Meldingen
Alles wissen

Meten en weten

Pagina 2 / 7

Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@ munckerik De jouwe is bij brouwmarkt alleen vandaag in de aanbieding 🙂

https://www.brouwmarkt.nl/refractometer-0-32-brix-atc.html

Ik ben zo aardig reclame te maken voor de concurrent  🙂

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Inderdaad raar, ik moet de bestellingen op de groothandelssite plaaten en daar hebben ze hem niet. ik ga daar eens navraag naar doen! bedankt om het even te laten weten!

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou ... nee het is eigenlijk al opgelost ....

Ik dacht Ik zou tussen de weken door als me stookwijn nog aan het gisten wel eens willen weten hoeveel alchol het nou precies is ...

Of.

Als ik een recept maak van iets fruit. .. of dit voldoende suiker bevat voor vergisting ...

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik zag het maar ik wilde niet onder je duiven schieten 🙂

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Munckerik, idd, ook van mijn refractometer gaat de Brix maar tot 30, maar de SG wel tot 1.130.

Ik gebruik mijn refractometer alleen bij het bierbrouwen en vind het overdreven om het alcoholpercentage met een dure refractometer vast te stellen, er zijn daarvoor ook goedkopere alternatieven.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou ja zeg, als ik het partnummer gebruik van de grainfather site kennen ze hem ineens wel. Ik ga ze meebestellen, inderdaad handiger!

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tijdens de stook met een alambiek is het juist heel fijn om een druppel op te vangen met de refractometer om even te kijken wat de sterkte is. Dat is niet nodig als je een parrot gebruikt, maar ik vind het persoonlijk een ideaal ding.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt Rob, ik had de refractometer aangeschaft om, wanneer ik met de alambiek stook, makkelijk bij te kunnen houden hoe het % verloop was. Steeds 100 ml aftappen en meten vond ik omslachtig. Maar ik heb nu de T500 parrot aangeschaft dat werkt nog makkelijker.

 

Jan, denk dat het zeker een beter bruikbare refractometer is. 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Erik, dan heb je dus nu 2 refractometers, want degeen die je voor het bierbrouwen gebruikt gaat met z'n Brix niet ver genoeg om alcohol te kunnen meten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt Rob. De refractometer voor alcohol gebruik ik nu voor het verdunnen, werkt makkelijk. En de Brix SG refractometer voor het bierbrouwen maar kan ook voor stookwijn gebruikt worden. 

Beantwoorden
Berichten: 570
(@kapisjon)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Muncherik ... die brix sg. Wat ken je daar mee !??

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je SG en Brix meten 😉

Je kunt om te beginnen je start SG meten. Tijdens het vergisten kun je makkelijk een monstertje nemen en een meting doen zonder steeds 100 ml in een maatglas te hoeven doen. Het beste is dan wel om een vergistingsvat te hebben met een kraantje anders moet het deksel er steeds af. Bij stookwijn is het niet zo interessant om dit te meten want wanneer het eenmaal uitverigst is kun je aannemen dat alle suiker(s) omgezet is (zijn) in alcohol. Bij bier heb je wel restsuikers.

 

Er zit wel een addertje onder het gras bij een tussentijdse meting. Je SG meten tijdens het vergisten levert geen goed beeld op van je alcoholpercentage. Er kunnen nog suikers in zitten die het beeld vertroebelen. Aan de Brix zijde kun je dan wel het Brix percentage aflezen en met een omreken tool eea omrekenen. Je moet dan wel eerst je correctie factor weten of bepaald hebben.

Is je stookwijn niet goed uitgegist dan heb je aan een vinometer ook niet veel want de suikers die nog niet omgezet zijn vertekenen het eea.

 

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Klopt, suiker is altijd lastig als je alcohol wilt meten. Ik raad bij een vinometer altijd aan om een beetje vloeistof 1 op 1 te verdunnen met water en de uitslag te verdubbelen wanneer je het vermoeden hebt dat er nog suikers aanwezig zijn.

Een vinometer is een heel basic instrument en het is aan te raden hem een keer te ijken. Met een gekleurde vloeistof is dit het duidelijkst. Combineer het met het drinken van een glaasje Commerciële  rode wijn 🙂 

Je weet dan de eventuele afwijking waar je de volgende keer rekening mee kunt houden.

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt refractometers in alle prijsklassen kopen, de kwaliteit is van allen prima:

http://www.ebay.com/sch/i.html?_trksid=m570.l3201&_nkw=refractometer&_sacat=0

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb de Tilt draadloze hydrometer/thermometer besteld om eea nog beter en makkelijker te volgen. Kost een hoop maar dan heb je ook iets 😉

 

https://tilthydrometer.com/products/brewometer

 

Beantwoorden
Pagina 2 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?