Op dit moment is er veel fruit appel peren en wat kan er allemaal nog meer in de vergisting ton graag antwoord. Ik ben nu voor de derde keer suiker aan het vergisten maar zou ook wel meerdere soorten fruit willen stoken .hoeveel kg fruit en hoeveel kg suiker en gist moet ik gebruiken op een brouwemmer van 30 ltr .
Appels ,peren , pruimen, druiven kun je vergisten zonder verder suiker toe te voegen.
Je kunt zelf als beginner heel makkelijk het fruit , kneuzen en even in heet water 1 minuut kook erover . Zet het in gist ton zodat er 2 duim breed water boven het fruit staat. . Gist hoeveelheid hangt af wat voor gist je gaat gebruiken. Stel je gebruikt gewoon bakkersgist dan 14 gr citroen zuur eerst toevoegen. Dan 100 gram gist.
Hi Prins
Een andere methode, iets omslachtiger, is als volgt.
oogst je fruit, snij het in blokjes, haal klokhuis en pitten er zo veel mogelijk uit. Doe het in de diepvries en laat 48 uur vriezen. Daarna ontdooien. De appels en peren kunnen nu zonder moeite geplet of geperst worden. Filter door een gewoon vergiet of stalen keukenzeef.
Op 4l sap, 1kg suiker toevoegen die opgelost werd in 3l water.
Droge bakkersgist bijvoegen of je eigen wilde gist.
De pulp gaat bij mij op de compost. Spijtig want daar zit giga veel smaak in.
Geeft na overhalen een lekkere droge eau de vie.