Meldingen
Alles wissen

Mash maken


Tjerk
Berichten: 38
Topic starter
(@tjerk)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hallo, rare vraag misschien. Ik wil m’n aller eerste mash gaan maken. Nu lees ik dat je de suiker moet oplossen in kokend/heet water. Dit is meestal een beste hoeveelheid en heb je dus een grote pan voor nodig. Is het raar of kan het ook in de ketel van de T500 en dan overgieten in je fermenteeremmer en daarna aanvullen tot 25L met koud water? 

Beantwoorden
11 reacties
8 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@tjerk als je van plan bent de verwarming te gebruiken van de t500 zeg ik liever niet doen, je hebt kans op aanbranden en die smaak krijg je niet altijd uit je eindproduct.

 

Het verwarmen en met citroenzuur toevoegen is om de suiker te inverteren zodat de gist het makkelijker krijgt. Het is niet strict noodzakelijk om te doen, ga niet te gek in de hoeveelheid suiker per liter zitten en de gist redt het wel.

Beantwoorden
Tjerk
(@tjerk)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@alchemist thanks, duidelijk. Ben hier helemaal nieuw in en geef mijn gedachte ook maar een gooi, vandaar de vraag.

Beantwoorden
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@tjerk geen probleem, we hebben het allemaal moeten leren 😉

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

Hoi @tjerk 

niet meer dan 5,5 kilo suiker per 25 liter mash.

Cheers alvast

Groeten, @ndré 😎🥃

Beantwoorden
Tjerk
(@tjerk)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@ndre dank voor je reactie, als ik “minder” suiker gebruik, wordt dan het promillage minder of de opbrengst?

Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@tjerk 

als je minder suiker gebruikt word de opbrengst minder.

Groet, @ndré🥃😎

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@tjerk een pan van 5 liter kan ook hoor, daarna aanvullen met water en dan koelt het gelijk af

Beantwoorden
Tjerk
(@tjerk)
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Trusted Member
Berichten: 38

@rinus55 Mooi, heb een pan van 8 liter, gaat goed komen

Beantwoorden
Tjerk
Berichten: 38
Topic starter
(@tjerk)
Trusted Member
Deelgenomen: 1 jaar geleden

Hoe doen jullie het met het overhevelen van de stookwijn naar de distilleerketel, met een slangetje? Zit de uitgewerkte gist dan allemaal op de bodem van de fermenteeremmer? Waarschijnlijk bij minste beweging gaat de uitgewerkte gist door de stookwijn heen

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@tjerk het ligt eraan wat voor soort gistvat je hebt, die met een kraantje kun je zo laten lopen, een hevel kan ook. Het verschilt per gistsoort hoe sterk de koek is op de bodem, vaak kun je het gistvat rustig kantelen.

Beantwoorden
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 2 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 410

@tjerk ik gebruik een filterzak als er graan of iets dergelijks in zit en als mijn vrouw er niet is haar zeef:) van enkel suiker krijg je niet zoveel neerslag en schep ik gewoon over

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?