Meldingen
Alles wissen

Naast druiven nu ook Kweepeer en Rode Pruimen concentraat

Pagina 2 / 2

Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 818
(@pikketanus)
Prominent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Zal nog even paar dagen moeten zien hoe m'n autotje 't volhoudt voor ik er weer een grote rit mee ga maken 😬  maar zal een dezer dagen ook bestelling plaatsen.. zal vanwege het gewicht (weer 🤪) makkelijker zijn om op te halen 👍 

Beantwoorden
2 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@pikketanus  het zal niet meteen uitverkocht zijn hoor 😉 en anders stuur ik het met alle liefde naar zeeland 😊

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stookforum binnekort zou ik toch nog even langs Murmillo gaan dus da's sowieso makkelijk 😀

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Net een fermenter gevuld. 5 liter pruimen en 20 liter water. SG 1068. SN9 gist er op en wachten maar. Ben benieuwd of hij net als de druiven geheel droogvergist. De Kweepeer smaakt nog zoeter 🙂

 

 

Beantwoorden
4 Reacties
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stookforum is het sap helder of wat troebel? SN9 vreet in iedergeval goed suikers weg dus zal zeker droog smaken 😋 blijft een van m'n favoriete voor rood fruit (ook pruim, al doet natte bakkersgist ook goede zaken). Benieuwd naar de smaken 😀

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@pikketanus volgens mij redelijk helder. Het was nu nog iets moeilijk te zien omdat het onverdund nog slushpuppy was... maar volgens mij gewoon vergelijkbaar met de druif.

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stookforum zal wel rond de 1000 - 995 zakken denk ik 😎

Beantwoorden
Murmillo
Admin
(@murmillo)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 2690

@pikketanus indd die gist vreet zelfs door appelsap met zure grapefruits heen. (Onze test van de zomer) ben benieuwd jan hoe hij eindigd.

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het kan eigenlijk alleen maar goed gaan. Fermenter staat stabiel ingesteld op 21 graden. Rustig afwachten nu.

Ik was het niet eens van plan, maar ik had vrijdag de Kölsch gebotteld dus was er een fermenter en een Tilt vrij. Dus dacht ik, waarom ook niet 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kweepeer en pruim zijn ook goed in bier te verwerken.

Lageren op siroop, niet te veel, en na 3 tot 6 maanden: Eins, zwei, drei ........ rustig van genieten.

Moet een 8-10% kunnen halen

Witte druif????????? volgende regel kan je aanklikken.

bier met mispels en kweeperen - Ingrediënten - Het Vlaams Hobbybrouw Forum

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De eerste dag kwam de fermentatie langzaam op gang. Maar inmiddels staat hij stevig te bubbelen. 1068, is al gedaald naar 1038 en het ruikt erg lekker aan het waterslot. 

Een dezer dagen wordt er weer een bier gebotteld dus dan komt er weer een fermenter vrij. Dan ga ik ook de kweepeer proberen. 

Afhankelijk van de smaak denk ik dat ik hem ga bottelen als wijn.  Ik vermoed dat dat wel eens erg lekker kan worden. Afstoken kan altijd nog ;-.

 

Beantwoorden
5 Reacties
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

Bij mij stopt de vergisting van de pruim op 1020, terwijl pH ongeveer 3.15 is, nauwelijks zuurder dan bij de start.... SN9 gist zou ik toch wat meer van verwachten?? 

Beantwoorden
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6759

@stookje  is idd behoorlijk zuur. Ik heb er aan het eind een beetje suiker bijgedaan wat hem vervolgens doortrok naar 1008.

Bijsturen PH zal hem waarschijnlijk naar de 0.999 brengen. Maar ik had geen ph meter bijdehand dus heb het er bij gelaten 😉 

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@stookforum apart, ik dacht dat ie al 3.2 begonnen was dat was niet te zuur om op te starten, nu nog eens gemeten en zat ie op 3.3. Voor de zekerheid wat suiker en baking soda bijgedaan. Had al een keteltje afgetapt voor de eerste ruwstook, en die komt er niet helder uit, alsof ie overkookt. Heb m niet te vol gedaan en ook kooksteentjes gebruikt, zou ie soms harder gaan schuimen als de gist niet bezonken is?

Beantwoorden
(@pikketanus)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Prominent Member
Berichten: 818

@stookje schuim is waarschijnlijk de combi van co2 van de gisting tesamen met de restsuikers. 3.3 is nog vrij laag... als ik een fruitmash heb onder de pH 3.7 pas ik altijd aan naar boven om niet te zuur uit te vallen

Beantwoorden
stookje
(@stookje)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@pikketanus 

Heb van alles geprobeerd, pH verhoogd tot 4, wat water erbij om alcohol te verlagen, 2x een extra zakje SN9 opgestart in wat verdunde pruim erbij, hij heeft er geen zin meer in..

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 476
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hmmm.... vanwege problemen met de vergisting van het pruimenconcentraat maar eens op het forum gaan zoeken en dezelfde symptomen tegengekomen. Opstarten met de bijgekochte Prestige Fruit en Schnaps gist wilde niet lukken en na twee dagen 35 gram droge Bruggemans bakkersgist toegevoegd. Begin SG was 1.065, PH niet gemeten want PH-papiertjes zoek (toch maar eens een PH-meter aanschaffen...). Na toevoegen van de bakkersgist binnen een paar uur activiteit en dat heeft een aantal dagen lekker aangehouden. Na twee dagen geen activiteit van het waterslot het deksel van de emmer en een totaal stil oppervlak van de vloeistof. Aaanstekerproef: Geen CO2. SG 1.020, dus het zou iets minder dan 6% alcohol bevatten. Smaak naar mijn idee niet al te zuur.

Vraag is nu of het nog de moeite loont om alsnog weer te proberen een gisting op gang te krijgen of dat ik het gewoon ga afstoken...

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?