad |
Foeniculum vulgare |
Fennel seed |
60% - 65% |
Vlier (gewone) |
Sambucus nigra |
Elderberry |
40% - 50% |
Vliezig hokjespeul |
Astragalus membranaceus |
Astragalus |
40% -50% |
Vogelmuur |
Stellaria media |
Chickweed |
65% -70% |
Vrouwelijke ginseng |
Angelica sinensis |
Dong Quai |
60% - 70% |
Vrouwenwortel |
Caulophyllum thalictroides |
Blue Cohosh |
55% - 65% |
Waterhennep |
Eupatorium perfoliatum |
Boneset |
40% - 45% |
Wilde Marjolein |
Origanum vulgare |
Oregano |
55% - 75% |
Wilde Yam |
Dioscorea villosa |
Wild Yam |
45% - 60% |
Wilgen schors |
Salix alba |
Willow bark |
20% - 40% |
Yohimbe |
Pausinyatalia Yohimbe |
Yohimbe |
65% - 75% |
Zoethout |
Glycyrrhiza glabra |
Licorice |
25% 35% |
Zomeralsem, zoete alsem |
Artemisia annua |
Sweet Annie |
50% - 60% |
Zwarte Walnoot |
Juglans nigra |
Black Walnut |
40% - 55% |
|
|
Cayenne |
70% - 85% |
|
Fallopia multiflora |
Fo-Ti |
40% - 45% |
[/jpg]>
He, dat is een handige lijst! Waar heb je die vandaan??
Handig maar ik mis hier het fruit.
De bron kan ik even niet vinden. Maar dit heb ik ergens op Internet gevonden.
Fruit is vast ook wel te vinden. Maar ik heb het even niet.
Neem turks fruit,is een film van?
........is een film van?
Paul Verhoeven 🙂
Kun je ook palinca maken want er zaten ook pruimen in?
Klopt Munckerik . De lijst van fruit is er ook . maar er horen ook nog een paar pagina's bij.
Welke vorm gebruik je van macereren .
Op welke temperatuur macereer je ?
Hoe lang ga je macereren ?
Is het voor direct tot likeur maken of wordt het maceraat opnieuw gedestilleerd.
Destilleer je het maceraat geheel of deels waarna je later de twee delen weer bij elkaar voegt .
Ik zal na het weekend even kijken voor de aanvullende info .
Ik heb die lijsten en dergelijke oude info wel .
p
Om het eindgehalte alcohol te kunnen schatten moet je goed het volume meten. Als je bijvoorbeeld met een halve liter alcohol van 95% begint, en je hebt na macereren, suiker toevoegen etc een liter likeur, dan zul je op 40 tot 45 % zitten. Mijn ervaring is trouwens dat je beter met minder sterke alcoholgehaltes kunt beginnen te macereren met fruit, zodat je niet later de fruitsmaak erg verdunt.
Ook voor fruit hangt het percentage af of je herstookt of het als maceraat gaat gebruiken .
Een te herstoken fruit maceraat op temperatuur van 55 gr gebruik je percentage van 60- 78 % afhankelijk van hoe aromatisch het fruit is .
Wanneer je langer laat trekken rond 60 - 68% .
Een fruitmaceraat voor een drank die niet wordt herstookt gebruik je rond 50% alcohol .
I.d.d. vanwege verdunnen verslapt het aroma .