Meldingen
Alles wissen

mijn eerste stook


Berichten: 13
Topic starter
(@erwin-van-beek)
Active Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

een eerse stook gedaan van 24 liter stookwijn gewoon water 8 kg suiker en turbo 48 gist toch bijna 3 weken gegist vadaag  eerst  gestookt met mijn 10 liter ketel heel wat uren gekost maar volgens mij supper  4,5 liter van zon 68 % alchol toch  hoog of niet de eerste stook wel bij elkaar zon 7 uur gestookt in 4 delen

1612652885-20210119_153300.jpg
Beantwoorden
11 reacties
11 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@erwin-van-beek.

Vrij goed resultaat . 

Redelijke opbrengst . 

Maar Was het wel uitgegist ? 

Uit 8 kg  suiker zou eigelijk meer alcohol opbrengst moeten zijn geweest .

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@robbert hoeveel alcohol zou er mogelijk volgens jou uit moeten komen Robert?

Beantwoorden
Jank
 Jank
(@poacher)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 116

@notna Ben robbert niet maar de wash zal 18 tot 20% alcohol hebben gehad. Dus mooie opbrengst. 
19% van 24L = 4,56L.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@notna.  het is in principe goed gegaan .

Ik keek naar het aantal liters van 68%

 Optimale uit suiker te halen is vrij moeilijk .

Het is niet echt zoveel verschil.

 ( Ongeveer iets meer dan 1/3 liter verschil  is eigenlijk niet eens zo gek )

 

 

 

Beantwoorden
(@erwin-van-beek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbert hij blobte nog 1 keer 1n 35 seconden kon nu nog stoken omdat water morgen dus vandaag afgesloten werd voor de vorst stook in de schuur ivb met koeling

wil van de week met mout whisky gaan maken heb 5k mout pale ale en whisky gist ben benieuwd wat dat gaat worden vind zachte wisky lekker wat voor houtsnippers zal ik daar voor moeten gebruiken wil hem malen en mee vergisten de mout

er zijn zoeveel verschilende wat is een goed recept voor zachte wisky

wil ook een keer met 5 granenmix paarden voer proberen

Beantwoorden
Stefan
(@stefanjo)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 220

@erwin-van-beek mooie ketel, wat zijn de maatvoeringen van de buizen

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@erwin-van-beek  " het blobte nog 1 keer in 35 seconden " doel jij waarschijnlijk mee dat je het waterslot gebruikt om te zien hoe ver de vergisting is .

Deze aanname is beetje algemeen geworden maar het waterslot is geen indicator waar he vanuit moet gaan . Het is niet meer dan een stankafsluiter en ontluchter. 

Het is beter om op andere manieren te kijken hoe het met de gisting staat .

vermalen hout snippers mee vergisten zal iets aan smaak doen maar niet echt te goede komen. 

Het looizuur in het hout zal de vergisting ook nog tegenwerken . En kan het zelfs stoppen .

Hout komt pas in rijpingsproces vanpas .

Ik ken de pale ale mout waar jij over hebt niet . ( Ik maak meest zelf mijn mout ) 

Let wel op dat je vooraf gisten het zetmeel omzet .

Wat een goed recept is is een recept waar je kwaliteit producten voor gebruikt .

Paardenvoer is paardenvoer en niet echt van een kwaliteit om Whiskey van te maken . (misschien goedkoop en je hebt drank om de familie te geven die je toch niet zo graag ziet .)

Wat jou smaak is weet ik niet maar om een zachte Whiskey te maken zal een combinatie van tarwe , gerst en haver en deze vergisten met een gist op basis van lactobacillus  misschien in de richting komen waarna je deze 3 x overhaalt .

Na overhalen zou je dan ook kunnen  kiezen voor een licht eiken ,( een sherry oak bijvoorbeeld )

 

Maken van een whiskey is niet moeilijk alleen Smaak is heel persoonlijk en lastig daarop gericht een recept te geven 

Beantwoorden
(@erwin-van-beek)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbertnee wilde het mout malen heb ik gedaan dan warm water er op van 50 graden maschen zoals dat heet heb ik gezien op stook tv en dan later  

maar men zij in de video dat het mierezoet zou smaken . vond ik niet staat nu wel te gisten al enkeledagen  heel hard en nu langzaam

kan ik ook eiken whisky mot toevoegen in plaats van houtsnipers deze heb ik nog bij het lageren

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9958

@erwin-van-beek aan het eind was het inderdaad erg zoet maar niet gelijk als b.v. honing .

Ik zou niet te fijn spul gebruikt en moet er na enige tijd uit en mot neemt nogal ook op dan moet je het uitpersen of zo iets dat maakt weer troebel . 

Beantwoorden
Notna
(@notna)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 345

@erwin-van-beek mooie ketel heb je.

Beantwoorden
 Ton
(@ton)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 385

@erwin-van-beek mooie ketel👍

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?