De concentraten zijn binnen! https://www.stookwinkel.nl/product-categorie/vergistbare-vruchtenconcentraten-en-melassse/?orderby=popularity
Zal nog even paar dagen moeten zien hoe m'n autotje 't volhoudt voor ik er weer een grote rit mee ga maken 😬 maar zal een dezer dagen ook bestelling plaatsen.. zal vanwege het gewicht (weer 🤪) makkelijker zijn om op te halen 👍
Net een fermenter gevuld. 5 liter pruimen en 20 liter water. SG 1068. SN9 gist er op en wachten maar. Ben benieuwd of hij net als de druiven geheel droogvergist. De Kweepeer smaakt nog zoeter 🙂
Het kan eigenlijk alleen maar goed gaan. Fermenter staat stabiel ingesteld op 21 graden. Rustig afwachten nu.
Ik was het niet eens van plan, maar ik had vrijdag de Kölsch gebotteld dus was er een fermenter en een Tilt vrij. Dus dacht ik, waarom ook niet 😉
Kweepeer en pruim zijn ook goed in bier te verwerken.
Lageren op siroop, niet te veel, en na 3 tot 6 maanden: Eins, zwei, drei ........ rustig van genieten.
Moet een 8-10% kunnen halen
Witte druif????????? volgende regel kan je aanklikken.
bier met mispels en kweeperen - Ingrediënten - Het Vlaams Hobbybrouw Forum
De eerste dag kwam de fermentatie langzaam op gang. Maar inmiddels staat hij stevig te bubbelen. 1068, is al gedaald naar 1038 en het ruikt erg lekker aan het waterslot.
Een dezer dagen wordt er weer een bier gebotteld dus dan komt er weer een fermenter vrij. Dan ga ik ook de kweepeer proberen.
Afhankelijk van de smaak denk ik dat ik hem ga bottelen als wijn. Ik vermoed dat dat wel eens erg lekker kan worden. Afstoken kan altijd nog ;-.
Hmmm.... vanwege problemen met de vergisting van het pruimenconcentraat maar eens op het forum gaan zoeken en dezelfde symptomen tegengekomen. Opstarten met de bijgekochte Prestige Fruit en Schnaps gist wilde niet lukken en na twee dagen 35 gram droge Bruggemans bakkersgist toegevoegd. Begin SG was 1.065, PH niet gemeten want PH-papiertjes zoek (toch maar eens een PH-meter aanschaffen...). Na toevoegen van de bakkersgist binnen een paar uur activiteit en dat heeft een aantal dagen lekker aangehouden. Na twee dagen geen activiteit van het waterslot het deksel van de emmer en een totaal stil oppervlak van de vloeistof. Aaanstekerproef: Geen CO2. SG 1.020, dus het zou iets minder dan 6% alcohol bevatten. Smaak naar mijn idee niet al te zuur.
Vraag is nu of het nog de moeite loont om alsnog weer te proberen een gisting op gang te krijgen of dat ik het gewoon ga afstoken...