Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste poging


KayP
Berichten: 15
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Nou, daar gaan we dan. Na flink hier alles doorgelezen te hebben, en hulp te hebben gekregen bij sommige van mijn vragen, heb ik een poging gewaagd met mijn Vevor moonshine ketel en 15 liter goedkope witte wijn. Ondertussen staat er ook een vergistingsvat te pruttelen voor de volgende keer, maar wou toch wel heel graag gaan "testen", dus dan maar wijn proberen. De thumperkeg heb ik maar eraf gelaten, zeker voor zo'n eerste stook.

Toch wel heel wat vragen en twijfels erbij gekregen. Dus bij deze...

1. De temperatuur is lastig. Niet alleen moet ik een nauwkeurigere thermometer kopen, maar de plaatsing bevalt mij niet. Hij zit in de deksel van het vat, terwijl de temperatuur in de buis naar boven lager is. De thermometer zat al op 75 graden voordat ik überhaupt een druppel eruit kreeg. En ja, hij is correct geijkt, dat heb ik getest met ijswater en kokend water. 

Dit probleem vond ik nog vervelender omdat ik een inductiekookplaat gebruik. Deze stelde ik in op 80 graden met de gedachtegang dat ethylalcohol dan wel eruit zou komen. Dit ging zo langzaam, dat ik over 24 uur nog geen 100ml zou hebben. Daarna dus verder verwarmd tot zo'n 95 graden op de thermometer, toen kwam er redelijk snel wat uitgedruppeld.

Wat meespeelt is dat de garage (nog) niet geïsoleerd is en dus ook koud. Wellicht dat daardoor de buis ook niet goed opwarmt in het begin en de methanol dus terug condenseert het vat in.

2. Zou ik de flexibele buis beter compleet vervangen met koper? Deze koppelingen zijn erg slecht, en dan vervang ik ze liever.

3. De eerste 2 glazen waren bruinig, en er zat wat troep bij. Ik heb de eerste keer flink doorgestookt met citroenzuur en alles doorgespoeld, dus ik vraag me af wat er nu nog uit is gekomen.

1730233527-20241029_103313.jpg
Beantwoorden
7 reacties
KayP
Berichten: 15
 KayP
Topic starter
(@kayp)
Eminent Member
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Hierbij nog een foto van mijn resultaten per ~100ml. Duidelijk te zien dat de eerste 2 verkleurd waren, die heb ik weggedaan. De rest heb ik in een weckpot gedaan, dan kan ik die volgende keer gebruiken om verder te stoken. Ik ben alleen niet zeker wanneer ik moet stoppen. Ik ben nu gestopt omdat ik al 4 uur bezig was en amper 1 liter bruikbaar eruit kreeg.

1730234049-20241029_200324.jpg
Beantwoorden
3 Reacties
rinus55
(@rinus55)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 603

@kayp ik heb de zelfde ketel gehad en het zelfde probleem met vuil, ik heb toen de koppelingen en de flex buis vervangen, en de thermometer ook, die gaf roest af tussen de moeren. Het beste advies wat ik kan geven koop een andere ketel, niet leuk maar met deze blijf je knoeien.

https://www.vevor.nl/alcohol-distilleerder-c_10688/20l-5-3gal-distiller-moonshine-boiler-110v-wine-vinegar-warranty-p_010691555245

Deze ketel heb ik aangeschaft en werkt geweldig en geen centje last

In plaats citroenzuur beter even stomen met azijn\water half om half zonder koeling natuurlijk. en na gebruik heel goed droog maken en zeker de kraantjes van binnen maar dat geld voor alle vevor ketels, chinees koper roest ook.

Beantwoorden
Bazz
 Bazz
(@bazz)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 155

@kayp Ik heb geen ervaring met dit soort ketels, voor een eerste stook gelijk witte wijn stoken best gedurfd, na aardig wat jaren stoken pas geleden een stuk of tien (gekregen) rode wijn gestookt hieruit twee liter (verdund) van 40% abv behaald, ik heb bij deze flessen gelet waar ze gebotteld zijn dus goede wijn gebotteld op het chateau zelf, gezien je anders niet weet wat ze erbij gedaan hebben aan smaakstoffen en dergelijke, hoewel je dat natuurlijk nooit weet 😉 

Je tempratuur op een kook plaat deed ik voorheen ook tot ik toch maar een brander aanschafte, waar ik eerst bijna een dag of meer nodig had doe ik nu in een paar uurtjes.  Wel raadzaam je uitloop niet dicht bij de vlam te hebben en nergens lekken hebt, van jouw ketel weet ik dat niet, ik heb een koperen distilleerketel top apparaat trouwens.

Toen ik begon was het vooral veel proberen, trouwens nog steeds hoor ik heb al honderden soorten gemaakt met wisselend resultaat, mijn favoriet is nochtans de rum waar je kan experimenteren met smaken maar mijn Whisky is ook lekker.

Jouw glaasjes zien er na de eerste twee er prima uit, hopelijk ook goed van smaak en hoog alcohol percentage, dan kun je er zo te zien misschien wel twee ltr van maken.

Kortom gewoon veel lezen en lekker proberen, experimenteer met hout soorten en met smaak makers (kruiden) veel plezier met deze leuke hobby!!!

Beantwoorden
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@bazz bedankt! Het was een goedkopere "bio" wijn, dus die vertrouwde ik wel. Hetgeen wat ik lastig vind, is dat ik niet weet wat de temperatuur boven in buis is. Zonder dit te weten, weet ik niet goed wat ik kan verwachten uit de de uitloop. Glaasje nr 8 en 9 waren eigenlijk qua geur en smaak het beste, echt een brandewijn. 

Ik moet gaan bedenken hoe ik de temperatuur beter geregeld ga krijgen en stabiel kan houden. Als de kookplaat te hoog staat, ruikt hij erg naar de wijn(dus er verdampt teveel mee), te laag dan is de alcohol veel beter maar doe ik dus veel te lang over een glaasje vullen 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10476
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De verkleuring in het eerste deel kan ook wezen dat jou temperatuur te hoog was of jou ketel te hoog gevuld waardoor stookwijn overkookte  .  Spugen van de ketel zogezegd. 

Het is inderdaad makkelijker als je op de brug een indicatie hebt van temperatuur. 

Beantwoorden
2 Reacties
KayP
 KayP
(@kayp)
Deelgenomen: 3 maanden geleden

Eminent Member
Berichten: 15

@robbert ik heb al uitgewerkt hoe ik dit probleem ga tackelen. Ik zal de flexibele buizen helemaal weglaten en alles van rood koper maken. Boven in de brug zal ik een t-stuk zetten met een thermometer in de bovenste uitlaat.

De ketel was zeker niet te vol, eerder te leeg. Het was 15 liter op een 30 liter ketel. Maar aangezien het de eerste stook met dit systeem was, ga ik uit van verkleuring uit het systeem zelf, inclusief de rotzooi die erbij zat.

Ik zal binnenkort weer gaan proberen, kijken of de eerste 2 dan ook zo erg verkleuren

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 2046

@kayp ik heb ook voor mijn kleinste ketel ook een T-stuk gebruikt voor de thermometer. Van de bovenste opening van een knelkoppeling heb ik de knelring eruit gehaald en er 2 rubberen ringetjes voor in de plaats gedaan. In gaatje van de ringetjes zit de thermometer en als de knel moer wordt aangedraaid zit deze vast en afgesloten.

Beantwoorden
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?