Nou, daar gaan we dan. Na flink hier alles doorgelezen te hebben, en hulp te hebben gekregen bij sommige van mijn vragen, heb ik een poging gewaagd met mijn Vevor moonshine ketel en 15 liter goedkope witte wijn. Ondertussen staat er ook een vergistingsvat te pruttelen voor de volgende keer, maar wou toch wel heel graag gaan "testen", dus dan maar wijn proberen. De thumperkeg heb ik maar eraf gelaten, zeker voor zo'n eerste stook.
Toch wel heel wat vragen en twijfels erbij gekregen. Dus bij deze...
1. De temperatuur is lastig. Niet alleen moet ik een nauwkeurigere thermometer kopen, maar de plaatsing bevalt mij niet. Hij zit in de deksel van het vat, terwijl de temperatuur in de buis naar boven lager is. De thermometer zat al op 75 graden voordat ik überhaupt een druppel eruit kreeg. En ja, hij is correct geijkt, dat heb ik getest met ijswater en kokend water.
Dit probleem vond ik nog vervelender omdat ik een inductiekookplaat gebruik. Deze stelde ik in op 80 graden met de gedachtegang dat ethylalcohol dan wel eruit zou komen. Dit ging zo langzaam, dat ik over 24 uur nog geen 100ml zou hebben. Daarna dus verder verwarmd tot zo'n 95 graden op de thermometer, toen kwam er redelijk snel wat uitgedruppeld.
Wat meespeelt is dat de garage (nog) niet geïsoleerd is en dus ook koud. Wellicht dat daardoor de buis ook niet goed opwarmt in het begin en de methanol dus terug condenseert het vat in.
2. Zou ik de flexibele buis beter compleet vervangen met koper? Deze koppelingen zijn erg slecht, en dan vervang ik ze liever.
3. De eerste 2 glazen waren bruinig, en er zat wat troep bij. Ik heb de eerste keer flink doorgestookt met citroenzuur en alles doorgespoeld, dus ik vraag me af wat er nu nog uit is gekomen.
Hierbij nog een foto van mijn resultaten per ~100ml. Duidelijk te zien dat de eerste 2 verkleurd waren, die heb ik weggedaan. De rest heb ik in een weckpot gedaan, dan kan ik die volgende keer gebruiken om verder te stoken. Ik ben alleen niet zeker wanneer ik moet stoppen. Ik ben nu gestopt omdat ik al 4 uur bezig was en amper 1 liter bruikbaar eruit kreeg.
De verkleuring in het eerste deel kan ook wezen dat jou temperatuur te hoog was of jou ketel te hoog gevuld waardoor stookwijn overkookte . Spugen van de ketel zogezegd.
Het is inderdaad makkelijker als je op de brug een indicatie hebt van temperatuur.