@erwin-van-beek " het blobte nog 1 keer in 35 seconden " doel jij waarschijnlijk mee dat je het waterslot gebruikt om te zien hoe ver de vergisting is .
Deze aanname is beetje algemeen geworden maar het waterslot is geen indicator waar he vanuit moet gaan . Het is niet meer dan een stankafsluiter en ontluchter.
Het is beter om op andere manieren te kijken hoe het met de gisting staat .
vermalen hout snippers mee vergisten zal iets aan smaak doen maar niet echt te goede komen.
Het looizuur in het hout zal de vergisting ook nog tegenwerken . En kan het zelfs stoppen .
Hout komt pas in rijpingsproces vanpas .
Ik ken de pale ale mout waar jij over hebt niet . ( Ik maak meest zelf mijn mout )
Let wel op dat je vooraf gisten het zetmeel omzet .
Wat een goed recept is is een recept waar je kwaliteit producten voor gebruikt .
Paardenvoer is paardenvoer en niet echt van een kwaliteit om Whiskey van te maken . (misschien goedkoop en je hebt drank om de familie te geven die je toch niet zo graag ziet .)
Wat jou smaak is weet ik niet maar om een zachte Whiskey te maken zal een combinatie van tarwe , gerst en haver en deze vergisten met een gist op basis van lactobacillus misschien in de richting komen waarna je deze 3 x overhaalt .
Na overhalen zou je dan ook kunnen kiezen voor een licht eiken ,( een sherry oak bijvoorbeeld )
Maken van een whiskey is niet moeilijk alleen Smaak is heel persoonlijk en lastig daarop gericht een recept te geven