Meldingen
Alles wissen

Meel/bier zeef


Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Iemand ervaring met deze zeef ? Deze wil ik dan in een grote pan zetten om het prutje te laten koken. Zeef er uit, naspoelen en er zou een heldere stookwijn over moeten blijven. 

Zak ben ik momenteel mee bezig, maar dat geeft een heel gedoe.

"https://www.amazon.nl/gp/product/B0BNDN59H8/ref=sw_img_1?smid=A1OGRI65268WXS&psc=1"

250 Micron Mesh Rvs Hop Filter Zeef Voor Thuis Bier Brouwen Ketel, Wijn Bier Hop Filter Brouwen Voor Homebrew

Beantwoorden
6 reacties
3 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3168

@weaver ik denk dat het ervan afhangt of beweging onder de zeef kunt krijgen als in roeren om de vloeistof in beweging te krijgen. Wanneer dit niet het geval is kun je last gaan krijgen bij grotere hoeveelheden granen (lees rogge / mais / haver) dat er een zetmeelafzetting komt die kan gaan aanbranden.

Beantwoorden
(@henkdestoker)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Active Member
Berichten: 3

@weaver Maar wat ga je er dan in doen? Mout? Sowieso is een hittebron onder een zeef geen goed plan. En mout moet je niet koken om een suikeromzetting te krijgen. Ik ben benieuwd naar wat je plan exact is

Beantwoorden
(@odevie)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 371

@weaver ik gebruik zo'n ding in een ketel van 110 liter. Daar doe ik 50 liter water in en in de zeef tot 15 kilo geschroot mout.

Onderaan de ketel zit een uitloop met kraan en schroefdraad en daar heb ik een wortpomp op aangesloten. Die pompt het water terug op de mout.

Af en toe ga ik de massa in de zeef voorzichtig doorroeren met een verfmixer op een accuboormachine.

Werkt perfect

Beantwoorden
Berichten: 31
Topic starter
(@weaver)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Ik wil deze gebruiken in een grote ketel. ik heb wel eens gehad dat de ingrediënten bleven plakken aan de bodem en gebruik ik nu de kookzak. Deze moet dan wel weer vrij van de bodem blijven. En het schoonmaken van het prutje is een heel gedoe met een kookzak. Als ik deze kookzak nu vervang door dit filter dan blijft het prutje iig vrij van de bodem.

Neem bv dit recept:

https://stookforum.nl/forums/spirits/meergranen-broodmeel-kellogs-all-bran-plus-ruwe-rietsuiker/

 

Ik ga er dan vanuit dat de "grove" delen in het filter blijven zitten.

En je hebt gelijk Alchemist. Er zal op 1 of andere manier wel beweging moeten zijn/blijven in de ketel.

Als iemand het al eens gebruikt heeft, scheelt dat weer pionieren.

Beantwoorden
2 Reacties
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1846

@weaver ik gebruik standaard een dubbele bodem met kooksteentjes daar onder in de T500. En als ik ingrediënten mee stook doe ik die in een kookzak daar boven op.

https://stookforum.nl/forums/het-cafe/prototype-upgrade-t500/paged/10/#post-65239  

En de kookzak een nachtje in Arsegan PURO Caustic doet wonderen.

Beantwoorden
(@weaver)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Eminent Member
Berichten: 31

@rumo Deze heb ik ook gemaakt voor een stookketel. Helaas wel gehobbybobt van gewoon metaal.

En dus uiteindelijk roest. Zelfde principe als wat jij gemaakt hebt en 30 cm rond 😉

Hier bovenop deed ik dan de kookzak om aanbranden te voorkomen. Nadeel van de kookzak over de ketel is het overlopen van de ketel (het wordt zo meer een snelkookpan die overloopt). Ik hoop dmv dit filter, dat dat niet meer gebeurd. Het principe is hetzelfde, maar dan zonder kookzak.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?